Dünyanın en iyi üniversiteleri 2019 sıralaması belli oldu

2019 yılı verilerine göre en iyi üniversiteler belli oldu.
2019 yılı verilerine göre en iyi üniversiteler belli oldu.

Ülkemizde bu yıl yaklaşık 3 milyon öğrenci üniversite sınavına girdi. Bu öğrencilerin birçoğu üniversite tercihi yaparken referans olarak yurtdışında eğitim veren dünyaca ünlü okulları örnek alıyor.

Özellikle öğrencilerin merak ettiği ve orada eğitim almak istediği okulların başında Oxford, MIT, Cambridge ve Harvard gibi üniversiteler geliyor.

Her yıl QS World University Rankings'in tarafından açıklanan, eğitim standartları ve kalitelerine göre belirlenen üniversiteler listesi bu yılda güncellendi.

2019/2020 verilerine göre düzenlenen listede, Türkiye'den Koç Üniversitesi 451, ODTÜ 591, Boğaziçi Üniversitesi de 651. sırada yer aldı.

Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinin başında, 6 yıl üst üste birincilik elde eden Massachusetts Institute of Technology oldu. 1861 yılında kurulan MIT; bilim ve teknoloji alanında sayısız başarıları, akademik mükemmelliği, öğrencilere sunduğu staj ve burs imkanları ve mezunlarının işe yerleşim oranları ile dünya çapında 1000’den fazla üniversite arasında ilk sırada yer alıyor. Onu yine Amerika’da yer alan ve Silikon Vadisi’ne yakınlığı ile öğrenciler için popüler bir seçim olan Stanford Üniversitesi izliyor.

QS dünyanın en iyi üniversiteleri2019/2020 listesinde, Harvard Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü 3. ve 4. sıralardaki yerini korumuştur. Onları İngiltere’nin ve dünyanın en saygın üniversiteleri arasında olan Oxford ve Cambridge üniversiteleri izlerken, İsviçre’nin ETH Zurich eğitim kurumu ile Birleşik Krallık ve Amerika’nın arasında bir önceki yıla göre 3 sıra yükselerek 7. sırada yer almasında, akademisyenlerinin ve araştırma çalışmalarındaki başarılarının etkisi büyüktür.

Listede yer alan ilk 10 üniversite

10. Chicago Üniversitesi / ABD

                                    
                                    
                                    
                                    The University of Chicago kapılarını 1892 yılında öğrencilere açmıştır ve Illinois eyaletinin Chicago kentinde bulunur. Yaklaşık 14.721 kayıtlı öğrencisi bulunmaktadır. Üniversite biyoloji, fen bilimleri, sosyal bilimler, beşeri bilimler ve disiplinler arası alanlarda edebiyat fakültesi ve fen fakültesi lisans derecesi vermektedir. Aynı zamanda İlahiyat, İşletme vb. alanlarda lisansüstü programlar da mevcuttur. Tüm akademik programlar, şu okullar/fakülteler aracılığıyla yürütülmektedir: Lisansüstü İşletme Okulu, Kamu Politikaları Çalışmaları, Hukuk Fakültesi, Tıp ve Sosyal Hizmetler Yönetimi.
10. Chicago Üniversitesi / ABD The University of Chicago kapılarını 1892 yılında öğrencilere açmıştır ve Illinois eyaletinin Chicago kentinde bulunur. Yaklaşık 14.721 kayıtlı öğrencisi bulunmaktadır. Üniversite biyoloji, fen bilimleri, sosyal bilimler, beşeri bilimler ve disiplinler arası alanlarda edebiyat fakültesi ve fen fakültesi lisans derecesi vermektedir. Aynı zamanda İlahiyat, İşletme vb. alanlarda lisansüstü programlar da mevcuttur. Tüm akademik programlar, şu okullar/fakülteler aracılığıyla yürütülmektedir: Lisansüstü İşletme Okulu, Kamu Politikaları Çalışmaları, Hukuk Fakültesi, Tıp ve Sosyal Hizmetler Yönetimi.
9. Imperial College London / İngiltere

                                    
                                    
                                    
                                    1907 yılında kurulan İmperial College disiplinlerarası çalışmalar yürütür ve araştırma imkanları sunar. Okulun ana kampüsü South Kensington'dadır. Diğer kampüsleri ise Hammersmith, Silwood Park, Royal Brompton, Northwick Park, Charing Cross, St Marys, Wye, Chelsea ve Westminster'da bulunur. Üniversite'de tam zamanlı öğrenim gören yaklaşık 12.129 öğrenci vardır. Tüm akademik programlar şu okullarda verilmektedir: Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Imperial College İşletme Okulu ve Doğa Bilimleri Fakültesi.
9. Imperial College London / İngiltere 1907 yılında kurulan İmperial College disiplinlerarası çalışmalar yürütür ve araştırma imkanları sunar. Okulun ana kampüsü South Kensington'dadır. Diğer kampüsleri ise Hammersmith, Silwood Park, Royal Brompton, Northwick Park, Charing Cross, St Marys, Wye, Chelsea ve Westminster'da bulunur. Üniversite'de tam zamanlı öğrenim gören yaklaşık 12.129 öğrenci vardır. Tüm akademik programlar şu okullarda verilmektedir: Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Imperial College İşletme Okulu ve Doğa Bilimleri Fakültesi.
8. University College London

                                    
                                    
                                    
                                    UCL, dünyanın en iyi multidisipliner üniversitelerinden biridir ve araştırma ve öğretiminin kalitesiyle uluslararası bir üne sahiptir. Araştırma alanındaki bir dünya lideri, en son Araştırma Mükemmelliği Çerçevesi (REF) 2014'te göze çarpan sonuçlarla, UCL tıptan dile, hukuka, mühendislikten tarihe ve astrofiziğe kadar olan konularda mükemmel öğretim merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Disiplinler arası çalışma teşvik edilir ve tüm çalışma alanlarının birbirlerini bilgilendirip zenginleştirebileceği inancı programlarına dokunur. 1901'de ödüllerin kurulmasından bu yana her on yılda en az bir Nobel Ödülü sahibi olur.
Londra da ki merkezi konumu, öğrencilere sadece dünyaca ünlü kültür ve gece hayatına değil aynı zamanda akademik kaynaklara da erişmelerini sağlar. UCL, sayısız hastaneye, müzeye, galeriye, kütüphaneye ve meslek kuruluşlarına yakın ve öğretim ve araştırma bağlantılarına sahiptir. Uluslararası öğrenciler, öğrenci nüfusun neredeyse yarısını oluşturuyor ve 150'den fazla ülkeden geliyor ve UCL'ye kozmopolit bir atmosfer katıyor. Öğretmenlerimize küresel bir perspektifi yerleştirmek için çok çalışıyoruz ve bir dönem veya bir yıl boyunca yurtdışında öğrenim görmek için birçok fırsat var - öğrencilerin yaklaşık% 25'i başka bir ülkede lisans programlarının bir parçası olarak yer alabiliyorlar.
8. University College London UCL, dünyanın en iyi multidisipliner üniversitelerinden biridir ve araştırma ve öğretiminin kalitesiyle uluslararası bir üne sahiptir. Araştırma alanındaki bir dünya lideri, en son Araştırma Mükemmelliği Çerçevesi (REF) 2014'te göze çarpan sonuçlarla, UCL tıptan dile, hukuka, mühendislikten tarihe ve astrofiziğe kadar olan konularda mükemmel öğretim merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Disiplinler arası çalışma teşvik edilir ve tüm çalışma alanlarının birbirlerini bilgilendirip zenginleştirebileceği inancı programlarına dokunur. 1901'de ödüllerin kurulmasından bu yana her on yılda en az bir Nobel Ödülü sahibi olur. Londra da ki merkezi konumu, öğrencilere sadece dünyaca ünlü kültür ve gece hayatına değil aynı zamanda akademik kaynaklara da erişmelerini sağlar. UCL, sayısız hastaneye, müzeye, galeriye, kütüphaneye ve meslek kuruluşlarına yakın ve öğretim ve araştırma bağlantılarına sahiptir. Uluslararası öğrenciler, öğrenci nüfusun neredeyse yarısını oluşturuyor ve 150'den fazla ülkeden geliyor ve UCL'ye kozmopolit bir atmosfer katıyor. Öğretmenlerimize küresel bir perspektifi yerleştirmek için çok çalışıyoruz ve bir dönem veya bir yıl boyunca yurtdışında öğrenim görmek için birçok fırsat var - öğrencilerin yaklaşık% 25'i başka bir ülkede lisans programlarının bir parçası olarak yer alabiliyorlar.
7. Cambridge Üniversitesi

                                    
                                    
                                    
                                    İngiltere’nin Cambridge şehrinde 1209 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesi olmasının yanında dünyanın dördüncü en eski İngiltere’nin de en büyük eğitim kurumlarından biridir. Cambridge şehrinin tarihini, mimarisini ve doğal güzelliklerini yansıtan okul, Oxford üniversitesinden ayrılan akademisyenler tarafından kurulmasıyla bilinir. Şehrin geneline yayılan tarihi üniversite binaları, müzeleri, botanik bahçeleri, ve kütüphaneleri ile dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrencileri cezbediyor.University of Cambridge, çok zengin ve büyüleyici bir geçmişe sahiptir ve üniversitenin sosyal ve kültürel ilginç yönleri eskiden olduğu gibi günümüzde de yurtdışında prestijli bir üniversitede eğitim almak isteyenlerin uğrak yeri olmuştur. Gerçi üniversitede okumak isteyen öğrencilerin başvuru aşamaları için ‘’A’’ seviyesinde bir nota sahip olmalarının yanında üstün başarılar ve araştırmalarla da kendilerini kanıtlamaları istenir. Kabul sürecinde öğrencileri bir dizi test ve sınavdan geçiren üniversite, başarılı olan öğrencileri mülakata çağırır. 31 kolej, 150’den fazla fakülte, bölüm ve kurumlara sahip üniversitede lisans ve yüksek lisans öğrencileri yaş sınırlaması olmadan kabul edilir. Peterhouse, üniversitenin en eski kolejidir ve 1284 yılında kurulmuştur. Cambridge’de eğitim almak isteyen öğrenciler için konaklama ve diğer masraflar şehre yayılmış kolejler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.
7. Cambridge Üniversitesi İngiltere’nin Cambridge şehrinde 1209 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesi olmasının yanında dünyanın dördüncü en eski İngiltere’nin de en büyük eğitim kurumlarından biridir. Cambridge şehrinin tarihini, mimarisini ve doğal güzelliklerini yansıtan okul, Oxford üniversitesinden ayrılan akademisyenler tarafından kurulmasıyla bilinir. Şehrin geneline yayılan tarihi üniversite binaları, müzeleri, botanik bahçeleri, ve kütüphaneleri ile dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrencileri cezbediyor.University of Cambridge, çok zengin ve büyüleyici bir geçmişe sahiptir ve üniversitenin sosyal ve kültürel ilginç yönleri eskiden olduğu gibi günümüzde de yurtdışında prestijli bir üniversitede eğitim almak isteyenlerin uğrak yeri olmuştur. Gerçi üniversitede okumak isteyen öğrencilerin başvuru aşamaları için ‘’A’’ seviyesinde bir nota sahip olmalarının yanında üstün başarılar ve araştırmalarla da kendilerini kanıtlamaları istenir. Kabul sürecinde öğrencileri bir dizi test ve sınavdan geçiren üniversite, başarılı olan öğrencileri mülakata çağırır. 31 kolej, 150’den fazla fakülte, bölüm ve kurumlara sahip üniversitede lisans ve yüksek lisans öğrencileri yaş sınırlaması olmadan kabul edilir. Peterhouse, üniversitenin en eski kolejidir ve 1284 yılında kurulmuştur. Cambridge’de eğitim almak isteyen öğrenciler için konaklama ve diğer masraflar şehre yayılmış kolejler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.
6. Zürih Teknik Üniversitesi

                                    
                                    
                                    
                                    Türkçe
adıyla tam karşılığı Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü,
dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 6. sırada. Kıta
Avrupasının en iyi üniversitesi olarak biliniyor. Yeryüzü ve
Deniz bilimlerinde dünyada ilk sırada olan
okul, Mühendislik ve Teknoloji alanında ise 5. durumda. 1855
yılında açılan üniversitede bugün 16 bölümde yaklaşık
19 bin öğrenci var; bunların üçte biri yabancı. Üniversiteden
bugüne kadar aralarında Einstein’ın da bulunduğu 21 Nobel
ödüllü kişi gelip geçmiş.
6. Zürih Teknik Üniversitesi Türkçe adıyla tam karşılığı Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 6. sırada. Kıta Avrupasının en iyi üniversitesi olarak biliniyor. Yeryüzü ve Deniz bilimlerinde dünyada ilk sırada olan okul, Mühendislik ve Teknoloji alanında ise 5. durumda. 1855 yılında açılan üniversitede bugün 16 bölümde yaklaşık 19 bin öğrenci var; bunların üçte biri yabancı. Üniversiteden bugüne kadar aralarında Einstein’ın da bulunduğu 21 Nobel ödüllü kişi gelip geçmiş.
5. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü

                                    
                                    
                                    
                                    Kaliforniya'da bulunan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü 1891 yılında kurulmuştur. Toplam kayıtlı öğrenci sayısı 2.100 civarındadır. Üniversite'de bulunan çalışma programları farklı birimlere ayrılmıştır: Biyoloji, Kimya ve Kimya Mühendisliği, Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler, Jeoloji ve Gezegen Bilimi, Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler, Fizik, Matematik, Astronomi ve Disiplinlerarası programlar. Konaklama Ofisi tüm lisans öğrencilerine ve tüm birinci sınıf öğrencilerine kampüste konaklama imkanı sağlıyor.
5. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Kaliforniya'da bulunan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü 1891 yılında kurulmuştur. Toplam kayıtlı öğrenci sayısı 2.100 civarındadır. Üniversite'de bulunan çalışma programları farklı birimlere ayrılmıştır: Biyoloji, Kimya ve Kimya Mühendisliği, Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler, Jeoloji ve Gezegen Bilimi, Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler, Fizik, Matematik, Astronomi ve Disiplinlerarası programlar. Konaklama Ofisi tüm lisans öğrencilerine ve tüm birinci sınıf öğrencilerine kampüste konaklama imkanı sağlıyor.
4. Oxford Üniversitesi

                                    
                                    
                                    Oxford Üniversitesi İngilizce konuşulan ülkeler arasındaki en eski üniversitedir. 38 bağımsız yüksekokulu ve 6 özel koleji ile dünyanın önde gelen akademik kurumlarından biri olarak kabul edilmektedir. Oxford Üniversitesi araştırma yönelimli bir İngiliz üniversiteler ağı olan Russell Grubu’nun üyesidir. Aynı zamanda önde gelen Avrupa üniversiteleri birliği olan Coimbra Grubu’na ve Avrupa Araştırma Üniversiteleri Birliği’ne üyedir. Ayrıca Europaeum’un çekirdek üyelerinden biridir. Oxford Üniversitesi akademik anlamda istikrarlı şekilde dünyanın en iyi üniversiteleri arasında olmayı sürdürüyor.
4. Oxford Üniversitesi Oxford Üniversitesi İngilizce konuşulan ülkeler arasındaki en eski üniversitedir. 38 bağımsız yüksekokulu ve 6 özel koleji ile dünyanın önde gelen akademik kurumlarından biri olarak kabul edilmektedir. Oxford Üniversitesi araştırma yönelimli bir İngiliz üniversiteler ağı olan Russell Grubu’nun üyesidir. Aynı zamanda önde gelen Avrupa üniversiteleri birliği olan Coimbra Grubu’na ve Avrupa Araştırma Üniversiteleri Birliği’ne üyedir. Ayrıca Europaeum’un çekirdek üyelerinden biridir. Oxford Üniversitesi akademik anlamda istikrarlı şekilde dünyanın en iyi üniversiteleri arasında olmayı sürdürüyor.
3. Harvard Üniversitesi

                                    
                                    
                                    Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumudur.[1] 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur.13 Mart 1639'da adı Harvard Koleji olarak değiştirilir. Bu isim değişikliği ilk yöneticisi John Harvard’ın ölümünden hemen sonraya rastlar. Resmi anlamda üniversite olarak anılmaya başlandığı dönem ise 1780’li yıllara rastlar. John Harvard vasiyetinde üniversiteye 400 adet kitap ve birkaç yüz pound bıraktığını açıklamıştır. O yıllarda, bu 400 kitapla oluşturulmaya başlanan kütüphanede bugün 15 milyondan fazla kitap bulunmaktadır. Bu sayı üniversite kütüphanesi Dünya'nın en büyük akademik kütüphanesi yapmakla kalmaz, tüm kütüphaneler arasında da ilk beşe sokar. Birkaç yüz poundluk bütçenin bugün geldiği nokta ise 2011 yılı verilerine göre 32 milyar dolardır.
3. Harvard Üniversitesi Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumudur.[1] 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur.13 Mart 1639'da adı Harvard Koleji olarak değiştirilir. Bu isim değişikliği ilk yöneticisi John Harvard’ın ölümünden hemen sonraya rastlar. Resmi anlamda üniversite olarak anılmaya başlandığı dönem ise 1780’li yıllara rastlar. John Harvard vasiyetinde üniversiteye 400 adet kitap ve birkaç yüz pound bıraktığını açıklamıştır. O yıllarda, bu 400 kitapla oluşturulmaya başlanan kütüphanede bugün 15 milyondan fazla kitap bulunmaktadır. Bu sayı üniversite kütüphanesi Dünya'nın en büyük akademik kütüphanesi yapmakla kalmaz, tüm kütüphaneler arasında da ilk beşe sokar. Birkaç yüz poundluk bütçenin bugün geldiği nokta ise 2011 yılı verilerine göre 32 milyar dolardır.
2. Stanford Üniversitesi

                                    
                                    
                                    Kaliforniya eyaletinde bulunan, Lenan Stanford Junior University eski adı bilinen Stanford Üniversitesi, 1891 yılında kuruldu.Stanford Üniversitesi, San Francisco şehrinin 40 km güneydoğusunda Silicon Valley’de bulunan özel bir üniversitedir.
Lisan, yüksek lisans ve doktora bölümleri bulunan Stanford Üniversitesinde, Eğitim Okulu, İşletme Yüksek Lisans Okulu, Stanford Hukuk Okulu, Beşeri Bilimler ve Fen Okulu Mühendislik Okulu, Yer Bilimleri Okulu, ve Stanford Üniversitesi Tıp Okulu bulunuyor.2,180 fakülte ve 16,437 (7,032 Lisans öğrencisi, 9,304 Yüksek Lisans ve doktora öğrencisi)öğrenci ile Dünyanın ve Amerika'nın en çok bilinen üniversiteleri arasında yer alıyor.
2. Stanford Üniversitesi Kaliforniya eyaletinde bulunan, Lenan Stanford Junior University eski adı bilinen Stanford Üniversitesi, 1891 yılında kuruldu.Stanford Üniversitesi, San Francisco şehrinin 40 km güneydoğusunda Silicon Valley’de bulunan özel bir üniversitedir. Lisan, yüksek lisans ve doktora bölümleri bulunan Stanford Üniversitesinde, Eğitim Okulu, İşletme Yüksek Lisans Okulu, Stanford Hukuk Okulu, Beşeri Bilimler ve Fen Okulu Mühendislik Okulu, Yer Bilimleri Okulu, ve Stanford Üniversitesi Tıp Okulu bulunuyor.2,180 fakülte ve 16,437 (7,032 Lisans öğrencisi, 9,304 Yüksek Lisans ve doktora öğrencisi)öğrenci ile Dünyanın ve Amerika'nın en çok bilinen üniversiteleri arasında yer alıyor.
1. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 

                                    
                                    
                                    Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 1865 yılında eğitime açıldı. Charles Nehri Havzası'nın Cambridge tarafında bulunmaktadır. MIT New England Okul ve Eğitim Kurumları Derneği tarafından akredite edilmiştir. Kurum çatısı altındaki çeşitli okullar - Mimarlık ve Planlama, Mühendislik, Beşeri Bilimler, Edebiyat ve Sosyal Bilimler Okulları, Sloan İşletme Okulu, Fen Okulu, Whitaker Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Okulu - farklı eğitim programları sunar. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nin öğrencilere konaklama imkanı sağlayan 6 kampüsü bulunmaktadır.
1. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 1865 yılında eğitime açıldı. Charles Nehri Havzası'nın Cambridge tarafında bulunmaktadır. MIT New England Okul ve Eğitim Kurumları Derneği tarafından akredite edilmiştir. Kurum çatısı altındaki çeşitli okullar - Mimarlık ve Planlama, Mühendislik, Beşeri Bilimler, Edebiyat ve Sosyal Bilimler Okulları, Sloan İşletme Okulu, Fen Okulu, Whitaker Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Okulu - farklı eğitim programları sunar. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nin öğrencilere konaklama imkanı sağlayan 6 kampüsü bulunmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >