Elektriği kesilen okula, elektrik üreten öğretmen

Kaynak: Habertürk
Kaynak: Habertürk

4 yıl önce ilk görev yeri olarak Van'a gelen Mahmut Çakır öğretmen, sık sık okulun elektriğinin kesilmesi üzerine kendi imkanlarıyla rüzgar türbini yaptı.

Van’ın Çaldıran İlçesi Çubuklu Köyü Galatasaray Ortaokulu'na fen bilgisi öğretmeni olarak görev yapan Mahmut Çakır, sık sık elektriği kesilen okulun çatısına rüzgâr türbini kurarak okulun elektriğe kavuşmasını sağladı.

Mahmut Çakır
Mahmut Çakır

İran sınırında bulunan, Van’ın Çaldıran İlçesi Çubuklu Köyü Galatasaray Ortaokulu’nda görev yapan 27 yaşındaki Mahmut Çakır, 4 yıl önce bu okula fen bilgisi öğretmeni olarak atandı. Mahmut Öğretmen’in ilk işi, Galatasaray Üniversitesi Vakfı’nın yaptırdığı okula fen laboratuvarı kurmak oldu. Ardından da eğitimlere başladı. Okulun sık sık elektrik kesintisi yaşamasının üzerine Mahmut Öğretmen, rüzgâr türbini yapmak için kolları sıvadı. Önce plastik borulardan kanat yaptı, demir ve sacla da kuyruk tasarladı. Bulduğu bir motoru tamir etti ve 3.5 aylık çalışmanın sonucunda okulun çatısına küçük çaplı bir rüzgâr türbini kurdu. Türbin, okulun elektrik ihtiyacını giderdi.

Mahmut Çakır
Mahmut Çakır

TÜBİTAK’ın 10 bin TL’lik desteğiyle öğrencileriyle bilim şenliği yapan Mahmut Çakır’a, Milli Eğitim Bakanlığı “Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülü” verdi. Gazete Habertürk'ün haberine göre Mahmut Öğretmen, ödülünü bugün düzenlenecek törende alacak. Okulun bulunduğu bölgenin çok sert bir iklime sahip olduğunu söyleyen Çakır, “Bu denli zor koşullarda öğrencilerimin kar kış demeden sırf okulda öğretmenleri ile zaman geçirmek ve ders işlemek için geliyor olmaları bile bu mücadeleye değer” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >