Dünyanın en uzun hava aracı “Airlander 10” ilk uçuşunu yaptı

Airlander 10
Airlander 10

90 metrelik devasa hava aracı "Airlander 10", İngiltere'de ilk yolculuğunu yaptı.

Balon, helikopter ve uçak özelliklerinin üçünü de bünyesinde barındıran hava aracı, Airlander 10, yarım saatlik bir uçuş yaptı.
Araç 73 kilometrelik yolculuğu sorunsuz bir şekilde bitirdikten sonra başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Airlander 10'un ilk uçuşu aslında geçtiğimiz Pazar günü planlanmıştı ancak teknik aksaklıklardan dolayı bugüne ertelenmişti.
Askeri faaliyetler için geliştirilen aracın ticari uçuşlar içinde kullanılması gündemde.
Airlander 10 İngiltere'nin 1. Dünya savaşı sırasında ürettiği ve 1930 yılında 50 kişinin öldüğü bir kazanın ardından rafa kaldırılan projenin günümüze uyarlanmış hali. Ancak bu araçta yanıcı hidrojen yerine, daha güvenli olan helyum kullanılıyor.
Projenin başındaki isim Stephen McGlennan, bu projenin başlangıçta ABD'nin Afganistan'da gözlemler yapabilmesi için geliştirilen hava aracının insan ve ürün taşımak için de kullanılabileceğini söylerken, Airlander 10'un kalkış için uzun bir piste ihtiyacı olmadığına, daha uzun mesafe uçabildiğine, ucuz ve çevreci olduğuna dikkat çekiyor.
5 bin metre yüksekliğe çıkabilen ve saatte 148 kilometre hıza ulaşabilen Airlander 10, havada 2 haftaya yakın bir süre kalabiliyor.