El Chapo'nun eski koruması konuştu: 3 kişiyi öldürdü, birini diri diri gömdü

El Chapo
El Chapo

Dünyanın en büyük uyuşturucu örgütünün elebaşı olmakla suçlanan "El Chapo" (bücür) lakaplı Joaquin Guzman'ın yargılanmasına New York’ta devam ediliyor. Joaquin Guzman, yargılandığı davada ilk kez cinayetle suçlandı. Eski koruması Isaias Valdez Rios, Guzman'ın 3 kişiyi öldürdüğünü, bunlardan birini diri diri gömdüğünü söyledi.

Dünyanın en büyük uyuşturucu örgütünün lideri olmakla suçlanan ‘El Chapo’ (cüce) lakaplı Joaquin Guzman’ın yargılandığı dava 3 aydır New York’ta devam ediyor.

Mahkemeyi izleyen ve çoğunluğu Meksika basını için çalışan yaklaşık 40 basın mensubu dışında El Chapo hayranları da sabahın erken saatlerinde mahkeme salonunu dolduranlar arasında yer alıyor. Mahkemenin Şubat sonu veya Mart başında bitmesi bekleniyor.

61 yaşındaki Guzman, 2017'de iade edildiği ABD'de, ülkeye toplam 14 milyar dolarlık uyuşturucu soktuğu suçlamasıyla yargılanıyor.

Brooklyn'deki federal mahkemede 3 aydır devam eden duruşmalarda dün Sinoloa kartelinin lideri Guzman'ın eski korumalarından Isaias Valdez Rios ifade verdi.

Eski bir komando olan 39 yaşındaki Valdez, Guzman için 2004'te çalışmaya başladığını ve El Chapo'nun dağdaki villalarının birinde korumalık yaptığını söyledi.

“Hala can çekişiyordu”

Avukatları Guzman'ın en büyük rakiplerinden, başka bir uyuşturucu kaçakçısı Ismael "El Mayo" Zambada tarafından tuzağa düşürüldüğünü savunuyor.

BBC'nin haberine göre, Rios, 2006 ya da 2007'de Zambada'nın Guzman'a rakip Arellano Felix kartelinin bir adamını teslim ettiğini; ancak El Chapo'nun bu kişiye daha önce kızgın demirle işkence yapıldığını gördükten sonra öfkelendiğini anlattı.

Rios'un iddiasına göre, Guzman bu kişiyi birkaç gün villada tuttu ve bu sırada iki kez sorguladı. Daha sonra bir mezar kazdırdı ve tabancasıyla vurduğu adamın gömülmesi talimatını verdi. Ancak adam bu sırada hala yaşıyordu ve can çekişiyordu.

"Hiç kemik kalmasını istemiyorum" diye bağırıyordu

Rios, daha sonra yine aynı zamanlarda bu kez rakip Zetas kartelinin Guzman'a iki adamı teslim ettiğini söyledi.

İddiaya göre, Guzman bu kişilere yaklaşık 3 saat boyunca işkence yaptı ve sonunda adamlarına bir çukur kazıp içinde ateş yakmaları talimatını verdi. Guzman başlarından vurduğu bu kişilerin cesetlerini alevlerin ortasına attırdı. Valdez'e göre, Guzman "Hiç kemik kalmasını istemiyorum" diye bağırıyordu.

Guzman'ın, para çaldığından şüphelendiği için kendisinin öldürülmesi talimatı da verdiğini söyleyen Valdez, ancak sonradan onu ikna ettiğini belirtti.

Daha sonra korumalığı bırakarak uyuşturucu kaçırılan uçakları kullanmaya başladığı belirtilen Valdez 2014'te yakalanmıştı.

El Chapo, 17 ayrı suçtan yargılanıyor

Guzman, "suç örgütü kurmak", "uyuşturucu dağıtmak", "kara para aklamak" gibi 17 ayrı suçlamadan yargılanıyor.

ABD'li savcılar, hakkındaki suçlamaları reddeden Guzman'ın ömür boyu hapsini ve en az 14 milyar dolar para cezasına çarptırılmasını istiyor.

Joaquin Guzman Laera
Joaquin Guzman Laera

Joaquin Guzman, dünyanın en büyük uyuşturucu örgütü kabul edilen Sinaloa kartelinin elebaşı olarak biliniyor. Söz konusu kartelin, 1989-2014 yıllarında 200 ton kokaini ABD’ye soktuğu, ayrıca kiralık katiller tutarak yüzlerce cinayet, saldırı, adam kaçırma ve suikaste karıştığı iddia ediliyor.

El Chapo’nun Guzman'ın yakalanmasını, ünlü aktör Sean Penn ile gizlice yaptığı röportajın sağladığı öne sürülmüştü.
El Chapo’nun Guzman'ın yakalanmasını, ünlü aktör Sean Penn ile gizlice yaptığı röportajın sağladığı öne sürülmüştü.

“Dünyada herkesten çok uyuşturucu satıyorum”

ABD hükümetince "dünyanın en acımasız, tehlikeli ve korkulan insanı" olarak tarif edilen Guzman, Interpol tarafından aranıyordu. Guzman, 2001 ve 2015 yıllarında Meksika'da iki yüksek güvenlikli cezaevinden kaçtıktan sonra Ocak 2016'da tekrar yakalanmıştı.

Çocukluğunda babasından şiddet gördüğü bilinen El Chapo'nun annesi Consuelo Loera da El Chapo onun duygusal dayanağı konumundaydı. Bugün halen La Tuna'da yaşayan Loera'nın bu dünyada oğlunun herhangi bir konuda fikrini değiştirebilecek tek kişi olduğu söyleniyor.
Çocukluğunda babasından şiddet gördüğü bilinen El Chapo'nun annesi Consuelo Loera da El Chapo onun duygusal dayanağı konumundaydı. Bugün halen La Tuna'da yaşayan Loera'nın bu dünyada oğlunun herhangi bir konuda fikrini değiştirebilecek tek kişi olduğu söyleniyor.

Yakalanmadan önce Rolling Stone dergisi için Hollywood aktörü Sean Penn'e Meksika'da bir ormanda röportaj veren Guzman, "Dünyada herkesten çok uyuşturucu satıyorum. Kamyonlar, tekneler, uçaklar ve denizaltılardan oluşan bir filom var." ifadesini kullanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >