Evde çalışanların ergonomiyi artırması için 3 basit monitör düzenlemesi

Ergonomi
Ergonomi

Evde çalışanlar için ergonomi ergonomiyi artıran en önemli maddelerden biri monitör.

İdeal parlaklık, doğru yükseklik ve doğru uzaklığı ayarladığınızda verimliliği önemli oranda artırabilirsiniz.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi, yüz binlerce farklı şirket personelinin 'evden çalışma' sistemine geçmesine neden oldu. Evet; evden çalışmak kolay ya da keyifli gibi görünebilir. Ancak bu süreçte de üretken kalmak için dikkat edilmesi gereken çok fazla madde var.

Çalışmaya tam anlamıyla hazır olmak; günlük plan yapmak, görevleri parçalara bölmek, dijital alışkanlıkları sınırlandırmak, iş arkadaşlarıyla sık iletişim kurmak, egzersiz yapmak ve çalışmayısonlandıracağınız saatibelirlemek ana maddelerden birkaçı.

Ancak işin bir de 'evde çalışma sürecinde ihtiyacınız olan araçlar' boyutu var. Burada bilgisayar masası, bilgisayar sandalyesi, video konferanslar için web kamerası ya da mikrofonlu kulaklık gibi araç gereç ve çevre birimleri devreye giriyor.

  • İçerikte neler var?
  • - İdeal parlaklık
    - Ekranla aradaki mesafe
    - Ekran yüksekliği

Tabii bir de mevcutşartlarda ergonomiyi artıracak hususlar büyük önem taşıyor. Pek dikkate alınmasa da bunlar aslında zaman içinde fiziksel sağlığı korumak için dikkat edilmesi gereken unsurlar. Özellikle sandalyenin yüksekliği; monitörün konumlandırılma biçimi ve yüksekliği çok önemli.

Bu rehberde daha çok 'monitör yüksekliğini' temel alıyoruz. Fakat bahsettiğimiz diğer unsurlar için de zamanla özel dosya konuları hazırlayacağız.

Evde çalışanlar saatler boyunca bilgisayardan kalkmıyor. Ekran başında geçirilen süreye bağlı olarak ortalama göz 12 bin defa ila 33 bin defa baş / bakış hareketi gerçekleşiyor. Ayrıca göz günde ortalama 4000 ila 17 bin defa göz farklı noktalara bakıyor.

İdeal parlaklık

Ekran parlaklığını orta kademede tutmak çok önemli. Ama tabii burada ortamın aydınlığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Ekran parlaklığını orta kademede tutmak çok önemli. Ama tabii burada ortamın aydınlığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Odadaki aydınlatma, pencereden gelen ışık ya da benzer ışık kaynakları monitörde parlama yapabilir. Bu da aslında normal şartlarda ekran parlaklığının daha yüksek kullanılmasına neden oluyor. Ancak aşırı ekran parlaklığın gözlerin daha hızlı yorulmasına neden olabiliyor. Daha verimlibirçalışmasistemioturtmak için ekran parlaklığını çok kısık ya da çok açık olarak kullanmak yerine orta seviyede bırakın. Ayrıca monitörü yansıma olmayacak şekilde yerleştirmek de verimi artırıyor.

Ekranla aradaki mesafenin 60 cm civarında olması gerekiyor.
Ekranla aradaki mesafenin 60 cm civarında olması gerekiyor.

Ekranla aradaki mesafe

Ekrana ideal mesafeyi de belirlemek gerekiyor. Aksi takdirde öne eğilme gibi durumlarda bel ağrısı oluşabiliyor. Bununla birlikte eğer monitöre çok uzak ya da yakın olmak da okumasırasında işleri zorlaştırabiliyor. Birçok uzmanın ortak görüşü, ekranla aranızda 60 cm civarında mesafe olması yönünde.

Ekranın üst kısmı dik oturduğunuzda göz hizanıza denk gelmeli.
Ekranın üst kısmı dik oturduğunuzda göz hizanıza denk gelmeli.

Ekran yüksekliği

Ekranla aradaki mesafede olduğu gibi yüksekliğin de iyi ayarlanması şart. Zira eğer monitör çok aşağıda kalırsa bakışınız ister istemez alt kısma doğru olacağı için kafanız da zamanla öne doğru eğiliyor. Bu da boyun ağrılarına neden olabiliyor. Doğal olarak monitörün alt kısmına bir top koyarak bile ekran yüksekliğini artırabilir ve işleri daha verimli hale getirebilirsiniz. Yüksekliği, dik oturduğunuzda monitörün üst kısmı göz hizanıza gelecek şekilde ayarlamanız yeterli.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >