En genç vekil Kadak'tan '24 yaşında emekli olacak' iddialarına cevap geldi

Rümeysa Kadak 24 Haziran seçimlerinde AK Parti milletvekili seçilmişti.
Rümeysa Kadak 24 Haziran seçimlerinde AK Parti milletvekili seçilmişti.

24 Haziran seçimlerinde AK Parti'den milletvekili seçilerek TBMM'nin en genç milletvekili unvanını alan Rümeysa Kadak, '24 yaşında emekli' olacağı yönünde sosyal medyada yer alan haberlerden dolayı bir açıklama yaptı.

Emeklilikte yaşa takılanlar Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Ekim ayının başında CHP'nin, konu hakkındaki kanun tekliflerinin görüşülmesi ve bu kesimin sorunlarına çözüm üretilmesi için komisyonu toplantıya çağırmasıyla tekrar gündeme gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da (EYT) son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalar yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında emeklilikte yaşa takılanlar konusuna değindi. Erdoğan, "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur." diyerek EYT’de son noktayı koymuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret için bulunduğu Moldova'da, Gagauzya Özerk Cumhuriyeti'nde halkla buluştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret için bulunduğu Moldova'da, Gagauzya Özerk Cumhuriyeti'nde halkla buluştu.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır." değerlendirmesinde bulundu.

24 yaşında emekli olacağını iddia ettiler

TBMM’nin en genç milletvekili, 50 kişiden oluşan AK Parti MKYK’nın en genç üyesi olan Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezunu Rümeysa Kadak, sosyal medya üzerinden yayılan ve '24 yaşında emekli olacak' iddiaların sosyal medya hesabından cevap verdi.

Rümeysa Kadak TBMM'nin en genç milletvekili olmuştu.
Rümeysa Kadak TBMM'nin en genç milletvekili olmuştu.

24 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye’nin en genç milletvekili unvanını alarak AK Parti’den milletvekili olan Rümeysa Kadak’ın 24 yaşında emekli olacağı yönünde sosyal medyada bir haber yayıldı. İddiaya göre Kadak, 24 Haziran 2020 tarihinde sadece 24 yaşında milletvekillerine tanınan emeklilik ayrıcalıklarına hak kazanacaktı.

Binlerce kişi mesaj attı

2 yıl içinde emekli olacağı iddia edilen Kadak’a binlerce vatandaş mesaj yoluyla ulaşarak, durum hakkında bir değerlendirmesi olup olmadığını sordu. Program için Kazakistan’da bulunan Rümeysa Kadak sosyal medya hesabından açıklama yaptı:

“Genç vekil olduğumu, 22 yaşında olduğumu ve 2 yıl sonra 24 yaşında emekli olacağıma dair haberler çıkmış ve inanılmaz yayılmış. Posterler hazırlanmış, herkes farklı bir poster göndermiş mesajla. Gönderdiğiniz fotoğraflara baktım, şok oldum. Ben de sizlere Kazakistan’dan açıklama yapma gereği duyduğum için sesleniyorum.

2 sene sonra emekli olmuyorum. 65’i beklemem gerekiyormuş. Bu arada 65 çok büyük bir rakam, yani 43 sene beklemem gerekecek emekli olmak için, neden bu kadar bekliyorum diye düşünmedim değil arkadaşlar? Ama sonra matematiksel bir hesap yaptım. Matematiksel hesaplamalara bakılırsa, aktif çalışan nüfus / emekli nüfus oranı en az 3 olursa, bu sistem aksamadan işler ve hem kendimizi, hem çocuklarımızın geleceğini güvence altına almış oluruz."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >