Ermenistan'ın Nahçıvan'a gerçekleştirdiği saldırı ne anlama geliyor?

 Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlı Ordubad şehrine roketli saldırı sonrası sivil halk ve yerleşim yerleri zarar görmedi.
Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlı Ordubad şehrine roketli saldırı sonrası sivil halk ve yerleşim yerleri zarar görmedi.

Ermenistan, Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Ordubad iline roketli saldırı düzenledi. Kars ve Moskova antlaşmalarıyla Türkiye’nin garantörlüğü altında bulunan Nahçıvan'a yapılan bu saldırı ile 'ne amaçlanıyor?' sorusunu Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar'a sorduk.

Ermenistan'ın son derece 'kurnaz' bir diplomasi yürüttüğüne dikkati çeken Ağar, Ermenistan entrika içinde entrika, komplo içinde komplo kuruyor. Asıl hedefi Türkiye'yi bu coğrafyaya çekerek zor duruma düşürmek. Bunları da tek başına yapabilecek bir devlet değil arkasında onu destekleyen kuvvetli bir 'akıl' var" dedi.

Ermenistan ordusu, Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Ordubad iline roketli saldırı gerçekleştirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Ermenistan’ın Karabağ’da işgal ettiği Gubadlı bölgesinden dün sabah saatlerinde Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Ordubad iline roketli saldırı düzenlediği belirtildi. Saldırı sonucu sivil halkın ve yerleşim yerlerinin zarar görmediği öğrenildi.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar

GZT'nin konuya ilişkin ulaştığı Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Türkiye'nin meşru müdafaası hakkında konuştu.

Kars anlaşmasıyla birlikte Türkiye’nin garantörlüğü altında bulunan Nahçıvan’a yapılan saldırıyı 'provokasyon' olarak değerlendiren Ağar, "Ermenistan tarafından ateşlenen balistik bir füze Nahçıvan’ın güneydoğusundaki Ordubad Rayonu’na düştü. Füze Ermeni işgalindeki Karabağ Qubatlı Rayonundan atımış" dedi.

Bölgeye düşen füze böyle görüntülendi.
Bölgeye düşen füze böyle görüntülendi.

16 Mart 1921 Moskova Antlaşması ile birlikte Türkiye ve Rusya'ya Nahçıvan üzerinde ortak garantörlük hakkı verdiğinin altını çizen Abdullah Ağar şu değerlendirmelerde bulundu:

"13 Ekim 1921 Kars Anlaşması ile de Nahçıvan'ın statüsünün belirlenmesine ilişkin yapılacak her türlü antlaşmada Türkiye'nin taraf olmasını öngören Moskova Antlaşma hükmünü geçerli kılar. 16 Mart 1921 Moskova Antlaşması 3'üncü madde uyarınca bağlı tarafların; Nahçıvan’ın koruyuculuk hakkını 3'üncü bir devlete hiçbir zaman bırakmamak koşulu ile Azerbaycan koruyuculuğunda özerk bir bölge oluşturulması konusunda anlaşmışlardır"

Düşen füzenin bulunabilen parçaları beyaz bir örtü üzerinde toplandı.
Düşen füzenin bulunabilen parçaları beyaz bir örtü üzerinde toplandı.

Ermenistan neyi amaçlıyor?

Garantör devlet Türkiye ve Rusya'nın bölgeye askeri müdahale gerçekleştirebileceğine işaret eden Ağar, "Fakat bunun sonuçlarının ağır olacağını düşünüyorum. Ermenistan Türkiye'yi bölgeye bilerek çekmek istiyor. Ermenistan'ın güttüğü politika tansiyonu yükseltme yönünde. Ermenistan son derece 'kurnaz' bir diplomasi yürütüyor.. Entrika içinde entrika, komplo içinde komplo kuruyor. Asıl hedefi Türkiye'yi bu coğrafyaya çekerek zor duruma düşürmek. Bunları da tek başına yapabilecek bir devlet değil arkasında onu destekleyen kuvvetli bir akıl var" şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >