Emekli ve memurların zam oranı netleşiyor

Arşiv
Arşiv

Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emekliye yapılacak zam oranı da şekillenmeye başladı.

Milyonlarca memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yılın üçüncü enflasyon verisi açıklandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Beklentinin altında geldi. Bu iyi bir gösterge, atılan adımların işe yaradığı bir durumu söyleyebiliriz. Yıllık enflasyon yüzde 68.50, yani 69’a gelmedi. Bir sonraki ay ile birlikte yüzde 70’ler seviyesine gelecektir. 12 aylık ortalama yüzde 57.5, bu da iş yerleri için kira fiyatlarının artış oranı. Konutlar için hala yüzde 25’lik oran geçerli.

Enflasyon beklentilerin aşağısında geldi. Umarın nisan ve mayıs aylarında da bu devam eder. Haziran ayına kadar düşmeyecek bir enflasyon olursa daha katı önlemlerin gelebileceğini söyleyebiliriz. Daha önce politika faizi düşüktü reel faiz yüksekti. Şu anda politika faizi yüzde 50 olsa dahi bankaların mevduatlara uyguladığı faiz yüzde 60.

Yıl sonu itibarıyla enflasyon yüzde 40 olursa ve mevduat faizinin getirisi net yüzde 55 olursa yatırımcının 15 puan reel getirisi olacak. Biz enflasyonla mücadeleyi ne kadar hızlı yapabilirsek o kadar iyi.

Ben politika faizinin daha fazla artırılmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Bunun yerine maliye ve gelirler politikası artırılmalı. Yıl sonu itibarıyla düşme göreceğiz. Eğer jeopolitik risk olmazsa 2026 yılında tek haneli enflasyonu göreceğiz."

Zam oranı netleşiyor

Mart ayında enflasyon aylık yüzde 3.16 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için de yüzde 4.53, Mart ayı için de yüzde 3.16 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece üçüncü aydan zam yüzde 15.05 olarak belirlendi. Ancak bu zam Temmuz ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye kalan Nisan, Mayıs ve Haziran ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek. Enflasyon zam oranlarından yüksek kalırsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da zam olarak maaşlarında görecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >