Eurovision Belarus'u 'şarkı sözleri siyasi olduğu' gerekçesiyle diskalifiye etti

Galasy Zmesta - Arşiv
Galasy Zmesta - Arşiv

Eurovision, Belarus'u yarışmadan diskalifiye etti. Avrupa Yayın Birliği sunduğu açıklamada, ülkeyi temsil eden şarkının sözlerinin siyasi olduğunu öne sürdü. Birliğin Belaruslu üyesi Eismont yaptığı açıklamada, şarkılarının tüm düşünceleri barındırabileceğini ve kararın siyasi olduğunu iddia etti.

Avrupa Yayın Birliği, Belarus'un Mayıs ayındaki 65'inci Eurovision Şarkı Yarışması'na katılamayacağını duyurdu.

Eurovision Şarkı Yarışması yetkilileri, Belarus’a iki hafta önce ülkeyi temsil eden şarkının sözlerinin politik alt metni olduğu için yeni bir şarkı göndermesini talep etti. Ancak aynı müzik grup tarafından yeni sunulan şarkının sözleri de yarışma organizatörleri tarafından uygunsuz olarak değerlendirilmesinin ardından Belarus yarışmadan diskalifiye edildi.

İkinci şarkı talep edildi

Daha önce, Eurovision şarkı yarışmasının organizatörleri Belaruslu Galasy ZMesta grubunun Sana öğreteceğim (I Will Teach You) adlı şarkısının siyasi bir alt metin içerdiğini öne sürmüş ve Minsk'e şarkının içeriğini değiştirmek için zaman vermişti. Şarkısının sözlerindeki "Sana çizgiye ayak uydurmayı öğreteceğim" gibi sözleri de tartışmaya neden oldu. Eurovision'un organizatörleri olan Avrupa Yayın Birliği, sözlerin uygunsuz olduğu kararına vararak, Belarus'tan ikinci bir şarkı talep etti.

TRT Gelel Müdürü İbrahim Eren 2018'de yaptığı açıklamada, Eurovision'da yöneticileri nedeniyle zihinsel kaos olduğunu ve bunu düzeltirlerse Türkiye'nin yarışmaya geri dönebileceğini belirtmişti
TRT Gelel Müdürü İbrahim Eren 2018'de yaptığı açıklamada, Eurovision'da yöneticileri nedeniyle zihinsel kaos olduğunu ve bunu düzeltirlerse Türkiye'nin yarışmaya geri dönebileceğini belirtmişti

"Geçerli bir proje sunulmadı"

Belarus'tan iki hafta içinde yeni bir proje gelmemesini gerekçe gösteren Avrupa Yayın Birliği, yaptığı açıklamada, "Belarus, ne yazık ki, Ulusal Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi'nin (BTRC) uzatılan süre içinde geçerli bir proje sunamaması nedeniyle, mayıs ayındaki 65'inci Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmayacak" ifadelerine yer verdi.

"Karar siyasi amaçlı"

Öte yandan, Avrupa Yayın Birliği üyesi ve Ulusal Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi (BTRC) Başkanı olan İvan Eismont de Rus medyasına kararı değerlendirdi. Eismont, yaptığı açıklamada "Avrupa Yayın Birlği tarafından alınan karar siyasi amaçlı olduğunu düşünüyorum. Müzik tüm düşünceleri içinde barındırır" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >