Efsane olmuş 3 aşkın dilden dile dolaşan hikayeleri

Efsane Aşklar
Efsane Aşklar

Belki kavuşabilselerdi bu kadar dillere destan hale gelip nam salmazlardı. İşte aşkları efsaneleşmiş 3 hikâye…

Dilden dile dolaşan efsane olmuş Aslı ile Kerem, Ferhat ile Şirin, Leyla ile Mecnun birbirlerine duydukları büyük aşk ülkeleri, şehirleri aşmış dünyaya kadar ulaşmıştır. Dilden dile dolanan bu efsanevi hikâyelerin hepsi kulağınıza çalınmıştır. Gelin birlikte unuttuğunuz ya da duyup da hikâyesini hatırlamadığınız efsaneleşmiş 3 aşk hikâyesine bakalım.
Aslı ile Kerem

                                    Asırlardır anlatılmaya devam eden Aslı ile Kerem'in efsane olmuş aşk hikâyelerine gelin birlikte bakalım. Aslı ile Kerem'in aşkları anonim halk hikâyesi 12. yüzyılda gerçekleştiği rivayet edilir. Hikâyenin kahramanı Kerem, Aslı isimli bir ermeni kızına âşık olur. Aslıyı kendisinden kaçıranların ardından arkadaşı sofu ile saz çalıp, türkü söyleyerek diyar diyar dolaşır. Kerem böyle büyük bir aşkın uğrunda ne kadar çok fedakârlık yapılabilecek kuvvet olduğunu işaret eder. Zorlu macerasının sonunda, Halep'te Aslı'ya kavuşacakken bir büyüye kurban gider. Bu büyü ile tutuşup yanar, küle döner. Bu külün kıvılcımı aslının saçlarını da tutuşturur ve ancak ebediyette buluşurlar.
Aslı ile Kerem Asırlardır anlatılmaya devam eden Aslı ile Kerem'in efsane olmuş aşk hikâyelerine gelin birlikte bakalım. Aslı ile Kerem'in aşkları anonim halk hikâyesi 12. yüzyılda gerçekleştiği rivayet edilir. Hikâyenin kahramanı Kerem, Aslı isimli bir ermeni kızına âşık olur. Aslıyı kendisinden kaçıranların ardından arkadaşı sofu ile saz çalıp, türkü söyleyerek diyar diyar dolaşır. Kerem böyle büyük bir aşkın uğrunda ne kadar çok fedakârlık yapılabilecek kuvvet olduğunu işaret eder. Zorlu macerasının sonunda, Halep'te Aslı'ya kavuşacakken bir büyüye kurban gider. Bu büyü ile tutuşup yanar, küle döner. Bu külün kıvılcımı aslının saçlarını da tutuşturur ve ancak ebediyette buluşurlar.
Ferhat ile Şirin

                                    Demirci ustası Ferhat, aşkı Şirin uğruna dağları deldi. Eski bir aşk masalı hikâyesinin iki kahramanı Ferhat ile Şirin'in birbirlerini çılgınca severler. Şirin soylu bir genç kız, Ferhat halktan bir delikanlıdır. Şirin zengin, Ferhat da fakir olduğu için bir türlü kavuşamazlar. Şirin'in yakınları Ferhat'a zorluk çıkartarak demir yapılı bir dağı delmesini gerektiği şartını koyarlar.

 Ferhat; zekâsı, teknik bilgisi, bilek gücü, aşktan aldığı kuvvetle demirden yapılı dağı deler. Ferhat'ın deldiği dağın adı "Bisütun Dağları'dır.
Ferhat ile Şirin Demirci ustası Ferhat, aşkı Şirin uğruna dağları deldi. Eski bir aşk masalı hikâyesinin iki kahramanı Ferhat ile Şirin'in birbirlerini çılgınca severler. Şirin soylu bir genç kız, Ferhat halktan bir delikanlıdır. Şirin zengin, Ferhat da fakir olduğu için bir türlü kavuşamazlar. Şirin'in yakınları Ferhat'a zorluk çıkartarak demir yapılı bir dağı delmesini gerektiği şartını koyarlar. Ferhat; zekâsı, teknik bilgisi, bilek gücü, aşktan aldığı kuvvetle demirden yapılı dağı deler. Ferhat'ın deldiği dağın adı "Bisütun Dağları'dır.
Leyla ile Mecnun

                                    Konusu bir Arap efsanesinden alınmıştır. Beni Amir kabilesinden Kays ile Leyla daha okulda iken birbirlerini severler. Leyla'nın annesi bunu duyunca kızını okuldan alır. Sevgilisini göremez olan Kays yollara düşer Mecnun diye anılmaya başlar. Kavs'ın babası, Leyla'yı ailesinden istese de vermezler. Mecnun çölde vahşi hayvanlar ve kuşlarla arkadaş olur. Leylayı İbni Selam adlı birine verirler. Leyla kendisini bir perinin sevdiğini, eğer evlenirlerse peri tarafından öldürüleceklerini söyleyerek adamı kandırır, onu kendinden uzak tutar Mecnun'un isteğiyle ibni Selam ölür. Mecnun bütün maddi varlıklarla ilgisini kesmiştir. Manevi bir aşkla kendinden geçmiş halde yaşamaktadır. Çölde karşısına çıkan Leyla'yı tanımaz Leyla'nın kendi içinde olduğunu, onunla manevi âlemde birleştiğini, başka bir Leyla ile buluşmaya takatı olmadığını bildirir. Leyla, döner bir müddet sonra kederinden ölür. Mecnun bunu öğrenince Leyla'nın mezarına koşar, ölmek ister, isteği tanrı tarafından kabul olunarak orada düşüp ruhunu teslim eder.
Leyla ile Mecnun Konusu bir Arap efsanesinden alınmıştır. Beni Amir kabilesinden Kays ile Leyla daha okulda iken birbirlerini severler. Leyla'nın annesi bunu duyunca kızını okuldan alır. Sevgilisini göremez olan Kays yollara düşer Mecnun diye anılmaya başlar. Kavs'ın babası, Leyla'yı ailesinden istese de vermezler. Mecnun çölde vahşi hayvanlar ve kuşlarla arkadaş olur. Leylayı İbni Selam adlı birine verirler. Leyla kendisini bir perinin sevdiğini, eğer evlenirlerse peri tarafından öldürüleceklerini söyleyerek adamı kandırır, onu kendinden uzak tutar Mecnun'un isteğiyle ibni Selam ölür. Mecnun bütün maddi varlıklarla ilgisini kesmiştir. Manevi bir aşkla kendinden geçmiş halde yaşamaktadır. Çölde karşısına çıkan Leyla'yı tanımaz Leyla'nın kendi içinde olduğunu, onunla manevi âlemde birleştiğini, başka bir Leyla ile buluşmaya takatı olmadığını bildirir. Leyla, döner bir müddet sonra kederinden ölür. Mecnun bunu öğrenince Leyla'nın mezarına koşar, ölmek ister, isteği tanrı tarafından kabul olunarak orada düşüp ruhunu teslim eder.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >