Erdoğan: Terör örgütü ile aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir

Rusya'nın Soçi şehrindeki görüşme sonrası üç lider ortak basın toplantısı düzenledi.
Rusya'nın Soçi şehrindeki görüşme sonrası üç lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüyle, ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüyle, ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir. Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak, bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya'nın Soçi kentinde Suriye'nin geleceği için yapılan zirve sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında, "2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararında tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz." dedi.

 Erdoğan, Putin ve Ruhani toplantı öncesinde tokalaşarak gazetecilere poz verdi.
Erdoğan, Putin ve Ruhani toplantı öncesinde tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani ile gerçekleştirdikleri istişarede ayrıca Suriye'de güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu önlemlerin kademeli olarak devreye sokulması amacıyla insani yardımların ihtiyaç sahiplerine engelsiz ve kesintisiz ulaştırılması, ayrıca tutukluların karşılıklı salıverilmesi dahil atılabilecek her türlü adımı gözden geçirdik. Tabii bugün vardığımız noktanın özellikle Suriye'nin barış ve istikrara yeniden kavuşması ve halkın acılarının dindirilmesi için bir umut ışığı teşkil edeceğine inanıyorum. Tabii İdlib sorununun çözülmesi, Afrin’deki olumsuzlukların giderilmesi inanıyorum ki Suriye sürecindeki bu olumlu gelişmelerin önemli atlama taşları olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki bu verimli iş birliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyorum. Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımızı desteklemeye davet ediyorum."

Liderler gerektiğinde yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırdı.
Liderler gerektiğinde yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani’ye gerçekleştirilen yapıcı istişareler için teşekkür etti.

Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye krizinin çözümüne yönelik ortak bir metnin imzalandığını aktaran Putin, “Söz konusu metinle, üç garantör ülke arasında Suriye’de atılacak adımlar belirleniyor.” diye konuştu.

Üçlü zirvede, Suriye’nin sosyal ve ekonomik açıdan yeniden inşasının da ele alındığına işaret eden Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk ve İranlı liderlerin, Suriye krizinin çözümüne ilişkin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi fikrini olumlu karşılamış olmalarını memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Türkiye, İran ve Rusya, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kalmıştır. Ülkelerimizin dışişleri, savunma bakanlıkları ve diğer gerekli kurumlarına, Soçi’de yapılacak bu kongrenin tarihinin ve yapısının şekillendirilmesi için talimat verildi.”

“Önemli sürecin ilk adımı”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Soçi Zirvesi'nin krizin sonlanması için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, toplantıya Soçi'de ev sahipliği yapmasından ötürü Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'e içten teşekkürlerini sundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, toplantıya Soçi'de ev sahipliği yapmasından ötürü Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'e içten teşekkürlerini sundu.

Türkiye, İran ve Rusya'nın garantörlüğünde başlayan Astana görüşmelerinin üzerinden henüz bir yıl geçmemesine rağmen önemli adımlar atıldığını kaydeden Ruhani, "Üç ülkenin de Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve birliği konusunda aynı fikirde olduğunu, Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için yakın bir işbirliği içinde olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz." dedi.

3 liderden ortak bildiri

  1. Soçi'de Sanatoryum Rus'ta gerçekleştirilen Suriye konulu Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen üçlü zirvenin ardından "Türkiye, İran ve Rusya Devlet Başkanlarının Ortak Açıklaması" yayımlandı.
  2. Açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Soçi’de bir araya gelerek, Suriye’de BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararıyla öngörülen çerçevede barış ve istikrarın tesis edilmesi amacıyla İran, Rusya ve Türkiye arasındaki aktif iş birliğinin sürdürülmesi hususundaki kararlılıklarını teyit etti.
  3. Devlet başkanları, İran, Rusya ve Türkiye’nin garantörleri olduğu Suriye’deki ateşkes rejiminin muhafaza ve tahkim edilmesi hususundaki üçlü eş güdümün mevcut seviyesinden duydukları memnuniyeti ifade etti.
  4. Devlet başkanları, Suriye'de BM Güvenlik Konseyi tarafından tanımlanmış terörist gruplarla mücadelede yıllar süren uluslararası çabalar sonrasında ateşkes rejiminin tesis edildiği 29 Aralık 2016 tarihinden bu yana geçen 11 aylık sürede DAEŞ, Nusra Cephesi ve BM Güvenlik Konseyi tarafından tanımlanan diğer tüm terör örgütlerinin ortadan kaldırılması hedefine yaklaşılmasında önemli ilerleme sağlandığını ve İran, Türkiye ve Rusya’nın bu örgütlerin tam anlamıyla yenilgiye uğratılmasına yönelik iş birliğini sürdüreceklerini not etti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >