Dünyanın en ilginç 10 yasağı ve nedenleri

Dünyadan 10 ilginç yasak

Dünyanın pek çok yerinde farklı nedenlerle yasaklar uygulanıyor. Dünyanın en ilginç, en tuhaf ve en sıra dışı 10 yasağını ve bu yasakların şaşırtıcı nedenlerini sizler için araştırdık.

Dünya'da birçok ülke faklı kültürel özelliklere sahip, bu özellikler ülkelerin yasalarına da yansıyor. Yasalar ve yasaklar bazen o kadar ilginç oluyor ki insanlar anlamakta zorluk çekiyor.

Mesela İngiltere'de parlamentoda ölmeniz, Japonya'da aşırı kilolu işçi çalıştırmanız veya Çin'de reenkarne olmanız yasak! İlk bakışta mantıksız gelen bu yasakların nedenlerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

İşte dünyanın en ilginç en sıra dışı yasakları ve nedenleri...

Rusya'da 3.000'den fazla takipçili blog açmak yasak!

                                    
                                    Rusya'da 2014 yılında yapılan düzenlemede günlük 3.000'den fazla ziyaretçisi bulunan blog sayfalarının medya yayıncısı olarak kaydolması ve kişisel verileri ifşa etmesi gerekiyor.Bunu yapmayan blog sayfası sahipleri 280 ila 1400 dolar arasında para cezasına çarptırılıyor ve sitelerine erişim engelleniyor.
Rusya'da 3.000'den fazla takipçili blog açmak yasak! Rusya'da 2014 yılında yapılan düzenlemede günlük 3.000'den fazla ziyaretçisi bulunan blog sayfalarının medya yayıncısı olarak kaydolması ve kişisel verileri ifşa etmesi gerekiyor.Bunu yapmayan blog sayfası sahipleri 280 ila 1400 dolar arasında para cezasına çarptırılıyor ve sitelerine erişim engelleniyor.
Japonya'da aşırı kilolu personel çalıştırmak yasak!

                                    Japonya’da 2008 yılında yürürlüğe giren Japon ulusal yasasına göre şirketlerde çalışan personellerin beden kitle indeksi ölçülüp aşırı kilolu olanlara ‘diyet rehberliği’ verilmesi kararlaştırıldı. 

  
 Japon hükümeti bu yasa ile ülkenin aşırı kilolu nüfusunu azaltmayı ve insanları daha sağlıklı yaşamaya teşvik etmeyi hedefliyor. Ayrıca personeline ‘diyet rehberliği’ uygulamayan şirketlere para cezası veriliyor.
Japonya'da aşırı kilolu personel çalıştırmak yasak! Japonya’da 2008 yılında yürürlüğe giren Japon ulusal yasasına göre şirketlerde çalışan personellerin beden kitle indeksi ölçülüp aşırı kilolu olanlara ‘diyet rehberliği’ verilmesi kararlaştırıldı. Japon hükümeti bu yasa ile ülkenin aşırı kilolu nüfusunu azaltmayı ve insanları daha sağlıklı yaşamaya teşvik etmeyi hedefliyor. Ayrıca personeline ‘diyet rehberliği’ uygulamayan şirketlere para cezası veriliyor.
Üç Avrupa ülkesinde devletin belirlediği isimlerden başkasını koymanız yasak!
Dünyada bazı ülkelerde çocuklara koyulacak isimler konusunda çeşitli yasaklar mevcut ancak bunların en ilginç olanları Portekiz, Danimarka ve İzlanda'da...Portekiz'de çocuğunuzu koyacağınız isimler mutlaka cinsiyetini belirtmeli. Danimarka'da çocuğunuza devlet tarafından belirlenen isimlerden başkasını koyamazsınız.İzlanda'da çocuğunuza koyacağınız isimin İzlanda'nın kültürünü yansıtması gerekiyor.Koyulacak isimlerin İzlanda İsimlendirme Kurumu tarafından onaylanması gerekiyor.
Üç Avrupa ülkesinde devletin belirlediği isimlerden başkasını koymanız yasak! Dünyada bazı ülkelerde çocuklara koyulacak isimler konusunda çeşitli yasaklar mevcut ancak bunların en ilginç olanları Portekiz, Danimarka ve İzlanda'da...Portekiz'de çocuğunuzu koyacağınız isimler mutlaka cinsiyetini belirtmeli. Danimarka'da çocuğunuza devlet tarafından belirlenen isimlerden başkasını koyamazsınız.İzlanda'da çocuğunuza koyacağınız isimin İzlanda'nın kültürünü yansıtması gerekiyor.Koyulacak isimlerin İzlanda İsimlendirme Kurumu tarafından onaylanması gerekiyor.
İtalya'da akvaryumda balık beslemek yasak!

                                    İtalya'da süs balıklarının küçük yuvarlak cam akvaryumlarda beslenmesi yasak. Balıklar bu akvaryumlarda yeterince oksijen alamıyor ve yetersiz oksijen balıkların kör olmasına neden oluyor.Ayrıca Roma'da 2005 yılında yürürlüğe giren yönetmelikte süs balıklarının hediye olarak verilmesi yasaklandı.
İtalya'da akvaryumda balık beslemek yasak! İtalya'da süs balıklarının küçük yuvarlak cam akvaryumlarda beslenmesi yasak. Balıklar bu akvaryumlarda yeterince oksijen alamıyor ve yetersiz oksijen balıkların kör olmasına neden oluyor.Ayrıca Roma'da 2005 yılında yürürlüğe giren yönetmelikte süs balıklarının hediye olarak verilmesi yasaklandı.
Kanada'da bebeklerin yürüteç kullanması yasak!

                                    Kanada'da çocukların sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle yürüteç kullanımı yasaklandı.Yürüteçler bebeklerin hareket etmesini kolaylaştıran bir araç olarak yaygın olarak kullanılsada Kanada hükümeti 2004 yılında çıkardığı yasa ile yürüteç kullanımını yasakladı.Eğer bebeğinizi yürüteçe bindirirken yakalanırsanız 100.000 dolara kadar ceza ile karşılaşabilirsiniz.
Kanada'da bebeklerin yürüteç kullanması yasak! Kanada'da çocukların sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle yürüteç kullanımı yasaklandı.Yürüteçler bebeklerin hareket etmesini kolaylaştıran bir araç olarak yaygın olarak kullanılsada Kanada hükümeti 2004 yılında çıkardığı yasa ile yürüteç kullanımını yasakladı.Eğer bebeğinizi yürüteçe bindirirken yakalanırsanız 100.000 dolara kadar ceza ile karşılaşabilirsiniz.
Çin'de reenkarne olmak yasak!

                                    Çin hükümeti, reenkarnasyona inananlar için bir yasa çıkardı.2007 yılında çıkarılan yasaya göre Çin hükümetinin izni olmadan reenkarne olamazsınız.Yasak bizim için garip gelse de Çin hükümetinin yasayı çıkarma amacı reenkarnasyon ile Tibetli rahip Dalay Lama olduğunu iddia eden kişilerin diğer insanları dolandırmasını engellemek!
Çin'de reenkarne olmak yasak! Çin hükümeti, reenkarnasyona inananlar için bir yasa çıkardı.2007 yılında çıkarılan yasaya göre Çin hükümetinin izni olmadan reenkarne olamazsınız.Yasak bizim için garip gelse de Çin hükümetinin yasayı çıkarma amacı reenkarnasyon ile Tibetli rahip Dalay Lama olduğunu iddia eden kişilerin diğer insanları dolandırmasını engellemek!
Malezya'da sarı tişört giymek yasak!

                                    2015 yılında Malezya'da sarı tişört giymek yasaklandı.Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da hükümet karşıtı protestocular sarı tişörtlerin üzerine 'temiz' yazıyorlardı. Bu nedenle 2015 yılında sarı tişört giymek yasaklanmıştı.Protesto gösterilerinin bitmesiyle 2016 yılında çıkarılan yeni yasa ile sarı tişört özgürlüğüne kavuştu.
Malezya'da sarı tişört giymek yasak! 2015 yılında Malezya'da sarı tişört giymek yasaklandı.Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da hükümet karşıtı protestocular sarı tişörtlerin üzerine 'temiz' yazıyorlardı. Bu nedenle 2015 yılında sarı tişört giymek yasaklanmıştı.Protesto gösterilerinin bitmesiyle 2016 yılında çıkarılan yeni yasa ile sarı tişört özgürlüğüne kavuştu.
İngiltere parlamentosunda ölmek yasak!

                                    İngiltere parlamentosuna gitme fırsatınız olursa çok fazla heyecanlanmayın! Eğer heyecanlanıp kalp krizi geçirirseniz ölmeniz yasaklandı bunu bilin!İngiltere'nin en ilginç yasaklarından biri olan bu yasağın gerekçesi, eğer parlamentoda ölürseniz cenazeniz için eyalette büyük bir tören yapılmak zorunda! Koca bir eyaletin sizin cenaze töreniniz için organize edilmemesi için bu yasak koyulmuş.
İngiltere parlamentosunda ölmek yasak! İngiltere parlamentosuna gitme fırsatınız olursa çok fazla heyecanlanmayın! Eğer heyecanlanıp kalp krizi geçirirseniz ölmeniz yasaklandı bunu bilin!İngiltere'nin en ilginç yasaklarından biri olan bu yasağın gerekçesi, eğer parlamentoda ölürseniz cenazeniz için eyalette büyük bir tören yapılmak zorunda! Koca bir eyaletin sizin cenaze töreniniz için organize edilmemesi için bu yasak koyulmuş.
Rusya'da kirli arabayla gezmek yasak!

                                    
                                    Rusya'nın Chelyabinsk eyaletinde kirli arabayla gezmenin cezası 2.000 ruble! Yaklaşık olarak 190 Türk lirasına denk gelen cezanın nedeni araçları tanımanın zorlaşması.Bu cezayı ödememek için aracınızı temiz tutmaya özen göstermelisiniz.
Rusya'da kirli arabayla gezmek yasak! Rusya'nın Chelyabinsk eyaletinde kirli arabayla gezmenin cezası 2.000 ruble! Yaklaşık olarak 190 Türk lirasına denk gelen cezanın nedeni araçları tanımanın zorlaşması.Bu cezayı ödememek için aracınızı temiz tutmaya özen göstermelisiniz.
İtalya'da köpeğinizi gezdirmemek yasak!

                                    Roma'da köpek sahipleri onları gezdirmek zorunda. 2005 yılında kabul edilen yönetmelikte köpeğinizi gezdirmeniz gerektiği açıkça belirtilmiş. Aksi halde 700 dolara kadar ceza ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca hayvanları sıcak havalarda camları kapalı araçta tutmakta yasaklanmış.
İtalya'da köpeğinizi gezdirmemek yasak! Roma'da köpek sahipleri onları gezdirmek zorunda. 2005 yılında kabul edilen yönetmelikte köpeğinizi gezdirmeniz gerektiği açıkça belirtilmiş. Aksi halde 700 dolara kadar ceza ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca hayvanları sıcak havalarda camları kapalı araçta tutmakta yasaklanmış.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >