Ermenistan'da tansiyon yükledi: Silahlar şemsiyenin içine saklandı

Ermenistan'da, Dağlık Karabağ savaşında ölen askerler anılırken, şemsiyelere gizli silahlar dikkat çekti
Ermenistan'da, Dağlık Karabağ savaşında ölen askerler anılırken, şemsiyelere gizli silahlar dikkat çekti

Azerbaycan-Ermenistan sınırı bir kez daha resmen değişti, güneydeki Kafan çevresindeki yaylalar ve köyler Cuma akşam üstü saat 17.00 itibariyle işgalciler tarafından boşaltıldı. Ermenistan'ın başkenti Erivan'dan gelen görüntüler dünyayı hayret ettirdi.

Dağlık Karabağ'da bir dönüm noktası daha gerçekleşti, işgalci Ermenistan güçleri Kafan'daki 13 köyden binaları ateşe vererek çekildi. Büyük bir öfke patlamasına yol açan değişikliğin ardından yeni açılan sınıra Rus birlikleri konuşlandırıldı. Bugün Erivan'da gerçekleşen yürüyüşte istifa baskılarına direnen Başbakan Paşinyan ilk kez halkın önüne çıktı, uluslararası haber ajansları peş peşe fotoğrafları servis etti.

Kafan çevresindeki köylerde de Ağdam, Laçın ve Kelbecer'dekilere benzer görüntüler ortaya çıktı, işgalciler evlerini ateşe verip ayrıldı.

Ermenistan medyası, Kafan'ın bağlı olduğu Syunik bölgesinde tüm gün gerilimin yüksek olduğunu, öfkeli göstericilerin Kafan-Erivan otoyolunu kapattığını bildiriyor. Köylerin iade edildiği gün Kafan'a gelen Ermenistan Savunma Bakanı Vagarşak Arutyunyan, öfkeli protestocuları yatıştırmak için açıklamalar yaptı.

Kafan Belediye Başkanı Gevorg Parsyan, 13 köyün gün sonunda Dağlık Karabağ savaşını zaferle bitiren Azerbaycan'a teslim edildiğini söyledi.

Ermenistan ordusunun 'Sovyetler Birliği' sınırlarına çekilmek zorunda kaldığını savunan Kafan Belediye Başkanı Parsyan, "Azerbaycan ordusunun sınırlarımıza yaklaşacağı ve bizden sadece 1 kilometre uzakta, Kafan havaalanına 200-300 metre uzaklıkta olacağı ortaya çıktı" ifadesini kullandı.

Rus Sputnik yayın organı ise, protestolar sürerken Kafan çevresinde yeni sınır hattını kazan kepçelerin görüntüsünü ekrana getirdi.

Ermenistan medyası, Kafan'daki yeni sınır çizgisine Dağlık Karabağ'daki Rus barış güçlerinden bazılarının yerleştirildiğini duyurdu.

Üç günlük resmi yas ilan edilen Ermenistan'da, bugün Dağlık Karabağ savaşında ölen askerler anılıyor. Başkent Erivan'daki Yerablur Anıt'ına yapılan yürüyüşe istifa baskılarının odağındaki Başbakan Nikol Paşinyan da katıldı.

Kalabalığa seslenen Ermenistan lideri Paşinyan, 40 gün önce hezimetle sona eren savaşın ayrıntılı bir analizine ihtiyaç olduğunu söyledi. Paşinyan'a göre, yıllar içinde yapılan hatalar sonucunda ülke 'ciddi zorluklarla' karşılaştı.

Paşinyan'ın anıta yürüdüğü sırada yaşanan arbede, organizasyonu canlı yayınlayan yerel medya tarafından ekranlara getirdi.

Görüntülerde en dikkat çekici ayrıntı ise, Paşinyan'ın korumalarının silahlarını yanlarında taşıdıkları şemsiyelerin içine saklaması oldu.

10 Kasım anlaşmasını imzalamasıyla muhalifler tarafından 'hain' olarak adlandırılan Paşinyan, böylece 40 gün sonra ilk kez halka açık bir organizasyonda yer almış oldu.

Paşinyan, yanında bakanları ve kalabalık grup yürürken, istifa isteyen muhalifler ise Erivan'daki Özgürlük Meydanı'nda toplandı.

Aynı noktada Cuma akşam saatlerinde Paşinyan'ın istifasını isteyenler miting düzenledi. Papazların en önde yürüdüğü sessiz protestoda herhangi bir olay yaşanmadı. Yerel medya, sessizce gerçekleşen yürüyüş sırasında Dağlık Karabağ savaşında ölen askerlerin adlarının okunduğunu ekranlara getirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >