Erkek örümcekler dişileri müzik titreşimleriyle tavlıyor

Erkek örümcekler karşı cinsin dikkatini çekmek için ağlarını akort edip müzik titreşimi yayabiliyorlar.

Oxford Üniversitesindeki bilim adamlarının yaptığı çalışmalara göre örümcekler, daha etkili duygusal güçlere sahip olmak için ağlarını akort edebiliyorlar. Telleri kopmuş bir gitarın çıkardığı ses gibi örümcekler ağları aracılığıyla farklı frekanslarda ses titreşimleri gönderebiliyorlar.

Araştırmacılardan Beth Mortimer konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Örümcekler sadece avlarını yakalamak için ağ titreşimi kullanmıyorlar, aynı zamanda nerede ve nasıl olduklarını belli etmek için de ağ titreşimi kullanıyorlar. Ayrıca titreşimler kur yapmak için de çok önemli. Bir çok erkek örümcek, dişilerin onların erkek olduğunu anlaması ve çiftleşmek için doğru bir seçim olup olmadığına karar vermesi için çok farklı müzik titreşimleri oluşturuyorlar".

Bilim adamları lazer kullanarak örümceklerin ağlarıyla nasıl titreşim yaydıklarını ölçmeye çalıştılar. Böylece örümceklerin ağ sertliğini nasıl yumuşattığını ve titreşim genliğini nasıl ayarladıklarını gözlemlediler. Mortimer'e göre bu, ağ gerilimlerini hızlı bir şekilde değiştirebilecek bir mekanizmaya sahip olduklarını gösteriyor.

Araştırmacıların yeni hedefi bu deneyi altın ipek örümceği gibi daha egzotik örümcek türleri üzerinde uygulamak.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >