Eskiden insanların ölümüne neden oluyordu, şimdi hayat kurtaracak

Katil bakteri 'Salmonella' önceleri gıda zehirlenmesine yol açıyor ve insanların ölmesine sebep oluyordu. Ancak yeni yapılan araştırmalara göre bakterinin hayat kurtarabileceği keşfedildi.

Oldukça kötü bir üne sahip olan Salmonella bakterisi yüzünden geçtiğimiz yıl milyonlarca kişi gıda zehirlenmesi geçirmiş ve 400 kişi hayatını kaybetmişti. Ancak bakteri üzerinde araştırmalarını sürdüren Duke Üniversitesindeki bazı araştırmacılar bakterinin genetiğini faydalı bir amaç için değiştirmeyi başardılar: Tümörlerle savaşarak onları yok etmek.

TÜMÖR YİYEN YIRTICI

Glibostama; beyin tümörlerinin en saldırganı ve doğal olarak en ölümcülüdür. Bu tür bir tümöre sahip olanların sadece yüzde 10'u 5 yıldan uzun yaşayabilir. Yüzde 90'luk kısmı, 5 ile 15 ay arasında hayatını kaybeder. Duke ekibi, Salmonella'nın yapısını değiştirerek onu Glibostama'ya karşı güdümlü bir füze haline getirdi. Ekip, Salmonella bakterisinden bir pürin katili yarattı. Aromatik ve organik bir bileşen olan pürin, tümörlerde bulunan en önemli bileşenlerden biri. Genetiği değiştirilmiş Salmonella bakterisi, insana hiçbir zarar vermiyor ve sadece tümördeki pürine saldırıyor. Kısacası, Salmonella, tümör yiyen bir yırtıcı haline dönüşüyor.



Söz konusu tedavinin FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayından geçip geçmeyeceği ve geçerse, ne zaman hastalarla buluşacağı belirsiz. Fare testleri gerçekleşiyor; sonraki adım daha büyük memeliler. Nihai adımsa insan testleri.




Kaynak: Webtekno


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >