Tarihe damga vuran 1 Nisan şakaları

1 Nisan Şaka Günü
1 Nisan Şaka Günü

Koronavirüs sebebiyle tüm dünyada gerginlik ve hüzün hakimiyetini sürdürüyor. Herkesin bildiği üzere 1 Nisan insanların kurumların birbirlerine şaka yaptığı gündür ancak koronavirüs bunu unutturdu. Öyle ki 20 yıldır şakalar yapan Google, bu yıl 1 Nisan şakasına ara vereceğini duyurdu.

1 Nisan şakaları geleneğini her yıl devam ettiren Google’ın 2020 yılı için hazırlayacağı şakalar merakla bekleniyordu. 20 yıldır yaptığı 1 Nisan şakası koronavirüs salgını nedeniyle rafa kalktı. Google 2020 yılı için 1 Nisan şakası yapmama kararı aldı.

  • Google daha önce hangi şakaları yapmıştı?
  • Google geçtiğimiz yıl Asistant uygulaması aracılığıyla lalelerin ne düşündüğünü anlamak için bir proje tanıtımı gerçekleştirmiş, daha sonra bunun bir şaka olduğunu duyurmuştu.
  • Kaşık şakası
  • Klavyelerden bıktıysanız bu kaşık tam size göre. Gboard için geliştirilen kaşığı ne kadar büktüğünüze göre harf girişi yapılıyor. Böylece kaşık ile hızlıca istediğiniz yazıyı yazabiliyorsunuz.

Lorraine Twohill'den 1 Nisan şakası kararı

20 yıldır 1 Nisan şakası yapan şirketin Pazarlama lideri Lorraine Twohill, kararı şirket çalışanlarına elektronik posta ile bildirdi.

Söz konusu mesajda bu yıl 1 Nisan şakası geleneğini askıya aldıklarını ve önceliklerinin insanlara yardım etmek olduğunun altını çizen Twohill, şakaların önümüzdeki yıllar için saklanmasını istedi.

Tarihe damga vuran şakalar

Koronavirüs 1 Nisan şakalarını unuturmuşken tarihe damga vuran 1 Nisan şakalarını sizin için derledik.

BBC'den 'spagetti ağacı' şakası

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin 1957’deki “Panorama” adlı programında, aşırı ılık geçen kış ve spagettilere saldıran böceklerin ortadan kalkması sayesinde, İsviçreli köylülerin ağaçlarından görülmemiş spagetti rekoltesi elde ettiği bildirildi. Bunun üzerine binlerce İngiliz telefona sarılarak, evlerinde nasıl spagetti yetiştirebileceklerini sordu.

Tibet manastırında idman yapan beyzbolcu şakası

Amerikan Sports Illustrated dergisinin 1 Nisan şakasında, 1985’te, beyzbol topuna saatte 270 km hızla vuran ve New York Mets takımına transfer olacak Sidd Finch adlı hayali oyuncunun haberini yazdı. Makalede, oyuncunun bu yeteneğini bir Tibet manastırında idman yaparak elde ettiği yazıldı.

1962’de İsveç’in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan’da çıkan bir teknisyen, yeni ve çok basit bir teknoloji sayesinde izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesi verdi. Bu yöntem ekranın önüne bir naylon kadın çorabı germekti ve yüz binlerce kişi bu öneriyi gerçekten denedi.

ABD Başkanı taklidiyle 1 Nisan şakası

1992’de ABD radyosu NPR, Richard Nixon’ın “Kötü bir şey yapmadım ve bir kez daha kötü bir şey yapmayacağım” sloganıyla başkanlık seçimlerine aday olduğunu açıkladı. Nixon’ın sesini taklit eden kişi çok başarılı bulundu.

Burger King'in 1 Nisan şakası

Yine 1998’de fast food zinciri Burger King, USA Today gazetesine verdiği tam sayfa ilanla, ünlü “Whopper” hamburgeri yerine solak 32 milyon Amerikalı için “Solaklar için Whopper” ürününü çıkaracağını açıklamış, ardından yeni hamburger için yüz binlerce başvuru aldığını bildirmişti.

1995’te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktika’da kafası yassı kemiklerden oluşan ve penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfetiğini açıklamıştı.

Binlerce kişiyi 'zıplatan' şaka

1976’da da İngiliz gökbilimci Patrick Moore, 1 Nisan günü saat 09.47’de Pluton gezegeninin Jüpiter’in arkasından geçerken sıradışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin Dünya’nın çekim gücünü azaltacağını söylemişti. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini duyumsayacaklarını söyleyen Moore’un bu açıklaması binlerce kişi tarafından uygulanmıştı.

Fransa: Dedektif Tavşan

Fransız polisi Pazartesi günü yayınlanan videoda dedektif tavşanı tanıttı ve suçla mücadele için yeni tavşanlar aradıklarını duyurdu.

Fransız emniyet güçlerinin bundan böyle köpekler yerine tavşanlar kullanacağı ifade edildi.

İsveç: Küresel ısınma kontrol altında

Milyonları etkileyen ve motive eden İsveçli iklim ve çevre aktivisti Greta Thunberg, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak "Liderlerle konuştum herşey yolunda, okula geri dönüyorum." dedi. Ardından da "Elbette sadece bir şaka" yazdı.

Hollanda: Google laleleri

Bitkilerin düşünebildiğini, hissedebildiğini ve konuşulanları anlayabildiğini düşünüyorsanız Google'ın 1 Nisan şakası tam size göre. Google Lalesi adı verilen sistem ile lalenizle konuşabiliyor ihtiyaçlarını öğrenebiliyorsunuz.

İngiltere: Ay boyası

Otomobil devi BMW'nin İngiltere ofisi yeni nesil elektrikli araçlarında 'ay boyası' isimli yeni bir kaporta boyası kullanılacağını ve bu boya sayesinde geceleri ay ışığında aracın şarj olacağını açıkladı.

Uçan penguenler şakası

BBC, 2008'de Antartika'da uçan Adelie penguenlerinin keşfedildiğini duyurdu. Penguenler, dondurucu Antartika kışından kaçmak için uçarak Güney Amerika'ya göç ediyordu. BBC, daha da ileri giderek penguenlerin videosunu yayınladı.

Türkiye'de 'ölüm' şakası

2013 yılında Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde yapılan 1 Nisan şakasının dozu fazla kaçtı. Merkez Koca Camii imamını arayan bir kişi, Murat Ceylan'ın öldüğünü söyledi ve selasının okunmasını İstedi. İmamın selayı okumasının ardından ortalık karıştı. Çok sayıda kişi Murat Ceylan'ın çalıştığı yufka imalathanesini telefonla ararken, bazıları da iş yerine gitti. Yakınları gerçek ortaya çıkıncaya kadar gözyaşı döktü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >