Enkaz altından 'bir ses, bir nefes': Türkiye ve dünyadaki felaketlerden 'mucize' kurtuluşlar

Türkiye ve dünyadaki mucize kurtuluşlar
Türkiye ve dünyadaki mucize kurtuluşlar

Büyük felaketler, bir yandan çok sayıda can kaybına yol açarken bir yandan da 'mucize' kurtuluşlara da sahne oldu.

Türkiye'de ve dünyada yaşanan felaketlerde çok defa mucizelere tanıklık edildi.

30 Ekim 2020'de 6,6 büyüklüğündeki İzmir depreminde çok sayıda can kaybı yaşandı. Enkaz altındaki arama kurtarma çalışmalarından güzel haberlerde geldi. 58'inci ve 65'inci saatlerde mucize kurtuluşlar yaşandı. 58'inci saatte enkazdan 14 yaşındaki İdil Şirin yaralı çıkarıldı. 65'inci saatte enkaz altında kalan 3 yaşındaki Elif Perinçek sağ olarak çıkarıldı.

Soma'daki maden faciasında kurtarıldıktan sonra ambulansa bindirildiği sırada hemşireye "çizmelerimi çıkarayım mı sedye kirlenmesin" diye sorarak, Anadolu insanının naifliğini bir kez daha ortaya koyan ve tüm ülkeyi gözyaşlarına boğan maden işçisi Fatih Ocay, facianın da simge isimlerinden biri oldu.

Yine yangının olduğu bölümde yardım beklediği sırada boruları delerek oksijen almaya çalışan Fatih Ocay, bu yöntemle hem kendisinin hem de 4 arkadaşının yaşama tutunmasını sağladı.

Yer altından çıkarılınca "beni değil Mahmut'u kurtarın onun karısı hamile" diyen maden işçisi de sözleriyle "dost ve fedakarlığın" timsali oldu.

Soma'da yaşanan bu örnekler, geçmiş yıllarda "nefes"e ulaşmak için verdikleri mücadelelerle felaketlerden mucize eseri sağ kurtulan isimleri yeniden akıllara getirdi.

'Mucize Çocuk İsmail'

Türkiye'yi yasa boğan 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminde enkaz altından canlı çıkarılan son kişi olan ve ''depremin mucize çocuğu'' diye nitelendirilen 5 yaşındaki İsmail Çimen, depremin 7. gününde, Çamlık Sitesi'nin enkazından kurtarılmıştı.

Enkaz altından kurtarılan baba ile oğul çak yaptı

Marmara depreminde belki de akıllarda kalan en önemli sahnelerden biri enkaz altından kurtarılan baba ile oğlun elleriyle birbirlerine 'çak' yapmasıydı.

Enkazdan 97 saat sonra sağ kurtarılan Yüksel Er, henüz sedyeye alındığı sırada kendisinden 13 saat önce enkazdan çıkarılan oğlu Eser Er ile birbirlerine ''çak'' yaptı.

Yüksel Er, o dönemde yaptığı açıklamada, ''Çok mutluyum. Oğlum Eser ve 4 yaşındaki kızım Ecem'i düşünerek hayatta kaldım. Depremden sonra 4 günü bir kapının altında geçirdim. Çocuğuma kavuştuğum için çok mutluyum. Devletime, insanlarımıza çok teşekkür ediyorum'' demişti.

Enkaz altından kaçan kuş, yaşamın habercisi oldu

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde, göçük altından uçan minik bir kuş, genç bir kızın, 80 saat kaldığı enkaz altından yaşama döndürülmesinin adeta habercisi olmuştu.

Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında göçük altında kalan bir kuşun uçtuğunu gören ekipler, bölgede hassas bir çalışma başlatmış, yapılan çalışmanın sonucunda 14 yaşındaki Elif Gündüz enkazdan sağ çıkartılmıştı.

İsrailli kurtarma ekibi, bir başka mucizeye de kendi vatandaşlarını kurtararak imza attı. Depreme Veli küçük’ün yaptığı sitedeki yazlığında yakalanan İsrail vatandaşı 12 yaşındaki Şiran Franco, İsrailli ekiplerin çalışmalarıyla 98 saat kaldığı enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

"O'' kare hiç unutulmadı

Marmara depreminde İstanbul Sefaköy'de 7 katlı bir binanın enkazından yaralı kurtarılan Ömür Kınay da 17 Ağustos depreminin simge isimlerinden biri olmuştu.

Kurtarma çalışmaları sırasında boynu yan yatmış halde çekilen fotoğraflarıyla akıllarda yer edinen Ömür Kınay, mucize yaşamlar listesindeki yerini almış oldu.

81 saat sonra kurtarıldı

Gölcük’teki arama-kurtarma çalışmalarına katılan Rus ekipteki uzman köpek huysuzlanınca başlatılan çalışmalar sonucunda Ayper Şirin adlı genç kız 81 saat sonra kurtarıldı.

En büyük rekor Nurcan hemşirenin

Erzincan'da 13 Mart 1992'de meydana gelen depremde görev yaptığı SSK Hastanesi'nin 5'inci katındaki lojmanda kalan hemşire Nurcan Eraslan, tam 8 gün sonra enkaz altından çıkarılmıştı.

Üçüncü katta sıkışan ve enkaz boşluklarından sızan havayla nefes alabilen Nurcan Eraslan, sağlıkçı olmanın tecrübesiyle idrarını ve sızan yağmur damlalarını içerek hayatta kalmıştı.

Keko'nun dramı

Elazığ'ın Kovancılar ilçesine bağlı Okçular köyünde 9 Mart 2010'da meydana gelen depremde, enkaz altından çıkartılan Keko Çiçek, yaralı olmasına rağmen koşarak enkaz altındaki annesini çıkartmak istemişti.

Bu görüntüleriyle Türkiye'yi gözyaşlarına boğan küçük Keko, Elazığ depreminin simge ismi olmuştu.

"Azra" bebek mucizesi

Van'da 23 Ekim 2011'de yaşanan depremden 48 saat sonra sağ olarak çıkarılan "Azra" bebek, "mucize kurtuluş"un ve umudun simgesi olmuştu.

Düşen uçaktan kurtuluşun hikayesi

Diyarbakır'da 8 Ocak 2003'te piste çakılan THY uçağından sağ kurtulan Murat Karamutlu, Burak Altındağ, Aliye İl, Celal Tokmak ve Gencer Güneş, hayata ikinci kez "merhaba" demişlerdi.

Göçükte 5 gün

Zonguldak'ın merkez ilçeye bağlı Kilimli beldesinde Nisan 2003'te kaçak kömür ocağında meydana gelen göçüğün altından 5 gün sonra kurtarılan işçi Ercan İnam da "mucize kurtuluşlar"ın simge isimlerinden olmuştu.

Dünyadaki mucize kurtuluşlar

Çin

12 Mayıs 2008’de Çin’in Siçuan eyaletinde yaşanan 7.9 büyüklüğündeki deprem de diğer büyük depremler gibi büyük acılar kadar mucizelere de neden oldu.

Mucize kurtuluşlardan üçü Beiçuan kentinde yaşandı. İlk olarak yıkılan okul binasının enkazından 68 saat sonra bir kız çocuğu kurtarıldı. Bir öğrenci de depremden 80 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı. Son olarak da çalıştığı kliniğin enkazında 96 saat geçiren bir hemşire yaşama tutunmayı başladı.

Beichuan’da yaşanan bir başka mucize ise bu üçünü gölgede bıraktı. Xie Shou Ju adındaki bir kadın, enkaz altında 72 saat kaldıktan sonra ufak sıyrıklarla kurtarıldı. Ancak kocasının kurtarılması biraz daha zaman aldı. Eşi Doktor Tang Xiong, depremden 139 saat sonra enkazdan canlı çıkarıldı.

Felçli adam 266 saat sonra kurtarıldı

Mianzhu kentinde 80 yaşındaki kısmi felçli Xiao Zhihu adlı bir adan ise tam 266 saat sonra enkaz altından canlı kurtarıldı. Evinin sütunları altında kalan Zhihu’yu, 11 gün boyunca hayatta tutansa eşi tarafından beslenmesi oldu.

Hamile kadın kurtarıldı

Dujiangyan kentinde de mucize bir kurtuluş yaşandı. Arama kurtarma ekipleri, 50 saat enkaz altında yaşam mücadelesi veren 34 yaşındaki 8 aylık hamile bir kadını kurtardı. Kurtarılan kadın bebeğini zamanında, sağlıklı bir biçimde dünyaya getirdi.

3 haftalık bebek kurtarıldı

Diğer büyük depremlerde olduğu gibi Haiti depreminde pek çok mucize kurtuluş yaşandı. Bu mucizelerin en küçük kahramanı 3 haftalık Elisabeth oldu. Minik kız bir hafta enkaz altında kaldı ama ölmedi.

Depremin 10’uncu gününde Başkent Port-au-Prince'te önce 84 yaşındaki bir kadın, kısa bir süre sonra da 21 yaşındaki bir genç enkadan sağ olarak çıkarıldı. Kurtulan genç, susadığında idrarını içmek zorunda kaldığını da anlattı.

Bu çifte mucizeden birgün sonra ise 23 yaşındaki Wismond Exantus, Amerikalı ve Yunan kurtarma ekiplerinin çabalarıyla kurtarıldı.

Rico Dibrivell, depremin 14’üncü günü kurtarıldı

Depremden 10 gün sonra, arama-kurtarma çalışmalarına son verildiği açıklansa da mucize haberleri sona ermedi. Son olarak bir dükkanın enkazından kalan Rico Dibrivell, depremin 14’üncü günü kurtarıldı.

Bundan bir gün sonraysa genç bir kız, Fransız yardım ekiplerinin çalışmaları ile enkazdan çıkarıldı. Aşırı derecede susuz kaldığı ve bir bacağında yara olduğu belirtilen kızın hayati tehlikesi bulunmuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >