Dünyanın en temiz 7 şehri

 Hawaii .
Hawaii .

Dünyada yaşanan kürsel ısınma beraberinde kirlilikte getiriyor. Bu da ülkeleri çevreci yöntemlere itiyor. Peki, dünyada hangi şehirlerin temiz olduğunu biliyor musunuz? Haberimizde bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Son 10 yılda küresel ısınmanın ekranlarda, çevrelerde konuşulmaya başlamasıyla beraber, dünya genelinde çevreci yönelimler de artmaya başladı. Bu, turizm sektörü için dönüşüm turizmi, etik turizmi, flora turizmi gibi yansımalarla kendini gösterdi. Hepsinin de amacı daha yeşil, daha çevreci, doğaya daha saygılı bir seyahati amaçlıyordu. İşte burada yeşile de önem veren temiz ülkeler, temiz şehirler ilgi odağı olmaya başladı.

İşte Dünyanın En Temiz Şehirleri:

Helsinki – Finlandiya

Nüfus: 614,074

  • Ortalama hava durumu: 5 derece, hafif rüzgarlı, yüksek nemlidir. Finlandiya’nın başkenti olan Helsinki, ülkenin en önemli şehri olma özelliğini taşıyor. Sanat, moda ve eğlencenin kalbi, Finlandiya için Helsinki’de atıyor. Bunun yanı sıra soğuk bir şehir olması sebebiyle enerji tüketimi oldukça yüksektir. Fakat hava kirliliği oluşturmamak adına, ısıyı elektrik tüketerek oluşturuyorlar. Bu da solunan havanın kalitesini artırıyor. Yine çevreyi kirli tutanlara cezai yaptırımlar, oldukça caydırıcı.

Curutiba – Brezilya

Nüfus: 1.301.700

  • Ortalama hava durumu: 20 derece, yüksek nemli Sadece ekolojik anlamda bir model şehri olarak değil, insanlarıyla da çevreci bir şehir Curutiba. Toplumun algısı ve yaşam biçimleri çevreyle uyumlu. Bununla birlikte belediye de çevreci algıyı destekleyici hareketlerde bulunuyor.

Brisbane – Avustralya

Nüfus: 2,349,699

  • Ortalama hava durumu: 24 derece, nemli.
  • Refah düzeyinin yüksekliğiyle bilinen Brisbane, Avustralya’nın en büyük 3. kenti. Yüksek güvenlik standartları, kaliteli ve temiz çevresiyle oldukça popüler. Okyanusa kıyısı olmasa da şehrin merkezinden bir nehir akıyor ve nehrin etrafı da suni kumsal olarak yapılmış. Hafta sonu etkinlikleri ve sanat fuarları bu bölgede yapılıyor.

Singapur

Nüfus:5,607,300

  • Ortalama hava durumu: 28 derece, hafif rüzgarlı, nemli.
  • Singapur yazımızda da anlattığımız gibi dünyada refahın en üst düzeyde olduğu ülkelerden biri. Asya’nın en temiz ve en modern ülkesi. Tam anlamıyla bir model. Tabii ki bu temizliği de çok ciddi yaptırımlarla sağlıyorlar. Hatta öyle ki, çevreyi kirletecek en küçük bir hareketin hapishaneye atılmakla sonuçlanacağına dair bir şehir efsanesi var.

Viyana – Avusturya

Nüfus:1,867,960

  • Ortalama hava durumu: 23 derece, az nemli.
  • Avusturya’nın başkenti olan Viyana’da fevkalade bir çöp toplama ve atık yönetimi var. Yeşilci projelerle taze ve temiz hava devamlı olarak korunmaya çalışılıyor. Bununla birlikte Mozart gibi önemli sanatçıları çıkarmasıyla da önemli bir şehir.

Luksemburg

Nüfus:576,249

  • Kişi başı milli gelir: 105 bin dolar
  • Kişi başı milli gelirinin yüksekliğiyle bilinen Luksemburg, Avrupa’da yeşilin kalbi olarak biliniyor. Ormanları ve nehirleriyle tam bir doğal güzellikler ülkesi olan Luksemburg’da şehirler de çok temiz. Viyana kadar başarılı bir atık yönetimi olmasa da, şehri temiz tutmaya yetiyor.

Honolulu – Hawaii

Nüfus:390,738

  • Ortalama hava durumu:28 derece, yüksek nemli.
  • Hawaii adasının en popüler ve en yoğun şehri olan Honolulu, yemyeşil ve egzotik bitki örtüsüyle dikkate şayan bir yer. Volkanik dağların oluşturduğu dumana rağmen, kusursuz havası, yeşil ve temiz şehriyle göz dolduruyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >