Endişelenmeyin 'uyuyunca geçer'; işin tek formülü sol tarafa yatmak

Uyku olsun da nasıl olursa olsun demeyin; uzmanlara göre uyku pozisyonu uyku kalitesini belirliyor.

İyi bir gece uykusu, kişinin gün içindeki enerjisi için oldukça önemli. Bunun dışında, sağlıklı bir uyku organların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi, iyileşme ve ruh halinin iyileşmesine de yardımcı olur; gün içinde zinde ve dinamik hissetmenizi sağlar.

Düşünceleri ve hatta birçok kötü hissi ertelemenin en güzel yoludur “uyuyunca geçer" ve doğrudur da… Her şey uyuyunca geçer. Stresi ve birçok kötü düşünceyi zihinden atmak için en iyi yöntem uyumaktır. İyi bir uyku kadar insanı şarj edebilen ne var şu hayatta? Ama şu noktayı da kaçırmamak gerekir; çok uyumak değil, doğru uyumak önemli. Uyku pozisyonlarının uyku kalitesini ve sağlığı etkilediğini biliyor muydunuz? Uzmanlar uyku konusunda özellikle uyarıyor; peki, siz nasıl uyuyorsunuz?
Horlama sorununuz yoksa, sırtüstü yatabilirsiniz.

                                    
                                    Horlama ve uyku apnesi gibi sağlık sorunlarınız yoksa, sırtüstü yatmak sağlıklı bir pozisyon. Sırtüstü yatış pozisyonunda omurga hizanız düzgün oluyor ve böylece boynunuz da rahat ediyor. Uyku apnesi ve horlama sorununuz varsa, sol tarafınıza yatmak çok daha iyi.
Horlama sorununuz yoksa, sırtüstü yatabilirsiniz. Horlama ve uyku apnesi gibi sağlık sorunlarınız yoksa, sırtüstü yatmak sağlıklı bir pozisyon. Sırtüstü yatış pozisyonunda omurga hizanız düzgün oluyor ve böylece boynunuz da rahat ediyor. Uyku apnesi ve horlama sorununuz varsa, sol tarafınıza yatmak çok daha iyi.
Yüzükoyun uyku nefes almayı zorlaştırıyor.

                                    
                                    Karnınızın ve göğsünüzün üzerine yatmak sizi iyi hissettirse de, uzmanlar pek tavsiye etmiyor. Bu şekilde yatıldığında omurganız doğru hizalanamıyor, vücudunuza baskı oluyor ve bu da kas ağrılarına yol açıyor. Üstelik bu uyku şekli, nefes almayı da zorlaştırıyor.
Yüzükoyun uyku nefes almayı zorlaştırıyor. Karnınızın ve göğsünüzün üzerine yatmak sizi iyi hissettirse de, uzmanlar pek tavsiye etmiyor. Bu şekilde yatıldığında omurganız doğru hizalanamıyor, vücudunuza baskı oluyor ve bu da kas ağrılarına yol açıyor. Üstelik bu uyku şekli, nefes almayı da zorlaştırıyor.
Sağ taraf mide hastalıklarına neden oluyor.

                                    
                                    Sağ tarafa dönük uyumak mide yanması gibi sindirim sorunlarına yol açabiliyor.
Sağ taraf mide hastalıklarına neden oluyor. Sağ tarafa dönük uyumak mide yanması gibi sindirim sorunlarına yol açabiliyor.
Sol taraf en ideali. 

                                    
                                    Uzmanlarca önerilen yatış şekli sol taraf; birçok sağlık ve sindirim sorununa iyi geliyor.
Sol taraf en ideali. Uzmanlarca önerilen yatış şekli sol taraf; birçok sağlık ve sindirim sorununa iyi geliyor.
Uzmanlar, özellikle hamilelikte sol tarafa dönük uyumayı tavsiye ediyor. 

                                    
                                    Sol tarafa yatmak özellikle hamilelere öneriliyor; çünkü bu şekilde fetüse ve böbreklere daha fazla kan pompalanıyor. Yanı sıra, bu pozisyonda besinler plesantaya maksimum oranda ulaşıp böbrekleri daha iyi çalıştırmış oluyor. Böylelikle anne adayları toksinlerinden daha kolay arınmış durumda oluyor. Sol tarafa yattığınızda, dizlerinizde ve ellerinizde görülen şişmeler de azalacaktır.
Uzmanlar, özellikle hamilelikte sol tarafa dönük uyumayı tavsiye ediyor. Sol tarafa yatmak özellikle hamilelere öneriliyor; çünkü bu şekilde fetüse ve böbreklere daha fazla kan pompalanıyor. Yanı sıra, bu pozisyonda besinler plesantaya maksimum oranda ulaşıp böbrekleri daha iyi çalıştırmış oluyor. Böylelikle anne adayları toksinlerinden daha kolay arınmış durumda oluyor. Sol tarafa yattığınızda, dizlerinizde ve ellerinizde görülen şişmeler de azalacaktır.
Dalağın çalışmasını kolaylaştırır
Vücudun sol kısmında bulunan dalak, sol tarafa yatıldığında yer çekimin etkisiyle daha rahat çalışır.
Dalağın çalışmasını kolaylaştırır Vücudun sol kısmında bulunan dalak, sol tarafa yatıldığında yer çekimin etkisiyle daha rahat çalışır.
Lenf sistemini destekler
Lenf sistemi vücudun sol kısmında olduğundan sol tarafta uyumak lenf sıvısını ve atıkları daha iyi filtreler. Böylece atık maddelerden arınma işlemi çok daha hızlı bir süreçte ilerler.
Lenf sistemini destekler Lenf sistemi vücudun sol kısmında olduğundan sol tarafta uyumak lenf sıvısını ve atıkları daha iyi filtreler. Böylece atık maddelerden arınma işlemi çok daha hızlı bir süreçte ilerler.
Dalak ve lenf bezlerine özgürlük…

                                    
                                    Sola dönük uyuduğunuzda, dalak ve lenf bezleri işlevlerini daha rahat yerine getiriyor; daha iyi çalışan organlar çok daha rahat uyumayı sağlıyor.
Dalak ve lenf bezlerine özgürlük… Sola dönük uyuduğunuzda, dalak ve lenf bezleri işlevlerini daha rahat yerine getiriyor; daha iyi çalışan organlar çok daha rahat uyumayı sağlıyor.
Kalbini koru, sol tarafta uyu.
Sol tarafınıza dönük uyumak kalp atışının kontrol altında olmasını ve kalbe kan pompalama oranının düzenli devam etmesini sağlayacaktır.
Kalbini koru, sol tarafta uyu. Sol tarafınıza dönük uyumak kalp atışının kontrol altında olmasını ve kalbe kan pompalama oranının düzenli devam etmesini sağlayacaktır.
Sol tarafa destek soldan…

                                    
                                    Sol tarafa dönük uyumak, kalbin vücuda daha verimli kan pompalamasını, yani kanın vücutta daha kolay ve akıcı bir şekilde dolaşmasını sağlar.
Sol tarafa destek soldan… Sol tarafa dönük uyumak, kalbin vücuda daha verimli kan pompalamasını, yani kanın vücutta daha kolay ve akıcı bir şekilde dolaşmasını sağlar.
Karaciğere özgürlük!
Karaciğer vücudun sağ tarafından olduğundan sağ tarafa yatmak onu ezmenize ve üzerine baskı kurmanıza neden olabilir. Bu yüzden sol tarafta yatmak çok daha iyi olacaktır.
Karaciğere özgürlük! Karaciğer vücudun sağ tarafından olduğundan sağ tarafa yatmak onu ezmenize ve üzerine baskı kurmanıza neden olabilir. Bu yüzden sol tarafta yatmak çok daha iyi olacaktır.
Mide sorunlarından kurtulabilirsiniz
Geceleri sık sık mide ekşimesinden şikayetçi oluyorsanız, sol tarafta uyumak sizi rahatlatacaktır.
Mide sorunlarından kurtulabilirsiniz Geceleri sık sık mide ekşimesinden şikayetçi oluyorsanız, sol tarafta uyumak sizi rahatlatacaktır.
Bağırsak düzenini kolaylaştırır
İnce ve kalın bağırsağın birleştiği yer vücudun sol tarafında yer alıyor; yine yer çekimi etkisiyle atıklar kalın bağırsaktan ince bağırsağa çok daha kolay taşınabiliyor.
Bağırsak düzenini kolaylaştırır İnce ve kalın bağırsağın birleştiği yer vücudun sol tarafında yer alıyor; yine yer çekimi etkisiyle atıklar kalın bağırsaktan ince bağırsağa çok daha kolay taşınabiliyor.
Toksinlere elveda.

                                    
                                    Vücuttaki toksinlerin daha kolay atılmasını sağlamak da sol tarafa yatmanın etkilerinden biri. Toksinsiz bir vücut, huzurlu bir uyku…Yoksa ayakta uyumak zorunda kalabilirsiniz.
Toksinlere elveda. Vücuttaki toksinlerin daha kolay atılmasını sağlamak da sol tarafa yatmanın etkilerinden biri. Toksinsiz bir vücut, huzurlu bir uyku…Yoksa ayakta uyumak zorunda kalabilirsiniz.
İyi uyuyun, dinç uyanın.

                                    
                                    Uzun saatler sağlıksız uyunmuş bir uyku, size iyi gelmez; önemli olan doğru şekilde uyumak. Aksi halde sabah çalan alarm kabusunuz olacaktır.
İyi uyuyun, dinç uyanın. Uzun saatler sağlıksız uyunmuş bir uyku, size iyi gelmez; önemli olan doğru şekilde uyumak. Aksi halde sabah çalan alarm kabusunuz olacaktır.
Sol tarafınıza yatın, mışıl mışıl uyuyun.

                                    
                                    Temiz ve oksijen dolu bir odada, bir de sol tarafınıza dönerek uyudunuz mu tamamdır. Tıpkı bir bebek gibi, huzurla ve dinç uyanmamanız mümkün değil.
Sol tarafınıza yatın, mışıl mışıl uyuyun. Temiz ve oksijen dolu bir odada, bir de sol tarafınıza dönerek uyudunuz mu tamamdır. Tıpkı bir bebek gibi, huzurla ve dinç uyanmamanız mümkün değil.
Alışmak çok kolay olmayacak.

                                    
                                    Küçük yaşta edindiğiniz uyku pozisyonu alışkanlığınızı değiştirmek hiç kolay değil biliyoruz; ancak denemekte yarar var.
Alışmak çok kolay olmayacak. Küçük yaşta edindiğiniz uyku pozisyonu alışkanlığınızı değiştirmek hiç kolay değil biliyoruz; ancak denemekte yarar var.
Sol tarafınıza dönük uyuma alışkanlığını kazanmanız için küçük tüyolarımız var.
Sağ tarafınıza loş bir ışık koyarsanız uyurken istemsizce ışığa arkanızı dönüp sol tarafa dönersiniz.
Uyurken arkanıza sırtınızın uzunluğunda bir yastık koyup arkaya dönmenizi engelleyebilirsiniz.

Yatağınızı ya da yatağınızdaki yerinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Sol tarafınıza dönük uyuma alışkanlığını kazanmanız için küçük tüyolarımız var. Sağ tarafınıza loş bir ışık koyarsanız uyurken istemsizce ışığa arkanızı dönüp sol tarafa dönersiniz. Uyurken arkanıza sırtınızın uzunluğunda bir yastık koyup arkaya dönmenizi engelleyebilirsiniz. Yatağınızı ya da yatağınızdaki yerinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Sol yanınız, sağlığınız.

                                    
                                    Bu arada, kitap okuyup film izlerken de, sol tarafınızın üzerine uzanmanızda fayda var.
Sol yanınız, sağlığınız. Bu arada, kitap okuyup film izlerken de, sol tarafınızın üzerine uzanmanızda fayda var.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >