En az 30 gün tutuklu kalacak: Rus muhalif Navalnıy'dan 'sokağa çıkın' çağrısı

Görüntülü mesaj yayınlayan Aleksey Navalnıy destekçilerine 'Geleceğiniz için sokağa çıkın' sözleriyle seslendi
Görüntülü mesaj yayınlayan Aleksey Navalnıy destekçilerine 'Geleceğiniz için sokağa çıkın' sözleriyle seslendi

Almanya'daki tedavisinin ardından Rusya'ya dönen Rus muhalif lider Navalnıy 'tecil edilen hapis cezasını ihlal ettiği' gerekçesiyle havaalanında gözaltına alınmış, mahkeme Navalnıy'ın 30 gün tutukluluğuna karar vermişti. Ruh muhalif paylaştığı görüntülü mesajla Ruslara sokağa çıkma çağrısında bulundu. Navalnıy'ın destekçilerinin Cumartesi günü gösteri düzenlemesi bekleniyor.

İÇİNDEKİLER

Rusya’ya döndükten sonra gözaltına alınan Kremlin muhalifi Aleksey Navalnıy Ruslara protesto için sokaklara çıkmaları çağrısında bulundu.

Putin'e istifa çağrısı

Almanya’daki tedavisinin ardından Rusya’ya giden muhalif lider Aleksey Navalnıy, ülkeye dönüşte gözaltına alınmış, mahkeme yargılamadan önce Kremlin karşıtı muhalifin 30 gün tutuklu kalmasına karar vermişti.

Navalnıy’ın götürüldüğü polis merkezi önünde soğuk havaya rağmen toplanan destekçiler, "Putin istifa" sloganları attı.

"Benim için değil, geleceğiniz için sokağa çıkın"

Twitter’dan paylaştığı görüntülü mesajda destekçilerine seslenen Navalnıy, "Korkmayın, sokaklara çıkın. Benim için değil, kendiniz ve geleceğiniz için çıkın" dedi.

NTV'nin aktardığına göre, Navalnıy’ın destekçileri önümüzdeki Cumartesi günü Rusya genelinde yürüyüş düzenlemeyi planlıyor.

Uzun süre hapiste kalabilir

Kremlin Navalnıy’ın yanlış bir şey yaptıysa adalet karşısında hesap vermesi gerektiğini savunuyor.

Geçtiğimiz yaz kimyasal madde ile zehirlendiği belirtilen Navalnıy'ın Rusya’ya gittikten bir gün sonra tecil edilmiş olan hapis cezasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklu kalması kararı, Rus muhalif liderin uzun süre cezaevinde kalmasıyla sonuçlanabilir.

AB ülkelerinden yaptırım çağrısı

AB üyeleri Litvanya, Letonya ve Estonya, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Rusya’ya yaptırım gündemiyle toplanmaları çağrısında bulundu.

Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya Rus muhalif liderin serbest kalması çağrısı yaptı.

20 Ocak’ta görevi devralacak olan Biden yönetiminin ulusal güvenlik danışmanlığı için aday gösterdiği Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanı Mike PompeoNavalnıy’ın tutuklanmasınıeleştirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >