Erdoğan ile Ruhani'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da
Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da

Türkiye ile İran arasındaki anlaşmaların imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Ortak mesaj: "IKBY yanlışını telafi etmeli" oldu.

Tabi bölgesel sorunlar şu anda gündemimizde. Özellikle, üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzde ilk madde haline gelmiş vaziyette. IKBY'nin gayrı meşru referandumunu tanımadığımızı zaten beyan ettik. 350 kilometre sınırla kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetimi, batısında Suriye. IKBY neyin referandumunu yapıyor? Kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Ve Mossad'la masaya oturarak verilen karar gayrı meşrudur. Bir tarafına malum bir zatı, diğer tarafında başka bir malum zatı alıp böyle bir adımı atmak, IKBY yönetimini yalnızlığa mahkum edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir. Bu referandumu kesinlikle gayri meşru olarak belirliyoruz. Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Gerek İran'ın gerek Türkiye'nin gerek merkezi yönetimin bundan sonra ağırlaştırarak atacağı adımlar var.

Aynı şekilde Suriye'de bir üçlü mekanizma var. Orda da Rusya, Türkiye ve İran olarak Astana süreciyle devam eden bir süreci işletiyoruz. Tabiki bu üçlü mekanizmanın mücadelenin, oradaki mağdur ve mazlum insanların kurtuluşuna vesile olacaktır. Tüm dünyadaki mazlumların, mağdurların kurtuluşu için vereceğimiz mücadele inanıyorum ki bizler üzerinde önemli bir vazifedir. Bu süreç içerisinde ilgili bakanlarımız, gerek silahlı kuvvetlerimiz, gerek istihbarat örgütlerimiz her türlü çalışmayı yapmaktadır.

Ruhani'nin açıklamalarından satır başları:

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve birlikte bulunduğu heyetin davetime icap ettikleri için çok teşekkür ediyorum. İran ve Türkiye bölgenin güçlü ülkeleri olarak en önemli isimler. Son günlerde iki ülkenin ilişkileri siyasi ve ekonomi alanlarında daha da gelişecektir.

Gümrükler 24 saat çalışacak

Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki hafta nihai sonuca varacaktır. İki Gümrük kapısı yarından itibaren 24 saat çalışacaklar, 3. Gümrük kapısı inşaat çalışmalarının ardından 24 saat çalışmaya başlayacaktır.

Petrol ve doğalgaz konusuyla ilgili Türk tarafı İran'dan daha fazla doğalgaz almaya hazır olduğunu belirtti. Yıllık 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefleniyor. Ortak turizm ajansları oluşturulacak.

"IKBY yanlışını telafi etmeli"

Temel amacımız bölgede barış ve istikrarı hakim kılmak. Mezhep ayrımcılığı bölgedeki yabancıların planı. İki ülke de ayrımcılığı kabul etmiyor. Kuzey Irak yanlışını telafi etmelidir. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Adı ne olursa olsun terörizmle mücadele edeceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >