Ev sahipleri dikkat: Enerji kimlik belgesi zorunluluğu başlıyor

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020'de başlıyor
Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020'de başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranmaya başlanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2017 yılında uygulamayı planladığı ancak 31 aylık ertelemenin ardından 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girecek olan enerji kimlik belgesi uygulaması için geri sayım başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi düzenlenme şartının aranacağını bildirdi.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1 Ocak'tan itibaren enerji kimlik belgesi şartı aranacak

  • 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir."

50 TL ücret alınacak

Daire başına 50 TL ücreti olan belge bakanlık tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketleri üzerinden verilecekken, uygulamanın satılık ve kiralık fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor. Türkiye'de şu anda enerji kimlik belgesi alan bina sayısı 1 milyon bandında. Yaklaşık 8 milyon bina ise henüz EKB'ye sahip değil.

Enerji kimlik belgesi nedir?

  • Enerji kimlik belgesi (EKB) “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunuyla” gündeme gelmiştir. Enerjinin ve kaynakların verimli kullanılması adına, enerji kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla binanın enerji performansını ortaya koyan bir belgedir.
  • Binanın enerji performansını etkileyen en önemli faktörler yalıtım ve ısıtma/soğutma sistemlerinin verimliliğidir. Eğer binanıza yalıtım (mantolama) işlemi yapıldıysa enerji kimlik belgesinde (EKB) yer alan enerji sınıfı daha iyi çıkacaktır.
  • Aynı şekilde ısıtma ve soğutma sistemlerinde az enerji tüketen ürünler tercih edilmesi enerji kimlik belgesi üzerinde yer alan harf notunu yükseltecektir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >