Erzurum'da esrarengiz yol: Şehir dışından vatandaşlar akın ediyor

Erzurum'da esrarengiz yol: Şehir dışından vatandaşlar akın ediyor
Erzurum'da esrarengiz yol: Şehir dışından vatandaşlar akın ediyor

Erzurum'da Abdurrahman Gazi Türbesi yolunda boşta bırakılan araçların kendi kendine rampa çıkması büyük ilgi çekiyor. Şehir dışından vatandaşlar da test etmek için bölgeye gidiyor.

Erzurum'da Palandöken Dağı eteklerindeki Abdurrahman Gazi Türbesi'ne giderken karayolunun sol tarafında bulunan ve 'gizemli yol' olarak ünlenen yol, büyük ilgi görüyor. Deneme yapmak için her gün onlarca vatandaşın akın ettiği yolda, kontağı kapatılan otomobiller 200 metrelik yolu yokuş yukarı çıkıyor.

YER BULMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORLAR

Eshab-ı Kiram'dan olan Abdurrahman Gazi'nin Palandöken Dağı eteklerindeki türbesine giderken yolun sol tarafından bulunan 200 metrelik bölüm, gizemli yol olarak anılıyor. Özellikle yaz aylarında yoğun ilgi gören 'gizemli yol'da anlatılanlara tanıklık etmek isteyenler, yer bulmakta güçlük çekiyor.

ABDURRAHMAN GAZİ KİMDİR?

Abdurrahman Gazi ismi Erzurum'da büyük izler bırakmıştır. Abdurrahman Gazi'nin, Hazreti Peygamber'in sancaktarı olduğu halk arasında yaygındır. Hazreti Peygamber'in İslam Orduları Erzurum'u fethederken, Sancaktarı Abdurrahman Gazi'nin kellesi bir düşman kılıcı ile koparılır ve yere düşer. Kellesini koltuğuna alan Abdurrahman Gazi, elinde bulunan İslam'ın Sancağı'nı Palandöken'in en yüce noktasına dikmek üzere dağa yokuşa koşmaya başlar. Kellesi koltuğunda, sancağı elinde olan Abdurrahman Gazi, Palandöken Dağı'ndaki 'Şığvalar' Mevkii'ne gelince dağda bulunan çobanlar evvela dona kalırlar, sonra biri dayanamayıp, "Hele bakın şuraya, askerin kellesi koltuğunda dağa doğru koşuyor" diye bağırmağa başlar ve nazara geldiğine inanılan Abdurrahman Gazi olduğu yerde düşer. Abdurrahman Gazi'nin şehit olduğu yere türbesi yapılır. Türbenin yanına bir süre sonra dönemin Valisi Yusuf Ziya Paşa tarafından bir de cami yaptırılır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >