Emsal karar: 'Hasarsız' dediği otomobilde hasar kaydı çıkan galerici tazminat ödedi

Arşiv
Arşiv

İzmir’de oto galericinin sözüne güvenerek 'hasarsız' diye aldığı ikinci el otomobili hasarlı çıkan müşteri soluğu mahkemede aldı. Mahkeme, alıcının ekspertiz yaptırma zorunluluğu bulunmadığını belirterek aracın hasar durumuyla ilgili yanlış bilgi veren galericinin tazminat ödemesine hükmetti.

İzmir'de bir galeriye giden B.Ö., 2019’da 325 bin liraya ikinci el otomobil aldı. Galericinin 'Araçta hasar yok' sözüne güvenen müşteri, araçta hasarların belirlendiği ekspertiz incelemesi yaptırmadı. B.Ö., 14 ay sonra aracı satmak istediğinde ekspertiz incelemesi yaptırıldı. Araçta 45 bin liralık hasar kaydı çıktı.

B.Ö., bu hasar kaydı sonrası mahkemeye giderek galeriden şikayetçi oldu. İzmir Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan tespit ve tazminat davasında B.Ö. lehine karar çıktı. Mahkeme, galericinin alıcıya otomobilin hasarıyla ilgili bilgi vermesi ve dürüst olması gerektiğini belirtti.

"Alıcının ekspertiz yaptırma zorunluluğu yok"

Mahkeme, alıcının tüketici olması nedeniyle herhangi bir eksper kaydı ya da tramere götürme zorunluluğunun bulunmadığını, böyle bir kanun maddesinin olmadığını belirterek, B.Ö.’nün zararının karşılanmasına karar verdi.

B.Ö.’nün avukatı Alperen Cihan Çetinkaya, aracın gerçek değerinin tespit davasında 280 bin lira olarak belirlendiğini belirterek avukatının 45 bin lira tazminat kazandığını söyledi. Avukat, aracın ön kaputunun değiştirildiğini ve boya bulunduğunu dile getirdi.

Mahkeme, alıcının ekspertiz yaptırma zorunluluğunun olmadığını belirtti
Mahkeme, alıcının ekspertiz yaptırma zorunluluğunun olmadığını belirtti

Emsal niteliğinde karar

  • Avukat Çetinkaya, "Mahkeme, satıcının tüketiciye karşı dürüst olması gerektiğine, alıcının tüketici olması nedeniyle herhangi bir eksper kaydı ya da tramere götürme zorunluluğunun bulunmadığını, böyle bir kanun maddesinin olmadığını belirtti. Bunun devamında müvekkilimiz lehine karar verdi. Ve 45 bin lira tazminata hükmetti. Bunun emsal niteliği şöyle; Bu işi tamamen ticaret olarak yapan kişilerle tüketiciler arasında yapılan satışlarda emsal niteliği bulunuyor" dedi.

Galericiler: Ayıplı mal müşteriye söylenmeli

Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren galerici Mustafa Söylemez (35) de "Ekspertiz yaptırmadan aracını alan bir müşteri yarın bir sorunla karşılaşırsa, müşteri haklıdır. Esnaf, malın bir ayıbı varsa gizlememeli, mutlaka belirtmeli. Ayıplı malı gizleyen esnaf, daimi iş yapamaz. Düzgün esnaf daha çok iş yapar" dedi.

Galerici Semih Karlık (20) da "Esnaf böyle bir durumda haksızdır. Çünkü söylemek zorunda bir sorun varsa. Müşteri de baktırmalı araca" diye konuştu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >