Dünyanın en uzun asma köprüsü: 1915 Çanakkale Köprüsü süratle yükseliyor

1915 Çanakkale Köprüsü gittikçe yükseliyor
1915 Çanakkale Köprüsü gittikçe yükseliyor

1915 Çanakkale Köprüsü Çanakkale Boğazı'nda her geçen gün hızla yükselmeye devam ediyor. Tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. 2017'de köprünün temelini Cumhurbaşkanı Erdoğan atmıştı. Son yapılan çalışmalarla birlikte tarihi köprünün ayakları 50 metre yüksekliğe ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017'de temeli atılan Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkii ile Gelibolu'nun Sütlüce arasında yapımı süren 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ayakları her geçen gün biraz daha yükselmeye devam ediyor.

Köprünün ayakları 50 metre yüksekliğe ulaştı

Eylül ayında, her iki yakadaki köprü ayakları arasında bağ krişi montajı yapılmıştı. Bu kez de son yapılan çalışmaların ardından tarihi köprünün deniz içindeki kesonları üzerine 7’nci bloklarının yerleştirilmesi de tamamlandı ve köprünün ayakları 50 metre yüksekliğe ulaştı. Tamamlandığında 318 metreye kadar ulaşacak olan köprü ayakları bu montajın ardından biraz daha yükseldi.

Tarihi köprünün ayakları 50 metre yükseliğe ulaştı
Tarihi köprünün ayakları 50 metre yükseliğe ulaştı

Dünyanın en uzun kuleler arası açıklığa sahip asma köprüsü olacak

1915 Çanakkale Köprüsünün, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılını temsil etmesi için 2023 metre olması planlanıyor. Bu açıklık, dünyanın en uzun kuleler arası açıklığa sahip asma köprüsü olması özelliğini taşıyor. Köprü hizmete açıldıktan ise sonra iki yaka arasındaki ulaşım mesafesi 6 dakikaya inecek. Tarihi köprünün bölgeye de ciddi kazanımlar sağlayacağı ve özellikle Lapseki’ye yatırımcı talebinin artacağı ön görülüyor.

Köprünün çalışmasını yapan işçiler köprünün iskelesinde çalışıyor
Köprünün çalışmasını yapan işçiler köprünün iskelesinde çalışıyor

Sürdürülen proje çalışmaları kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek ve 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü, 18 Mart 2022'de tamamlanarak hizmete açılacak.

1915 Çanakkale Köprüsü 'kule kesonu' denizle buluştu. Köprü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek olan, Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin 5. asma köprüsüdür. Yapımına hızla devam edilen köprü tamamlandığında 'dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü' unvanını alacak, renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle dikkati çekecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü tasarımındaki inceliklerle de göz kamaştıracak. İki ayak aralığı 2023 metre olarak, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına atıfta bulunmuş olacak.

Meraklıları için teknik bilgiler: Ayakları arasındaki 2 bin 23 metre açıklık ile dünyanın en uzun asma köprüsü olarak inşa edilecek Çanakkale 1915 Köprüsü'nün tabliyelerinin 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte olması planlanıyor.
Boyu 3 bin 869 metre olacak olan köprünün ayakları deniz içine inşaat edilecek. 'nün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğün ise 900 metre uzunluğunda olacak.
Yap-işlet-devret modeli kapsamında ihale edilecek olan köprü için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira harcanacak. Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek köprü ayrıca Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin 5'inci asma köprüsü olma özelliğini taşıyor.
Köprü depreme ve şiddetli rüzgara da dayanıklı olarak inşa edilecek. Köprüde 6 şerit yol bulunacak. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün içinde yer alacağı İstanbul Silivri ile Balıkesir Savaştepe arasındaki otoyol ise 354 kilometre uzunluğunda olacak.
Bu otoyol Gebze İzmir otobanına bağlanmış olacak...
Video: Ahmet Zarifoğlu
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >