Elektrikli scooter Martı'yla yola çıkan sürücüye 130 TL ceza

Arşiv
Arşiv

Pandemiyle birlikte kullanım oranı artan elektrikli scooter Martı için son 1 haftadır cezalar artırıldı. Karayolunda Martı kullanan sürücülere trafik polisi 130 TL ceza yazdı.

Son günlerin tartışmalı ulaşım aracı Martı, bu kez de cezalarla gündeme geldi. Trafik polisi ekipleri, karayolunda Martı kullanan sürücülere 100 lira üzerinde ceza yazdı.

Bisiklet yolunda gidilecek

Şirketdedikoduları.com'un haberine göre; Geçtiğimiz günlerde 25 milyon dolar yatırım bularak dünyaya açılmayı planlanan Türk girişim Martı'nın, özellikle sahil yolu civarında kesilen cezalar nedeniyle başı dertte. Trafik polisleri ve trafik zabıta ekipleri karayolunda giden Martı sürücülerine 130 TL ceza kesiyor. Ceza tutanağında ise işlenen suçun "Karayolunda elektrikli scooter kullanmak" olduğu görülüyor. Ceza yiyen bir Martı sürücüsü Emir Sönmez, bu tutanağı Twitter hesabı üzerinden paylaşarak "Bugün Martı kullanmaktan ceza yedim" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Instagram üzerinde yayın yapan İstanbul Trafik adlı sayfaya gelen bir ihbarda ise, Kadıköy'de Martı'yı karayolunda kullananlara ceza kesildiği ifade edildi. Cezaya tepki gösteren sürücülere ise trafik polisinin, "Yalnızca bisiklet yolunda kullanabilirsiniz" dediği söylendi.

Elektrikli scootera ceza iddiasına İzmir Valiliği'nden açıklama

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, elektrikli scooter kullananlara yönelik ülke genelindeki uygulamanın dışında bir karar almadıklarını belirterek bu yöndeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Vali Köşger, bazı internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında, "İzmir'de elektrikli scooter kullanan kişiler hakkında cezai işlem uygulanacağı" yönünde haberlerin yer alması üzerine açıklama yaptı.

Köşger, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bazı mecralarda yer alan 'İzmir Valiliği’nden elektrikli scooter kullananlara ceza kararı' alındığı yönündeki haberlerin gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. İlimizde bu konuda ülke genelindeki uygulamanın dışında bir karar ve uygulama yoktur. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'ndan 'elektrikli scooter' açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu konuda bir düzenleme yapılacağını açıkladı.

"Son dönemde scooter (martı) kullanımı çok arttı. Dikkatimizi çekiyor. Bu güzel bir şey. Ancak onlarla ilgili beyin jimnastiği yapıyoruz. Ama nasıl olacağı netleşmedi. Mutlaka bir düzenleme gelecek. Sonuçta yolcu taşıyorlar. ‘Ben vergi veriyorum’ demekle olmuyor. İşin içine yolcu taşımacılığı girdiğinde, trafiğe çıkma girdiğinde yapılması gereken bazı şeyler var"

"Trafiğe çıkmaları risk"

Elektrik scooter'ların bir düzenleme yapılmadan trafiğe çıkmasının risk olduğunu ifade eden Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Mustafa Ilıcalı, "Trafiğe çıkmaları açıkça risk. Katkısı çok fazla. Riski minimize etmek için gerekli düzenlemeleri mutlaka yapmak lazım. Bisiklet ve elektrikli scooter çok güzel bir ulaşım aracı. Anketlerde vatandaş tercihini belirtiyor. Bunun için acil olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu düzenleme yapılmalı. Okulların açılmasından önce yapılmalı. Çünkü çok katkısı olabilir. Bu düzenlemeyi bir an önce yapmak lazım" diye konuştu.

"İki kişi asla binemez"

Elektrikli scooter'larda en çok yapılan hatalı kullanımlara da değinen Ilıcalı, "İki kişi asla binemez. Binme yeri olsa bile binilmemeli. Buradaki denetimi çok güçlendirip insanlarda da bilinç oluşturulabilir. 18 yaşın altında bir kişi otomobil kullanabilir mi? Trafiğin içinde başka araçlarla beraber hareket ediyor. Özel bir yolu da yok. Bu nedenle kanun burada bir yaş sınırı belirliyor. Burada ehliyet alma yaşı olan 18 yaş esas alınmış" şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >