Duryan meyvesinin kötü kokusu uçağa rötar yaptırdı

Arşiv- Japonya Başbakanı Abe ve Filipinler Devlet Başkanı Duterte Duryan’ın tadına bakıyor.
Arşiv- Japonya Başbakanı Abe ve Filipinler Devlet Başkanı Duterte Duryan’ın tadına bakıyor.

Güneydoğu Asya'da halk arasında ‘meyvelerin kralı’ olarak adlandırılan duryan meyvesinin kötü kokusu, Endonezya'da bir uçağın rötar yapmasına yol açtı. Yaklaşık 2 ton duryan meyvesi yüklenen ticari uçağın Cakarta seferi, yolcuların kokudan ve kaynaklanan şikayeti üzerine ertelendi. Duryan meyvesine dair merak edilenleri sizler için derledik.

Endonezya’da Sumatra Adası'nın Bengkulu bölgesindeki Fatmawati Soekarno Havalimanı'nda, yaklaşık 2 ton duryan meyvesi yüklenen ticari uçağın Cakarta seferi, yolcuların kokudan ve uçağa aşırı yükleme olduğu iddiasından kaynaklanan şikayeti üzerine ertelendi.

Uçağın içini saran pis kokudan şikayet eden yolculardan bazıları aynı zamandaa duryan sevkiyatına bağlı olarak uçağa aşırı yükleme olmasından endişe duyduklarını ifade etti.

Duryan meyvesi halk arasında meyvelerin kralı olarak adlandırılıyor.
Duryan meyvesi halk arasında meyvelerin kralı olarak adlandırılıyor.

Uçağa aşırı yükleme iddiasına ilişkin Retri Maya isimli birr yetkili duryan meyvesi taşımalarının herhangi bir uçuş düzenlemesini ihlal etmediğini söyledi. Retri, "Her havayolu için bir uçuş sırasında duryanın normal bir şekilde paketlendiği ve standart ve prosedürlere uygun bir şekilde kargo ambarına koyduğu sürece normaldir." ifadelerini kullandı.

Yolcularla havalimanı yetkilileri ve kabin ekibi arasında tartışma uzun süre devam ederken nihayetinde yapılan itiraz kabül gördü. Meyveler kargo bölümünden boşaltıldı, uçak bir saat rötarla havalandı.

 Duryan meyvesi lezzetinden ziyade kötü kokusuyla biliniyor
Güneydoğu Asya; Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli olan duryan meyvesi, lezzeti ve faydalarıyla halk arasında ‘meyvelerin kralı’ olarak adlandırılsa da meyve kötü kokusuyla nedeniyle kamusal ve kapalı alanlara sokulmuyor. Zira bu meyve kapalı ortamda tüketildiğinde ya da bulunduğunda kokusunun etkisi üç güne kadar sürebiliyor.
Duryan meyvesi lezzetinden ziyade kötü kokusuyla biliniyor Güneydoğu Asya; Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli olan duryan meyvesi, lezzeti ve faydalarıyla halk arasında ‘meyvelerin kralı’ olarak adlandırılsa da meyve kötü kokusuyla nedeniyle kamusal ve kapalı alanlara sokulmuyor. Zira bu meyve kapalı ortamda tüketildiğinde ya da bulunduğunda kokusunun etkisi üç güne kadar sürebiliyor.
Singapur'da bilim adamları Duryan’ın kokusunu bu ifadelerle tarif ediyor
Duryan kokusu, tatlı meyve ve tuzlu çorba çeşnisi ile birlikte soğan benzeri bir sülfür aromasının karışımı olarak tanımlanmıştır. Duryan kokusu; çürüyen soğan, çürük yumurta, sülfür ve kızartılmış arpacık olarak karakterize edilen uçucu kükürt bileşikleri olarak tarif ediliyor.
Singapur'da bilim adamları Duryan’ın kokusunu bu ifadelerle tarif ediyor Duryan kokusu, tatlı meyve ve tuzlu çorba çeşnisi ile birlikte soğan benzeri bir sülfür aromasının karışımı olarak tanımlanmıştır. Duryan kokusu; çürüyen soğan, çürük yumurta, sülfür ve kızartılmış arpacık olarak karakterize edilen uçucu kükürt bileşikleri olarak tarif ediliyor.
Duryan bazı bölgelerde ise "cennet ve cehennem meyvesi" olarak biliniyor
Duryana bazı bölgelerde "cennet ve cehennem meyvesi" denmesinin sebebi, dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehenneme, lezzeti ve faydalarıyla da cennete benzetilmesinden kaynaklanıyor.
Duryan bazı bölgelerde ise "cennet ve cehennem meyvesi" olarak biliniyor Duryana bazı bölgelerde "cennet ve cehennem meyvesi" denmesinin sebebi, dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehenneme, lezzeti ve faydalarıyla da cennete benzetilmesinden kaynaklanıyor.
Duryan meyvesinin faydaları neler?
İçerdiği Bakır, kan hücre üretimi için vücuda gereklidir.İçeriği potasyum bakımından çok zengindir. Yüksek miktarda antioksidan ve C vitamini içerir. Vücut direncini arttırır. Bir adet tüketilmesinin bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir. Meyve yenildiğinde, enerji yeniler ve anında vücudu canlandırır. Kolay sindirilebilir; yumuşak eti doymuş yağ ve kolestrol içermez. B vitamini kompleks grupları ( B5 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini) bakımından zengin içeriğe sahiptir.Kan basıncı kontrolüne yardımcı hücreler için elektrolit özelliğindedir.
Öte yandan meyvenin içeriğinde zengin miktarda, manganez, bakır, demir ve magnezyum gibi mineraller de bulunmaktadır
Duryan meyvesinin faydaları neler? İçerdiği Bakır, kan hücre üretimi için vücuda gereklidir.İçeriği potasyum bakımından çok zengindir. Yüksek miktarda antioksidan ve C vitamini içerir. Vücut direncini arttırır. Bir adet tüketilmesinin bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir. Meyve yenildiğinde, enerji yeniler ve anında vücudu canlandırır. Kolay sindirilebilir; yumuşak eti doymuş yağ ve kolestrol içermez. B vitamini kompleks grupları ( B5 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini) bakımından zengin içeriğe sahiptir.Kan basıncı kontrolüne yardımcı hücreler için elektrolit özelliğindedir. Öte yandan meyvenin içeriğinde zengin miktarda, manganez, bakır, demir ve magnezyum gibi mineraller de bulunmaktadır
 Duryan’ın ekonomik değeri
Pişmiş, fermente edilmiş, fırınlanmış olarak tüketilebilen Duryan meyvesinin ekonomik açıdan da önemli olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar, Duryan'ın ekonomik açıdan önemli olduğunu ve geçtiğimiz yıl Singapur’dan Çin'e 600 milyon dolar ila 800 milyon dolar değerinde ithalat yapıldığını söylüyor.
Duryan’ın ekonomik değeri Pişmiş, fermente edilmiş, fırınlanmış olarak tüketilebilen Duryan meyvesinin ekonomik açıdan da önemli olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar, Duryan'ın ekonomik açıdan önemli olduğunu ve geçtiğimiz yıl Singapur’dan Çin'e 600 milyon dolar ila 800 milyon dolar değerinde ithalat yapıldığını söylüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >