'Duvar' sorunu durulmuyor: Beyaz Saray’ın suyu kesilebilir

ABD Başkanı Donald Trump.
ABD Başkanı Donald Trump.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına yapılmasını talep ettiği fakat Demokratlar tarafından finansal destek görmediği gerekçesiyle rafa kaldırılan 'duvar', Beyaz Saray'da su krizine neden olabilir. Federal hükümetin yaklaşık 2 haftadır kapalı kalmasından kaynaklı çeşitli sıkıntılar çeken ABD'de, yetkililerin 'şakayla karışık' Beyaz Saray'ın sularını kesebileceği konuşuluyor.


ABD Temsilciler Meclisinde Demokratlar, Başkan Trump’ın Meksika ile ABD arasına duvarın yapılması için Beyaz Saray’ın istediği yaklaşık 5 milyar dolarlık bütçeyi reddetmişti.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada yönetimin, hükümetin kapatılan kurumlarının yeniden açılması için Kongre ile çalışmaya kararlı olduğunu ancak sınır güvenliğini göz ardı ederek gereksiz harcamaları öngören kanunu kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Instagram hesabından 'duvar'a vurgu yapan bir paylaşım yapmıştı.

"Duvar geliyor"

Senatoda oluşturan Cumhuriyetçilerin kanunu veto edeceğine kesin gözüyle bakılırken Beyaz Saray da duvarın yapılmasında ısrar edeceğini belirtti. Trump Instagram hesabından “Duvar geliyor” ifadesini kullanmıştı.

Meksika'dan duvar açıklaması

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, ABD Başkanı Donald Trump'ın iki ülke sınırına ördürmek istediği duvarın parasını ödemeyeceklerini söylemişti.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto.
Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto.

Trump'ın Meksika duvarı için 5 milyar dolarlık ek ödenek istemesi üzerine bütçe tasarısı görüşmelerinde Beyaz Saray ve Kongre anlaşmaya varamamış ve federal hükümet kısmen kapanmıştı.

Trump, istediğimi alamazsam hükümeti kapatırım' demişti.
Trump, istediğimi alamazsam hükümeti kapatırım' demişti.

Federal hükümetin "kapanması" ne anlama geliyor?

Amerikan kanunlarına göre, Kongre 1 Ekim'de başlayıp, 30 Eylül'de sona eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamazsa geçici bütçelerle aranın kapatılması gerekiyor.

Geçici bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal kurumlar geçici olarak faaliyetlerini durduruyor.

"Washington su idaresi Beyaz Saray’ın suyunu kesmeyi düşünüyor"

Gazeteci Hüseyin Günay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, "Washington su idaresi Beyaz Saray’ın suyunu kesmeyi düşünüyor. Yetkililer toplantı esnasında şaka ile karışık dile getirmişler'' ifadelerini kullandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >