Engelli insanların hikayelerini yansıtan 6 'engelsiz' film

Tamam Mıyız filminden: Aras Bulut İynemli

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Engelli bireylere karşı daha duyarlı ve hassas davranmamız gereken bir zamandayız. Peki onların hikayelerine ne kadar hakimiz?

Toplumun bir gerçeğidir onlar. Kötü kalpli demeye bile dilimizin varmadığı belirli karanlık yürekler tarafından dışlansalar da onlar, ne yarım bir insandırlar ne de başka bir şey.

Şairin bir şiirinde söylediği gibi; 'Korkunca kötüsünüz, Korkunçca ve korkakça kötüsünüz!' demek geliyor insanın içinden.

Fakat bizler o tarafta değiliz. Bugün farkındalık günleri olan engelli bireylerimizin her zaman yanındayız. Ve onlar için daha fazla umut olabilmek için şu anda okumuş olduğunuz bu içeriği hazırladık.

Haydi gelin şimdi hep birlikte; engelli insanların hikayelerini yansıtan 6 engelsiz filme bakalım:

Forrest Gump

                                    
                                    
                                    Forrest Gump, düşük I.Q. sahibi genç bir adamdır. Jenny ile tanıştığında ona aşık olur. Aralarında; Elvis Presley, Kennedy, Nixon’ın da olduğu tarihsel kişilerle kaza eseri tanışır ve 50’lerden 70’lerin sonuna kadar gelen bir süre zarfında birçok olayın yaşanmasına şahitlik eder. Gump, bilmeden yaptıklarının ne kadar önemli sonuçları olduğundan habersizdir.
Forrest Gump Forrest Gump, düşük I.Q. sahibi genç bir adamdır. Jenny ile tanıştığında ona aşık olur. Aralarında; Elvis Presley, Kennedy, Nixon’ın da olduğu tarihsel kişilerle kaza eseri tanışır ve 50’lerden 70’lerin sonuna kadar gelen bir süre zarfında birçok olayın yaşanmasına şahitlik eder. Gump, bilmeden yaptıklarının ne kadar önemli sonuçları olduğundan habersizdir.
Tamam Mıyız?

                                    
                                    
                                    İhsan bedensel engeli nedeniyle annesine bağımlı olarak yaşamak zorunda olan ve içerisinde kısılıp kaldığı bu hayata günbegün daha fazla küsen genç bir adamdır. Hayalleri vardır; asla gerçekleşmeyeceğini düşündüğü bu hayallerin uktesi ve annesine yük olduğu fikrinin ağırlığıyla yaşamdan kopmaktadır. Temmuz ise idealleri doğrultusunda baba evinden ayrılan ve bu süreçte ayaklarının üzerinde durmak için çabalayan bir heykeltıraştır. Geçinebilmek amacıyla çocuk romanlarında çizerlik yapar ve iyi gittiğini sandığı bir ilişkisi de vardır. Bir anda sevgilisi tarafından terk edilmesi ve elindeki işi kaybetmesi hayatını daha da altüst eder. Temmuz ve İhsan'ın yolları hayatlarının böylesine karanlık bir döneminde kesişir ve bu tesadüf ikisinin de yeniden doğmasını sağlar.
Tamam Mıyız? İhsan bedensel engeli nedeniyle annesine bağımlı olarak yaşamak zorunda olan ve içerisinde kısılıp kaldığı bu hayata günbegün daha fazla küsen genç bir adamdır. Hayalleri vardır; asla gerçekleşmeyeceğini düşündüğü bu hayallerin uktesi ve annesine yük olduğu fikrinin ağırlığıyla yaşamdan kopmaktadır. Temmuz ise idealleri doğrultusunda baba evinden ayrılan ve bu süreçte ayaklarının üzerinde durmak için çabalayan bir heykeltıraştır. Geçinebilmek amacıyla çocuk romanlarında çizerlik yapar ve iyi gittiğini sandığı bir ilişkisi de vardır. Bir anda sevgilisi tarafından terk edilmesi ve elindeki işi kaybetmesi hayatını daha da altüst eder. Temmuz ve İhsan'ın yolları hayatlarının böylesine karanlık bir döneminde kesişir ve bu tesadüf ikisinin de yeniden doğmasını sağlar.
Kelebek ve Dalgıç

                                    
                                    
                                    43 yaşındaki Jean-Dominique Bauby, üç hafta süren koma halinden sonra gözlerini açmıştır. Bu mucizevi uyanış doktorlar tarafından şaşkınlıkla karşılanır çünkü Bauby fiziksel olarak hiçbir eylemi yerine getiremiyorken, beyin bölgesinde hiçbir sorun çıkmaz. Tek kontrol edebildiği organı sol göz kapağı olan adam, bir mucizeye daha imza atarak insanlarla göz hareketiyle anlaşmaya, dahası hayat hikayesini anlatacağı kitabını yazmaya başlar.
Kelebek ve Dalgıç 43 yaşındaki Jean-Dominique Bauby, üç hafta süren koma halinden sonra gözlerini açmıştır. Bu mucizevi uyanış doktorlar tarafından şaşkınlıkla karşılanır çünkü Bauby fiziksel olarak hiçbir eylemi yerine getiremiyorken, beyin bölgesinde hiçbir sorun çıkmaz. Tek kontrol edebildiği organı sol göz kapağı olan adam, bir mucizeye daha imza atarak insanlarla göz hareketiyle anlaşmaya, dahası hayat hikayesini anlatacağı kitabını yazmaya başlar.
Benim Dünyam

                                    
                                    
                                    Ela, henüz iki yaşındayken geçirdiği hastalık nedeniyle hem gözlerini hem de duyma yetisini kaybetmiş bir genç kızdır. Bu sebeple çevresiyle tamamen uyumsuz biri olarak yetişen genç kızın bu süreci, onu iyileştirmek için hayatını adayan Mahir Hoca ile tanışana dek devam eder.
Benim Dünyam Ela, henüz iki yaşındayken geçirdiği hastalık nedeniyle hem gözlerini hem de duyma yetisini kaybetmiş bir genç kızdır. Bu sebeple çevresiyle tamamen uyumsuz biri olarak yetişen genç kızın bu süreci, onu iyileştirmek için hayatını adayan Mahir Hoca ile tanışana dek devam eder.
Benim Adım Sam

                                    
                                    
                                    Sam Dawson beyninde bir gelişme problemi olan, bu nedenle de yedi yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olan, karısı tarafından terk edilmiş, kızıyla birlikte yaşayan bir babadır. Tüm zihinsel engellerine rağmen iyi bir sosyal çevresi ve mutlu bir ailesi olan Dawson'ın asıl sorunları kızı yedi yaşına geldiğinde başlar. Kızı Lucy'nin doğum günü partisinde eve gelen bir sosyal güvenlik çalışanı baba ve kızı trajik bir sona sürükleyecektir.
Benim Adım Sam Sam Dawson beyninde bir gelişme problemi olan, bu nedenle de yedi yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olan, karısı tarafından terk edilmiş, kızıyla birlikte yaşayan bir babadır. Tüm zihinsel engellerine rağmen iyi bir sosyal çevresi ve mutlu bir ailesi olan Dawson'ın asıl sorunları kızı yedi yaşına geldiğinde başlar. Kızı Lucy'nin doğum günü partisinde eve gelen bir sosyal güvenlik çalışanı baba ve kızı trajik bir sona sürükleyecektir.
Başka Dilde Aşk

                                    
                                    
                                    Onur’un tüm yaşamı, beraber spor yaptığı arkadaşlarından birinin doğum günü partisinde beklenmedik bir dönüşüme uğrayacaktır. Beraberce kürek takımında yer aldığı arkadaşı Vedat’ın doğum günü partisinde Zeynep’le tanışır ve hayatı değişir.
Başka Dilde Aşk Onur’un tüm yaşamı, beraber spor yaptığı arkadaşlarından birinin doğum günü partisinde beklenmedik bir dönüşüme uğrayacaktır. Beraberce kürek takımında yer aldığı arkadaşı Vedat’ın doğum günü partisinde Zeynep’le tanışır ve hayatı değişir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >