Elektrikli Toyota C-HR geliyor

Toyota C-HR
Toyota C-HR

Toyota'nın küresel pazara yönelik üretimini Türkiye'de gerçekleştirdiği prizli hibrit otomobili C-HR, yakında tam elektrikli olarak satışa çıkacak. İlk etapta Çin'i hedef alacak elektrikli SUV, ilerleyen dönemde yurtdışına da açılacak.

Dünyanın en büyük otomobil pazarlarından Çin'de geçtiğimiz hafta düzenlenen Pekin Otomobil Fuarı, bilhassa Toyota için kritik öneme sahipti. Volkswagen ve General Motors ile ciddi bir rekabet halinde olduğu Çin pazarında gelecek planlarından bahseden Japon üretici, sürpriz bir şekilde yeni tam elektrikli otomobilini resmen duyurdu. Küresel üretimi Türkiye'de gerçekleştirilen Toyota C-HR'ın tam elektrikli olarak piyasaya sürüleceği açıklandı.

Pekin Otomobil Fuarı'nda tanıtılan yeni prizli hibrit Toyota Corolla.
Pekin Otomobil Fuarı'nda tanıtılan yeni prizli hibrit Toyota Corolla.

Henüz batarya kapasitesi, menzili ve şarj süresi hakkında bir bilgi paylaşımı yapılmayan tam elektrikli C-HR, satışa çıktığı tarihten beri gösterdiği performansla Toyota'nın en çok satan hibrit modeli olmaya doğru ilerliyor. Seriye eklenecek elektrikli SUV versiyonuyla hedef büyültülmüş olacak.

Katı hâl batarya için geri sayım

Geçen yıl Çin'de sattığı otomobillerin yüzde 40'ının hibrit olduğunun altını çizen Toyota, ilerleyen dönemde talebi karşılamak için daha fazla hibrit modelle tüketicinin karşısına çıkacağını belirtiyor. Bu doğrultuda Çin'de hibrit güç sistemi, batarya üretim ve batarya test merkezleri kurmak üzere yatırımlar yapacak olan Toyota, aynı zamanda 2020 sonrası için katı hâl batarya çalışmalarını da hızlandırmış.

Mevcut lityum iyon bataryalara kıyasla enerji yoğunluğu 2-3 kat daha yüksek olan, yüksek hızda şarja imkan sağlayan ve daha stabil olması sayesinde kaza halinde patlama veyahut yangına mahal vermeyen katı hâl batarya, elektrikli otomobil endüstrisini baştan aşağı değiştirecek. Bu batarya teknolojisinin en büyük destekçilerinden Toyota, 2020'lerin başında ilk katı hâl bataryalı aracını piyasaya sürmeyi planlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >