Dünyanın en uzun rüzgar türbini faaliyete geçti

Max Bögl
Max Bögl

Almanya'da özel bir proje kapsamında inşa edilen rüzgar türbini, 246 metreyi aşan yüksekliğiyle yenilebilir enerji sektöründe türünün en uzunu oldu. Uzunluğun artması sayesinde enerji üretimi de yükselen türbinler gelecekte daha da uzamaya devam edecek.

Max Bögl firması, Almanya'nın Stuttgart şehrine yakın bir bölgede faaliyete geçirdiği projeyle en uzun rüzgar türbini ünvanını ele geçirdi. Kendisi 178 metre, kanatları ise en yüksek noktada 246,5 metreye ulaşan türbin, yılda 10.500 megawatt elektrik üretebilecek.

Düşük türbülans ve yüksek rüzgar hızı sayesinde türbinler, yükseklikteki her bir metrelik artışla yıllık enerji üretiminde %0,5-1,0 kazanım sağlayabiliyor. Enerji üretimini bu yolla artırmak adına rekortmen türbin, parçası olduğu özel hidroelektrik santral projesinin 40 metrelik beton su rezervi üzerine bina edilmiş. Bu şekilde inşası gerçekleştirilen daha kısa üç türbinle birlikte çalışan sistem için 70 milyon avro harcanmış. Yıllık getirisinin ise 6,5 milyon avro olması bekleniyor.

Üretimde sağladığı kazanımlar, yenilenebilir enerji sektörünün daha yüksek rüzgar türbinleri inşa etmek için teşvik ediyor. Benzer çalışmaları bulunan Danimarkalı Vestas, rekortmen türbindeki 40 metrelik su kulesi olmadan 241 metreye ulaşacak prototini 2018'de devreye alacak. Çalışmaların bu doğrultuda devam etmesi halinde rüzgar enerjisi tarlalarının devasa türbinlerle dolması işten bile değil.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >