Ev alımı, yatırım ve vatandaşlıkta yeni şartlar

Türk vatandaşlığına geçiş
Türk vatandaşlığına geçiş

Yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu ev alımı ya da başka gayrimenkullerde ve yatırım şartına "Türk Lirası" düzenlemesi getirildi.

Cumhurbaşkanı kararına göre yabancıya ev satışından elde edilecek döviz cinsi tutar bir banka aracılığı ile Merkez Bankası'na satılarak TL'ye dönüştürülecek. Yabancıların yatırım için bankada tutma zorunluluğunda olduğu miktar da TL'ye çevrilecek. Yabancılar, gayrimenkul aldıklarında en az 250 bin dolar olacak dövizi Türk bankaları aracılığıyla MB'ye satacak.

TCMB
TCMB

Yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu gayrimenkul ve yatırım yaparak vatandaşlığa geçişte "Türk Lirası" düzenlemesi getirildi. Cumhurbaşkanı kararına göre yabancıya ev satışından elde edilecek döviz cinsi tutar bir banka aracılığı ile Merkez Bankası'na satılarak TL'ye dönüştürülecek.

Yabancıların yatırım için bankada tutma zorunluluğunda olduğu miktar da TL'ye çevrilecek. Yabancılar, gayrimenkul aldıklarında en az 250 bin dolar olacak dövizi Türk bankaları aracılığıyla MB'ye satacak.

Vatandaşlık kriterlerine yeni ayar

Vatandaşlık
Vatandaşlık

Cumhurbaşkanı kararıyla yabancıların Türk vatandaşlığına kabul için konut alımı veya yatırımlar için öngörülen Amerikan Doları karşılığı için yeni düzenleme getirildi. Yabancılar, en az 250 bin dolar tutarında ev alarak ya da en az 500 bin dolar tutarında sabit sermaye yatırımı yaparak Türk vatandaşlığı kazanabiliyor.

Taşınmaz
Taşınmaz

En az 250 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alanlar da bu istisnadan yararlanabilecek. Kat mülkiyeti veya irtifakı kurulan, en az 250 bin dolar veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan, tapu siciline 3 yıl süreyle devir, terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşmeyle taşınmazın satışının vaat edildiği yabancılara da vatandaşlık verilebilecek.

TC Vatandaşlığı
TC Vatandaşlığı

Dolar karşılığı başka döviz

Yeni düzenlemeye göre; vatandaşlık kazanmak için gerekli minimum Amerikan Doları tutarlar "Dolar karşılığı başka döviz" olarak tanımlandı. Bu düzenlemeye göre dolar tutarındaki başka döviz ile kabul edilecek. Düzenlemeye göre yabancıya ev satışından elde edilecek döviz cinsi tutar bir banka aracılığıyla Merkez Bankası'na satılıp TL'ye dönüştürülecek. Yabancıların yatırım için bankada tutma zorunluluğunda olduğu miktar da yine TL'ye çevrilecek.

Dolar
Dolar

3 yıl tutma şartı

En az 500 bin doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı 3 yıl tutma şartıyla bankaya yatırıp aynı tutarda devlet borçlanma araçlarını veya gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az 3 yıl elinde tutma şartıyla satın alan yabancılar da vatandaşlık alabilecek.

Söz konusu döviz tutarları işlem öncesinde Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankaya, bu banka tarafından da Merkez Bankası'na satılacak. Satım sonucu elde edilen Türk lirası tutarlar Türk lirası mevduatta veya devlet borçlanma araçlarında en az 3 yıl süreyle tutulacak.

Dolar
Dolar

Merkez Bankası belirleyecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulunca belirtilen döviz tutarları işlem öncesinde Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu bankaca da Merkez Bankası'na satılacak. Satım sonucu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası mevduatta, Hazine ve Maliye Bakanlığınca elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası cinsinden devlet borçlanma araçlarında 3 yıl süreyle tutulacak. Konuya ilişkin uygulama ve esasları Merkez Bankası belirleyecek.

TL
TL

İçişleri bünyesinde komisyon kurulacak

Yönetmelik değişikliği ile vatandaşlık kazanma başvurularıyla ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilecek. Vatandaşlık kazanmak için belirtilen kapsam ve tutarda yatırım şartlarının sağlanıp sağlanmadığının tespitinde uygulanacak usul ve esaslar, tespiti yapan kurum tarafından belirlenecek.

İçişleri Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >