Ev kadınlarının emeklilik tarihi belli oldu

Arşiv
Arşiv

Meclis Başkanlığına sunulacak olan düzenlemenin içerisinde ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlayacak düzenlemenin de yer alması bekleniyor. Bu düzenlemeyle birlikte ev hanımlarının emeklilik hakkı yasalaşmış olacak. Peki yeni düzenleme ne zaman hayata geçirilecek? Ev kadınlarının emeklilik şartları neler? İşte detaylar...

Yerel seçimlere 50 günden az bir zaman kala TBMM Genel Kurulu'nun gündemi de yoğunlaştı. 8'inci Yargı Paketi'nin hafta içinde Meclis Başkanlığına sunulması beklenirken, ev kadınlarına emekli hakkı tanıyacak olan yasa teklifine, emekli ikramiyesinde artış sağlayacak düzenlemenin eklenmesi bekleniyor. Meclis'in mart başından önce yasal düzenlemeleri hayata geçirilmesi planlanıyor.

İkramiye çalışması Hazine'de

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın duyurduğu emekli ikramiyelerinde yapılacak artışa ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024'ün sonunda sayıları 16 milyon 400 bine ulaşması beklenen emeklilere dini bayramlarda verilen ikramiye miktarının artırılması için bütçe olanaklarını yoklamaya başladı.

İkramiyelerde yüzde 50 ila yüzde 150 arasında bir artışa gidilmesi beklenirken, net rakamın Hazine'nin çalışmasından sonra ortaya çıkacağı öğrenildi. Söz konusu düzenlemenin, mart başına kadar Meclis'te gündeme alınacağı bildirildi.

Ev kadınlarına emeklilik hakkı

Edinilen bilgiye göre, düzenleme ya ev kadınların emeklilik hakkı sağlayacak yasayla birlikte Meclis Başkanlığına sunulacak ya da Genel Kurul'a inen yasa tekliflerinin görüşmeleri sırasında verilecek önergeyle kanunlaşacak. Mart başında kapanması beklenen Meclis'in, Ramazan Bayramı nedeniyle nisan ortasına kadar kapalı kalacağı için düzenlemenin en kısa sürede hazırlanarak, AK Parti Meclis Grubuna iletileceği bildirildi. Meclisin bu haftadan itibaren yoğun bir ekonomi gündemi olacak. Emekliler de süreci yakından izliyor.

Ev hanımlarının emeklilik şartları neler?

Türkiye'de ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilirler. İsteğe bağlı sigortalılık, sigortalı olma zorunluluğu olmayan kişilerin, kendi istekleri doğrultusunda sigortalılık kapsamına girmesidir.

Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim ödeyerek, 9 bin gün prim ödeme ve 58 yaşını doldurma şartlarıyla emekli olabilirler.

Ev hanımına emeklilik hakkı tanıyacak düzenleme de torba yasada yer alıyor.

Ev kadınlarının emekli olmasına imkan sağlayan düzenlemede ilk adım 18 yaşını doldurmuş ve hiç bir sosyal güvencesi olmayan kadınlar var. Onlar çalışmadan emekli olabilecekler.

Düzenleme ile ev kadınlarının emeklilik yaşı çocuk sayısına göre esnetilecek. Düzenlemeden daha önce çalışmış annelere de yararlanacak.

Yine kadınların doğum borçlanması yaparak prim kazanabilmesi için de çalışma başlatılacak.

Çocuk sayısına göre yaş şartı

Ev kadınlarına getirilecek sosyal güvence ve erken emeklilik hakkı anneler için daha avantajlı olacak. Çocuk sahibi olan ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında kendilerine verilecek prim desteğinin yanında erken emeklilik hakkına da kavuşmuş olacak.

Fiili hizmet zammı olarak belirtilen yıpranma sistemi ile çocuk sayısına göre hem prim katkısı hem de yaş şartında esneklik gerçekleşecek. Anneler için her yıl primlerine belli miktarda eklenme yapılacak. Burada kriter çocuk sayısı olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >