Düzenli olarak yüzmek için 7 önemli neden

Yüzmenin sağlık açısından insan vücuduna  birçok faydası bulunmakta.
Yüzmenin sağlık açısından insan vücuduna birçok faydası bulunmakta.

Su insana sakinlik ve pozitif enerji veren, ağrıları hafifletmeye yardımcı olan en rahatlatıcı araç olarak kabul edilir. Yüzmek ise suyun kuvvetine karşı gelerek vücudumuzda bulunan neredeyse tüm kasları çalıştıran ve diğer alışıla gelmiş tüm egzersiz metotlarından, kalori ve kas geliştirme açısından daha yararlı olduğu biliniyor.

Yüzme bir spor aktivitesinin dışında temel tedavi metodu olarak da bilinir. Suyun içerisinde sarf ettiğimiz efor sayesinde vücudumuzun her bölgesini çalıştırma imkanı buluruz. Eklem ağrılarına, bel ve boyun fıtığına, kalp dolaşım sistemine, kemik gelişimine ve daha bir sürü hastalığın tedavi sürecinde yüzmek en doğru tedavi yöntemi olarak tercih edilir. İşte düzenli olarak yüzmemiz için sağlık açısından önemli 7 neden...

1) Kasları güçlendirir ve vücut koordinasyonunu geliştirir

Yüzmenin kas ve iskelet sistemi üzerindeki etkisi ise “Yüzücü Vücudu” tanımında kendine beden bulmaktadır. Düzenli yapılan yüzme egzersizleri hem kasları güçlendirmekte hem de vücut koordinasyonunu gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır.

2) Astım hastalığına iyi gelir

Yüzme solunum hızı ve derinliğini de daha kaliteli hale getirerek astımlı hastaların genel durumunda bir iyileşme sağlar. Fiziksel olarak astımlılara uygun olmayan salon egzersizleri yerine yüzme, önemli bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

3) Psikolojik açıdan rahatlamamıza yardımcı olur

Yüzmenin sinir sistemine ve insan psikolojisine faydaları ise saymakla bitmez. Suya girdiğimizde hissettiğimiz rahatlama duygusu egzersiz sonrasında salgılanan endorfin hormonu ile birleşince yaşayacağınız psikolojik ve sinirsel rahatlama size başka bir egzersizin veremeyeceği hissiyatı yaşatır. Özelikle sportif olarak yüzen çocukların gelişme dönemlerinde onların kendilerine güvenen, hırslı, herhangi bir işe konsantrasyonu ve adaptasyonu yüksek, disiplinli, programlı, aktif ve başarılı bireyler olmasında çok büyük oranda katkı sağlar.

4) Sigara ve alkol alışkanlığını azaltır

Düzenli yapılan yüzme egzersizi, egzersizi yapan kişilerde sigara ve alkol alışkanlığını azaltmakta, ayrıca aşırı şişmanlığı önlemektedir. Hamileliğinden önce ve hamileliği sırasında yüzme egzersizi yapan kadınlarda ölü ve erken doğum yapma oranı dikkat çekecek şekilde düşüktür.

5) Şeker hastalarının insülin ihtiyacını azaltır

Yapılan başka ilginç bir araştırma göstermektedir ki yüzme sporu da dahil olmak üzere yapılan düzenli fiziksel aktiviteler şeker hastalarının insülin duyarlılığını arttırmakta, bunun sonucu hastanın daha az insülin gereksinimi olmaktadır.

6) Kalp dolaşım sistemini olumlu yönde etkiler

Yapılan araştırmalar, düzenli yüzmenin kalp dolaşım sistemi üzerinde olumlu yönde çok önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Düzenli yüzme antrenmanları yapan kişilerde koroner kalp hastalıklarına daha az rastlanmakta ve bu bireylerin kalp krizi geçirme olasılıkları düşmektedir. Ayrıca kalp ve beyin damarlarının tıkanmasına yol açan bir takım maddelerin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

7) Kemik ve eklem rahatsızlıklarının tedavisine iyi gelir

Yüzme sporu yapılırken, eklemler ve bağlar herhangi bir spora göre daha az zorlanmaktadır. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla %90 daha azdır. Bu sebeple kaslarında, eklemlerinde ya da iskelet sistemlerinde herhangi bir rahatsızlığı olanlara doktorlar tarafından önerilen tek spor yüzmedir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >