Elon Musk'ın yeni hedefi: ‘Mars için dev roket’

Elon Musk, SpaceX'e verdiği önemi her fırsatta vurguluyor.

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, son dönemde oldukça özel bir işle uğraşıyor. Şirket, Mars için devasa boyutlarda bir roket tasarlıyor.

Elon Musk’ın göz bebeği ve dünya uzay tarihinin en büyük şirketlerinden biri olarak değerlendirebileceğimiz SpaceX, Mars konusundaki çalışmalarını da hızlandırıyor. Büyük Falcon Roketi ismiyle anılan proje yeniden kullanılabilir bir ateşleyici ve uzay aracından meydana geliyor. Projenin final tasarımı incelendiğinde iki farklı parçadan oluşan fırlatma düzeneğinin yaklaşık olarak 118 metre uzunluk ve 9 metre çapa sahip olduğunu görüyoruz.

SpaceX'in Büyük Falcon Roketi prototip olarak böyle kağıda aktarıldı.
SpaceX'in Büyük Falcon Roketi prototip olarak böyle kağıda aktarıldı.

Yüksek kapasiteli bir uzay aracıyla karşı karşıyayız

İnşa süreci devam eden Büyük Falcon Roketi, Mars yüzeyine tam 150 ton gıda, su ve diğermalzemeleri kolayca taşıyabilecek bir kapasiteye sahip durumda. Daha önce benzerini görmediğimiz bir fırlatma sistemi olarak karşımıza çıkan Büyük Falcon Roketi, son tasarım detaylarıyla da alaka topluyor.

SpaceX, uzay çalışmaları konusunda en güçlü roketleri bünyesinde barındırıyor.
SpaceX, uzay çalışmaları konusunda en güçlü roketleri bünyesinde barındırıyor.

2023 yılında ilk kez fırlatılacak

Elon Musk, geçtiğimiz aylarda meşhur Büyük Falcon Roketi’nin son tasarım detaylarını da açıklamıştı. Yapılan açıklamaya göre devasa iki parçadan oluşan bu proje, alt kısımda tamamen yeniden kullanılabilir bir roket ateşleyici ve üst kısımda büyük bir uzay aracına sahip. 2023 yılında ilk kez fırlatılması planlanan BFR, daha önce benzeri görülmemiş bir büyüklüğe ve kapasiteye sahip.

Büyük Falcon Roketi'nin boyut ve yetenek seviyesi o kadar etkileyici ki, havacılık endüstrisi üzerine çalışmalar yapan birçok insan bu projenin nasıl gerçeğe dönüşeceği konusunda tereddütleri olsa da, gerçekleştiğinde inanılmaz bir uzay hamlesine kavuşmuş olacağımız kesin.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >