Dünya'nın en sıcak 7 yılı kayıtlara geçti: 2015-2021

Son 7 yılın en sıcak yılları kayıtlara geçti
Son 7 yılın en sıcak yılları kayıtlara geçti

AB Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin inlemeleriyle en sıcak 7 yılı yaşadığımız kayıtlara geçti. Yaşanan karbon emisyonları ile birlikte sanayi devriminden bu yana sıcaklıklarda 1,1-1,2 derece artış gösterildiği belirtildi. Geçtiğimiz yıl meydana gelen doğa olayları ile birlikte yaza damgasını vuran olaylar yaşandı.

AB Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin yıllık bulgularına göre, 2021 yılında küresel karbondioksit ve metan seviyesinde hızlı bir artış gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl atmosferik sera gazı konsantrasyonları hızla artmaya devam etti.

Karbon emisyon oranı artıyor

Sibirya'daki yangınlarla körüklenen karbon emisyonları toplam 1850 megatona ulaştı. Bunun en önemli sebebinin yaşanan büyük orman yangınları olduğu belirtildi. Bu seviye geçtiğimiz yıl 1750 megaton olmuştu.

Geçtiğimiz sene yaşanan anormal sıcaklık seviyeleri ise sanayi devriminden bu yana ortalamanın 1,1- 1,2 derece üzerinde gerçekleşti. Bu sıcaklık 1991-2020 yılı referans alındığında ise sıcaklığın yaklaşık 0,3 derece üzerinde yer aldığı belirtildi.

Dünya'nın en sıcak 7 yılı

Yapılan çalışmada dünya genelinde 'en sıcak 7 yılın' yaşandığı açıklandı. 2015-2021 yılları arasında yaşanan doğa olayları dikkat çekti. Özellikle 2021 yılında Akdeniz'de yaşanan şiddetli sıcak hava dalgaları ve Orta Avrupa'da sellerin damga vurdu.

Son 30 yılın en sıcak bölgeleri

İncelenen bulgulara göre son 30 yıla bakıldığında ortalama sıcaklığın üstüne en fazla çıkan bölgeler arasında, ABD ve Kanada'nın batı kıyısından başlayıp Kuzey Doğu Kanada ve Grönland'a kadar uzanan şeridin yanı sıra Orta ve Kuzey Afrika ile Orta Doğu'nun büyük bir kısmı yer aldı.

Sibirya'nın batısı ve en doğusu, Alaska ve Büyük Okyanus'un ortası ve doğusu, Avustralya'nın çoğunluğu ile Antarktika'nın bazı bölgeleri ortalama sıcaklığın altına inen bazı bölgeler arasında yer aldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >