En büyük mucitlerden biri olan Da Vinci

Gelmiş geçmiş en büyük dehalardan biri Leonardo Da Vinci’nin icatları

Leonardo Da Vinci 1452-1519 yılları arasında yaşamış Rönesans devrini doruk noktasına taşıyan döneminin filozofu, astronomu, fizikçisi, mimarı, mühendisi, matematikçisi, anatomisti, heykeltıraşı, jeoloğu, yazar, ressamı ve de mucididir. Yaşadığı dönemin çok ötesinde işler başaran Da Vinci gelmiş geçmiş en büyük dehalarından biri sayılmaktadır. Rönesans döneminde yaşadığı sırada tasarladıkları günümüzde birçok konuda referans olmuştur. İşte sizler için Da Vinci'nin tasarladıklarını derledik.
Paraşüt 
Leonardo Da Vinci insanın uçması fikri ile tasarladığı piramit şeklindeki paraşüt. Not tuttuğu defterlerinden birinde bulunan bu tasarım yüksekten atlayan bir kişinin incinmeden yere inmesini sağlayan bir alettir. Günümüzdeki paraşütlerin atası niteliğinde olmasının yanı sıra tam olarak tasarladığı modelin aynısı denenmiş ve zor da olsa başarılı bir iniş gerçekleşmiştir.
Paraşüt Leonardo Da Vinci insanın uçması fikri ile tasarladığı piramit şeklindeki paraşüt. Not tuttuğu defterlerinden birinde bulunan bu tasarım yüksekten atlayan bir kişinin incinmeden yere inmesini sağlayan bir alettir. Günümüzdeki paraşütlerin atası niteliğinde olmasının yanı sıra tam olarak tasarladığı modelin aynısı denenmiş ve zor da olsa başarılı bir iniş gerçekleşmiştir.
Ornithopter
Kuşlara hayranlığı ile bilinen Da Vinci neredeyse her gün kuşları inceler ve bunlar hakkında notlar tutardı. Bir kuş gibi kanat çırparak havalanma fikri ile ornithopteri tasarladı. Tasarlanan düzeneği bir insanın kas gücü ile harekete geçirmesi oldukça zor da olsa aerodinamik açıdan ne kadar başarılı olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Ornithopter Kuşlara hayranlığı ile bilinen Da Vinci neredeyse her gün kuşları inceler ve bunlar hakkında notlar tutardı. Bir kuş gibi kanat çırparak havalanma fikri ile ornithopteri tasarladı. Tasarlanan düzeneği bir insanın kas gücü ile harekete geçirmesi oldukça zor da olsa aerodinamik açıdan ne kadar başarılı olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Makineli tüfek
33 namluya sahip 3 tane 11'li tüfekten meydana getirdiği icadı günümüzdeki makineli tüfekler gibi olmasa da o dönem için oldukça ileride bir buluştur. Savaş aletlerinden ve silahlardan nefret eden Da Vinci'nin makineli tüfeği tasarlamasının nedeni yaşadığı sıkıntılar karşısında bir miktar para kazanmaktır. Zaten Da Vinci'nin hiçbir silah tasarımı üretilmemiştir.
Makineli tüfek 33 namluya sahip 3 tane 11'li tüfekten meydana getirdiği icadı günümüzdeki makineli tüfekler gibi olmasa da o dönem için oldukça ileride bir buluştur. Savaş aletlerinden ve silahlardan nefret eden Da Vinci'nin makineli tüfeği tasarlamasının nedeni yaşadığı sıkıntılar karşısında bir miktar para kazanmaktır. Zaten Da Vinci'nin hiçbir silah tasarımı üretilmemiştir.
Dalgıç kıyafeti
Venedik'te yaşarken istila gemilerini hiçbir savaşa girmeden geri püskürtmek amacıyla tasarlamıştır dalgıç kıyafetini. Hava dolu yüzen bir çana bağlı olan hortumlar ile nefes alıp verme işlemi gerçekleştirilecekti ve sayede sudan çıkmadan geri püskürtme başarılı olacaktı. O dönemde bu tasarım çılgınca gelmiş olmalı ki üretim yapılmamıştır.
Dalgıç kıyafeti Venedik'te yaşarken istila gemilerini hiçbir savaşa girmeden geri püskürtmek amacıyla tasarlamıştır dalgıç kıyafetini. Hava dolu yüzen bir çana bağlı olan hortumlar ile nefes alıp verme işlemi gerçekleştirilecekti ve sayede sudan çıkmadan geri püskürtme başarılı olacaktı. O dönemde bu tasarım çılgınca gelmiş olmalı ki üretim yapılmamıştır.
Zırhlı tank
8 adamın kas gücüyle hareket eden zırhlı bir tank tasarlamıştır Da Vinci. Üzerinde toplamda 36 adet silah bulunmakta ve her yönden gelebilecek tehlikeyi savuşturabilecek bir yapıya sahipti. Da Vinci'nin not defterlerindeki çizimlerde belli birkaç hata vardır. Fakat böylesine bir dehanın böyle hatalar yapması içten bile değildir. Söylenilenlere göre Da Vinci savaşlardan nefret ettiği için bu zırhlı ölüm aracını bilerek hatalı çizdiğidir.
Zırhlı tank 8 adamın kas gücüyle hareket eden zırhlı bir tank tasarlamıştır Da Vinci. Üzerinde toplamda 36 adet silah bulunmakta ve her yönden gelebilecek tehlikeyi savuşturabilecek bir yapıya sahipti. Da Vinci'nin not defterlerindeki çizimlerde belli birkaç hata vardır. Fakat böylesine bir dehanın böyle hatalar yapması içten bile değildir. Söylenilenlere göre Da Vinci savaşlardan nefret ettiği için bu zırhlı ölüm aracını bilerek hatalı çizdiğidir.
Uçan vida - Helikopter
Günümüzde kullanılan helikopterlere oldukça benzeyen uçan bir fırıldak gibidir. Pervanesi ketenden bir yapıya sahiptir. Yeterli dönme hızına ulaştığı zaman kaldırma kuvvetinin etkisi ile uçuşa geçebilecek şekilde tasarlamıştır Da Vinci. Tabi, bu tasarım yapılmadığı için uçup uçmayacağı belli olmasa da inanıyoruz ki eğer yapılmış olsaydı Leonardo Da Vinci bir şekilde bunu uçurmayı başarırdı.
Uçan vida - Helikopter Günümüzde kullanılan helikopterlere oldukça benzeyen uçan bir fırıldak gibidir. Pervanesi ketenden bir yapıya sahiptir. Yeterli dönme hızına ulaştığı zaman kaldırma kuvvetinin etkisi ile uçuşa geçebilecek şekilde tasarlamıştır Da Vinci. Tabi, bu tasarım yapılmadığı için uçup uçmayacağı belli olmasa da inanıyoruz ki eğer yapılmış olsaydı Leonardo Da Vinci bir şekilde bunu uçurmayı başarırdı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >