Dünyanın en ölümcül salgınıydı: Kara vebanın kökeni bulundu

Arşiv
Arşiv

'Kara ölüm', tarihteki en ölümcül salgınlardan biriydi, ancak kökenleri uzun zamandır gizemli kaldı. Şimdi her şeyi başlatan bakteriye Kırgızistan’daki üç mezarda rastlandığı belirtildi.

14. yüzyılın ortalarında görülen ve insanlık tarihinin en önemli hastalığı olarak adlandırılan Kara Veba ile ilgili yeni bulgulara rastlandığı açıklandı.

Bulgular hastalığın kökenleri hakkında bilgi veriyor

Kırgızistan'da tespit edilen mezar taşları, Orta Çağ'da yedi yıl içinde Avrupa nüfusunun yarısını öldürdüğü tahmin edilen, dünyanın en yıkıcı salgını olan Kara Veba'nın kökenleri hakkında ayrıntılar ortaya çıkardı.

Çalışmada, Kara Veba’nın nerede başladığına dair ipuçları bulunduğu bildirilirken, 13. yüzyıla ait iki mezarda yapılan çalışmada tespit edilen genetik materyaller, salgının 1330'larda Kırgızistan, Orta Asya'da görüldüğünü ortaya koydu.

İskoçya'daki Stirling Üniversitesi, Almanya'daki Max Planck Enstitüsü ve Tübingen Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, Kırgızistan'daki Issyk Kul Gölü yakınlarındaki mezarlıklardaki iskeletlerin dişlerinden DNA örneklerini analiz etti.

Söz konusu bölgede çalışma yapılmasının nedeninin 1338 ve 1339'da mezarlarda önemli bir artış kaydedilmesi olduğu belirtildi.


Üç örnekte veba bakterisine rastlandı

Tübingen Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Maria Spyrou, ekibin yedi iskeletten DNA dizilimi yaptığını söyledi.

Spyrou, iskeletlerin dişlerini analiz ettiklerini belirtirken, üç örnekte veba bakterisi Yersinia pestis bulduklarını aktardı.

Stirling Üniversitesi'nden tarihçi Dr Philip Slavin ise keşif hakkında, "Çalışmamız tarihin en büyük ve en büyüleyici sorularından birini sona erdiriyor” derken, “En kötü şöhretli insan katilinin ne zaman ve nerede başladığını belirliyor" diye konuştu.

Araştırmacıların çalışması Nature dergisinde "On dördüncü yüzyıl Orta Avrasya'sında Kara Ölümün Kaynağı" başlıklı yayımlandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >