En ilginç 19 hayvandan biri Adıyaman'da görüldü

Kanguru faresi
Kanguru faresi

Adıyaman’da su içmeden doğada kalabilen ve dünyanın en ilginç 19 hayvanından biri olan kanguru faresi bir çadırda görüldü.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) 'Kırmızı' listesinde bulunan kanguru faresi, Adıyaman’ın Bozatlı Köyü yakınlarında hayvancılıkla uğraşan Esat Yaman’ın kurmuş olduğu çadır içerisinde görüldü.

Esat Yaman ile yakınları tarafından görülen ve cep telefonu kamerasıyla kaydedilen kanguru faresi, birçok özelliği ile dünyanın en ilginç hayvanları arasında yer alıyor.

Çöllerde yaşayan kanguru faresi, üstün sıçrama ve iki ayak üzerinde yürüme yeteneklerine sahip. Yaşadıkları ortamda tohum, bitki, böcek ve hayvan artıkları ile de beslendikleri biliniyor.

Bu farenin en ilginç özelliklerinden biri ise hiç su içmeden yaşayabilmesi.

  • Kanguru faresi nedir?
  • Kanguru faresi Heteromyidae familyasından Microdipodops cinsine ait çöllerde yaşayan iki fare türüne verilen isimdir. Kanguru faresine bu isim, üstün sıçrama ve iki ayak üzerinde yürüme yetenekleri yüzünden verilmiştir.
  • Bu cinse ait iki tür şunlardır:
  • Soluk kanguru faresi (Microdipodops pallidus)
  • Koyu kanguru faresi (Microdipodops megacephalus)
  • Kanguru fareleri, Hayvanlar alemi, Kordalılar şubesi, Memeliler sınıfı, Kemiriciler takımı, Heteromyidae familyası, Dipodomyinae alt familyası ve Microdipodops cinsine ait bir yaratıktır.
  • Kanguru fareleri nerede yaşar?
  • Her iki tür de kumlu çöllerde yaşarlar. Yaşadıkları ortamda bulunan canlıların arasındaki tohum ve bitkilerle beslenirler.
  • Koyu renkli kanguru faresinin böceklerle ve hayvan artıkları ile de beslendikleri bilinmektedir.
  • Bu farenin en ilginç özelliklerinden birisi de hiç su içmemeleridir. Bunun yerine suyu yedikleri yiyeceklerden metabolik olarak elde ederler.
  • Kanguru faresi yiyecekleri toplar ve yer altına açtıkları 1 ila 2,5 metre uzunluğa varabilen deliklere depolarlar. Bu deliklerin ağızlarını gündüz vakti kapatırlar.
  • Delikler yiyecek toplamanın yanı sıra sayıları 2'den 7'ye varan yavruları da büyütmek için kullanılır.
  • Soluk renkli kanguru faresi sadece çok ince taneli kuma delik açarken, koyu renkli kanguru faresi taşlı veya kumlu toprakları seçer.
  • Kanguru fareleri gece yaratıklarıdır ve en aktif oldukları zaman gün batımını takip eden iki saattir. Soğuk havalarda kış uykusuna yattıkları bilinmektedir.
  • Kanguru fareleri aynı alt familyadan (Dipodomyinae) olan kanguru sıçanı ile de yakın akrabadır.