Evine icra gelen adama mahkemeden müjdeli haber: Eşinin rızası yoksa geçersizdir

Bursa'da meydana gelen olay sonucu açılan davada Yargıtay emsal oluşturacak bir karar verdi. Kıramayacağı bir arkadaşına kefil olan adam, icraya verilince mahkemeye başvurdu. Yargıtay eşinin rızası olmadan kefil olduğu için icra kararını bozdu.

İcraya itiraz eden kefile müjdeli haber Yargıtay’dan geldi. Yüksek Mahkeme, eşin rızası olmadan yapılan kefilliğin hukuken geçersiz olduğuna hükmetti.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, taahhüt tarihinde evli olan birinin, eşinin kefalet işlemi öncesinde veya icra kefilliği sırasında rızasını almadığı takdirde kefilliğinin geçersiz olduğuna karar verdi.

Kırmak istemediği yakın bir arkadaşının ’borcuma kefil olur musun?’ teklifine olumlu cevap veren vatandaş, borcun ödenmemesiyle büyük şok yaşadı. ’Borçlunun ödeme şartını ihlali’ suçundan 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasına dair İcra Ceza Mahkemesi’nin kararıyla sarsılan kefil, soluğu mahkemede aldı.

İcra kefili olan sanık tarafından ödeme taahhüdünde bulunulduğuna dikkat çeken 19. Ceza Dairesi, Türk Borçlar Kanunu’nda, ’eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.’ şeklinde düzenleme mevcut olduğuna dikkat çekerek kararı bozdu. Böylece kefil olan adam arkadaşının borçlarını ödemekten kurtulmuş oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >