Erdoğan - Putin görüşmesinden çıkan 5 kritik karar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Saint Petersburg'daki görüşmesinden kritik kararlar çıktı. İlişkilerde uçak krizinin öncesine dönmek isteyen iki ülkenin liderleri 5 kritik karar aldı.

Enerji, yatırımlar, turizm, savunma alanındaki işbirliği ve projelere yönelik bu kritik kararların dışında bir de Suriye konusunda önemli kararlar alındı. Putin ve Erdoğan, Suriye konusunu ayrı bir toplantıyla ele alarak görüş ayrılıklarını en aza indirecek çalışmalar yapılması konusunda mutabakata vardı.
Yaptırımlar kalkıyor

                                    Türkiye'ye ve şirketlere yönelik yaptırımlar adım adım kaldırılacak. Tarım ürünleri dahil ikili ticaretleri kısıtlayan tedbirler ortadan kalkacak. İşbirliği mekanizmaları canlandırılacak. Oluşturulacak karma komisyonlar ile Türkiye ve Rusya bu konuları görüşecek, stratejik işbirliği toplantıları yapacak. Türk inşaat firmalarının projeleri yeniden başlayacak ve Türk vatandaşları yeniden Rusya'da çalışabilecek. Ayrıca Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kalındı.
Yaptırımlar kalkıyor Türkiye'ye ve şirketlere yönelik yaptırımlar adım adım kaldırılacak. Tarım ürünleri dahil ikili ticaretleri kısıtlayan tedbirler ortadan kalkacak. İşbirliği mekanizmaları canlandırılacak. Oluşturulacak karma komisyonlar ile Türkiye ve Rusya bu konuları görüşecek, stratejik işbirliği toplantıları yapacak. Türk inşaat firmalarının projeleri yeniden başlayacak ve Türk vatandaşları yeniden Rusya'da çalışabilecek. Ayrıca Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kalındı.
Türk Akımı projesi ve Akkuyu Nükleer Santrali

                                    İki ülkenin ilişkilerinde kilit nokta enerji projeleri. Türk Akımı projesi hızlı şekilde hayata geçirilecek. Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak kısmın gerçekleştirilmesinde anlaşma sağlandı. Avrupa'ya gaz akışı sağlayacak bölüm için ise, Avrupalı yetkililerle görüşme yapılması gerekiyor. Akkuyu'da yapılan Nükleer santrale stratejik yatırım statüsü verilecek. Proje hızlandırılacak.
Türk Akımı projesi ve Akkuyu Nükleer Santrali İki ülkenin ilişkilerinde kilit nokta enerji projeleri. Türk Akımı projesi hızlı şekilde hayata geçirilecek. Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak kısmın gerçekleştirilmesinde anlaşma sağlandı. Avrupa'ya gaz akışı sağlayacak bölüm için ise, Avrupalı yetkililerle görüşme yapılması gerekiyor. Akkuyu'da yapılan Nükleer santrale stratejik yatırım statüsü verilecek. Proje hızlandırılacak.
Turizm ve vizeler

                                    Turistlerin Türkiye'ye gelmesi konusundaki yasaklar kaldırılacak, ancak bu konu zaman alacak. Nedeni ise, Rus turistlerin Türkiye'deki güvenliğinin sağlanması konusunda alınacak önlemler. Rusya da bu konuda katkı verecek. Vizesiz rejim de tam teşekkülü şekilde tekrar yürürlüğe girecek. Bu süreçte charter uçuşlarının da yeniden başlaması için gerekli kararlar alınacak.
Turizm ve vizeler Turistlerin Türkiye'ye gelmesi konusundaki yasaklar kaldırılacak, ancak bu konu zaman alacak. Nedeni ise, Rus turistlerin Türkiye'deki güvenliğinin sağlanması konusunda alınacak önlemler. Rusya da bu konuda katkı verecek. Vizesiz rejim de tam teşekkülü şekilde tekrar yürürlüğe girecek. Bu süreçte charter uçuşlarının da yeniden başlaması için gerekli kararlar alınacak.
Suriye'nin durumu

                                    
Putin ve Erdoğan, Dışişleri Bakanları ve istihbarat birimlerinin katılımıyla Suriye konusunu ayrı bir toplantı ile ele alıyor. Ancak iki ülkenin Suriye krizinin çözümüne yönelik görüş ayrılıkları sürüyor. İki ülke Suriye krizinin çözümü konusunda ortak yaklaşımlarına uygun bir çözüm yolu arayacak.
Suriye'nin durumu Putin ve Erdoğan, Dışişleri Bakanları ve istihbarat birimlerinin katılımıyla Suriye konusunu ayrı bir toplantı ile ele alıyor. Ancak iki ülkenin Suriye krizinin çözümüne yönelik görüş ayrılıkları sürüyor. İki ülke Suriye krizinin çözümü konusunda ortak yaklaşımlarına uygun bir çözüm yolu arayacak.
Azerbaycan-Ermenistan için üçlü mekanizma ve savunma sanayi

                                    Bölgesel konuların ele alınması noktasında Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına olumlu bakılıyor.Savunma sanayinde iki ülke arasındaki işbirliği artacak.
Azerbaycan-Ermenistan için üçlü mekanizma ve savunma sanayi Bölgesel konuların ele alınması noktasında Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına olumlu bakılıyor.Savunma sanayinde iki ülke arasındaki işbirliği artacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >