En çok kullanılan masaüstü işletim sistemi: Windows 10

Windows 10
Windows 10

Yaklaşık dört yıl önce duyurulan ve ardından dağıtımına başlanan Windows 10, bugün gelinen noktada 'masaüstünde en fazla tercih edilen işletim sistemi' olmayı başardı. Diğer işletim sistemleri ve konuya ilişkin ayrıntılar haberimizde.

Microsoft, yıllardır Windows 10'u daha fazla kişinin kullanması için çabalıyor. Eski sürümlerde kısıtlanan özellikler ve güvenlik desteğinin sonlanması Windows 10'a yapılan yatırımların sadece birkaçı. Şirket bugün gelinen noktada ise Windows 10'u dünyanın en fazla kullanılan masaüstü işletim sistemi yapmayı başardı.

Windows XP gibi köklü bir işletim sisteminden sonra Windows Vista ve Windows 7 ile yoluna devam eden Microsoft, daha sonrasında ise Windows 8'de büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Ardından sahneye köklü değişiklikler içeren Windows 10 çıktı.

Windows 10'un pastadaki en büyük dilime sahip olduğu görülebiliyor.
Windows 10'un pastadaki en büyük dilime sahip olduğu görülebiliyor.

Windows'un kullanım oranı %86

NetMarketShare tarafından yayınlanan yeni grafik Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinin pazar paylarını gösteriyor. Bu noktada Windows'un %86 ile ezici üstünlüğe sahip olduğu görülebiliyor. Bunlar haricinde Mac OS %10'da kalırken Linux'un pazar payı ise %2. Geriye kalan küçük kısım ise diğer işletim sistemlerine ait.

Tüm masaüstü işletim sistemleri arasında Windows 10'un pazar payı %39.
Tüm masaüstü işletim sistemleri arasında Windows 10'un pazar payı %39.

Windows 10 her 100 bilgisayardan 39'unda kurulu!

Raporda bizi ilgilendiren kısım ise Windows'un kendi içindeki dağılımı. Grafikte de görülebildiği gibi Windows 10'un pazar payı %39 seviyesindeyken, Windows 7 ise %36'da kalıyor. Yılların eskitemediği Windows XP ise - her şeye rağmen - (güvenlik güncellemelerinin sunulmaması ve uygulamaların uyumsuz olması) Windows 8 ve Windows 8.1'den daha fazla kullanılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >