Eserleriyle adından söz ettiren Türk mimarlar

Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii

Göz alıcı bir mimari ve başlı başına sanat eserleri olan heybetli yapılar, uzun yıllar sonra bile kendilerinden söz ettirmeyi sürdürür.

Uzun yıllar sonra bile kendilerinden söz ettirmeyi sürdüren yapıların ardında elbette onu gelecek nesillere taşıyacak kadar yetenekli ve ileri görüşlü mimarlar vardır.

Mimar Sinan
Koca Mimar Sinan Ağa olarak da bilinen Mimar Sinan’ın adını sadece Türkiye’de değil neredeyse dünyada duymayan yoktur. 1489-1588 tarihlerinde Türkiye’de yaşamış olan I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde görev yapmıştır. Ustalık eserim dediği Selimiye Camii’nin (Edirne) yanı sıra, Süleymaniye Camii (İstanbul, Eminönü), Mihrimah Sultan Camii (İstanbul, Edirnekapı ve Üsküdar), Kılıç Ali Paşa Camii (İstanbul, Tophane), Yahya Efendi Türbesi (Beşiktaş) ve Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi (Beşiktaş) dahil olmak üzere Türkiye çapında yüzlerce esere imza atmıştır.
Mimar Sinan Koca Mimar Sinan Ağa olarak da bilinen Mimar Sinan’ın adını sadece Türkiye’de değil neredeyse dünyada duymayan yoktur. 1489-1588 tarihlerinde Türkiye’de yaşamış olan I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde görev yapmıştır. Ustalık eserim dediği Selimiye Camii’nin (Edirne) yanı sıra, Süleymaniye Camii (İstanbul, Eminönü), Mihrimah Sultan Camii (İstanbul, Edirnekapı ve Üsküdar), Kılıç Ali Paşa Camii (İstanbul, Tophane), Yahya Efendi Türbesi (Beşiktaş) ve Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi (Beşiktaş) dahil olmak üzere Türkiye çapında yüzlerce esere imza atmıştır.
Mimar Kemaleddin
1870-1927 yıllarında yaşamış olan Mimar Kemaleddin, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın önde gelen isimlerinden biridir ve yoğun bir tempoda çalışarak ardında onlarca eser bırakmıştır. Bu eserlerden bazıları Laleli’deki Tayyare Apartmanları (bugün Crowne Plaza Old City oteli), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi kütüphanesi ve Filibe Gar Binası’dır.
Mimar Kemaleddin 1870-1927 yıllarında yaşamış olan Mimar Kemaleddin, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın önde gelen isimlerinden biridir ve yoğun bir tempoda çalışarak ardında onlarca eser bırakmıştır. Bu eserlerden bazıları Laleli’deki Tayyare Apartmanları (bugün Crowne Plaza Old City oteli), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi kütüphanesi ve Filibe Gar Binası’dır.
Balyan Kardeşler
Ermeni asıllı Kayserili üç erkek kardeşten oluşan Balyanlar, 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı Devleti tarafından yaptırılan ve modern Türkiye’nin de en önemli eserlerinden sayılan yapıtlara imza atmışlardır. Garabet Balyan, Agop Balyan ve Sarkis Balyan’ın Batı ve Doğu mimarisinden etkiler taşıyan eserleri arasında Dolmabahçe Sarayı, Dolmabahçe Saat Kulesi, Dolmabahçe Camii, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Ortaköy Camii, Beyazıt Kulesi, Kuleli Askeri Lisesi, Selimiye Kışlası, Küçüksu Kasrı ve Akaretler’deki sıra evler var.
Balyan Kardeşler Ermeni asıllı Kayserili üç erkek kardeşten oluşan Balyanlar, 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı Devleti tarafından yaptırılan ve modern Türkiye’nin de en önemli eserlerinden sayılan yapıtlara imza atmışlardır. Garabet Balyan, Agop Balyan ve Sarkis Balyan’ın Batı ve Doğu mimarisinden etkiler taşıyan eserleri arasında Dolmabahçe Sarayı, Dolmabahçe Saat Kulesi, Dolmabahçe Camii, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Ortaköy Camii, Beyazıt Kulesi, Kuleli Askeri Lisesi, Selimiye Kışlası, Küçüksu Kasrı ve Akaretler’deki sıra evler var.
Vedat Tek
1873-1942 yıllarında yaşamış olan Vedat Tek de Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın önde gelen isimlerinden. Sirkeci’deki muazzam Büyük Postane Mimar Vedat Tek’in eseridir. Diğer eserleri arasında Ankara’daki İkinci Meclis Binası, Ankara Palas, Haydarpaşa İskelesi, Moda İskelesi, Cemil Topuzlu Köşkü vardır. Kendi tasarladığı evini Nişantaşı’ndaki Valikonağı Caddesi’nde görebilirsiniz.
Vedat Tek 1873-1942 yıllarında yaşamış olan Vedat Tek de Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın önde gelen isimlerinden. Sirkeci’deki muazzam Büyük Postane Mimar Vedat Tek’in eseridir. Diğer eserleri arasında Ankara’daki İkinci Meclis Binası, Ankara Palas, Haydarpaşa İskelesi, Moda İskelesi, Cemil Topuzlu Köşkü vardır. Kendi tasarladığı evini Nişantaşı’ndaki Valikonağı Caddesi’nde görebilirsiniz.
Ali Talat Bey
1869-1922 yılları arasında yaşamış olan Ali Talat Bey de Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’yla özdeşleştirilir. Mimar Kemaleddin ile yayımladığı mimari üzerine bir kitabı vardır. Mimarlığını yaptığı eserlerin başında Beşiktaş İskelesi, Kuzguncuk İskelesi ve yıkılan Üsküdar İskelesi gelir.
Ali Talat Bey 1869-1922 yılları arasında yaşamış olan Ali Talat Bey de Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’yla özdeşleştirilir. Mimar Kemaleddin ile yayımladığı mimari üzerine bir kitabı vardır. Mimarlığını yaptığı eserlerin başında Beşiktaş İskelesi, Kuzguncuk İskelesi ve yıkılan Üsküdar İskelesi gelir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >