FaceApp'in zor günleri: 'FBI, uygulamanın peşine düştü'

FBI, FaceApp'in peşinde.

Yaşlandırma programı olarak bilinen ve son birkaç günlük periyotta milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan FaceApp, sosyal medyanın yeni akımı olarak karşımızda.

Uygulamanın güvenlik gerekçeleriyle sürekli olarak eleştirilmesi FaceApp'i akıllı telefonuna indirip kullanan herkesi telaşlandırdı denebilir.

Kullanıcıların telaşı henüz dinmemişken, ABD'li senatör Chuck Schumer, FaceTime'ın FBI tarafından 'didik didik edilmesini' isteyen tasarıyı ilgililere sundu.

ABD'nin ve FBI'ın 'FaceTime endişesinin' altında uygulamanın Rusya kaynaklı olduğu düşüncesi yatıyor.

Son günlerin tartışmasız biçimde 'en popüler' uygulaması konumunda yer alan FaceApp, milyonlarca insanın sosyal medya hesaplarında yerini almaya devam ediyor. Birçok farklı filtrenin uygulanabilir olduğu uygulama, özellikle ‘yaşlandırma taktiği’ ile hemen hemen tüm sosyal medya platformlarındaki hesapların ‘ana gündem maddesi’ olmayı başardı. Kullanıcıların kendi fotoğrafını yahut herhangi bir ‘yüz fotoğrafını’ ekleyerek dahil olabildiği platform, yaşlı halden genç hale kadar birçok farklı değişimi saniyeler içerisinde cihazınıza armağan edebiliyor.

FaceApp, tüm uygulama mağazalarında en çok indirilen uygulama konumunda yer alıyor.
FaceApp, tüm uygulama mağazalarında en çok indirilen uygulama konumunda yer alıyor.

Android ve iOS platformları için uygulama mağazalarındaki varlığını sürdüren uygulamanın ilk üç gün için ücretsiz hale gelmesi, sonrasında ise aylık 24 TL’lik bir ödeme talep etmesi, yeniliğe gösterilen ilgiyi kullanma çabasına en net emsali oluşturuyor. Tam olarak bu noktada, çok sayıda kullanıcının deneme süresi bittikten sonra bile gerekli ödemeyi yaparak uygulamaya sahip olabileceğini düşünmek oldukça olası. Türkiye’de Cem Yılmaz’ın başını çektiği ünlülerin neredeyse tamamının dahil olduğu akım, standart bir popülariteden fazlasına erişmek üzere. Tüm bu ün, kullanım fazlalığı ve verimli sürece rağmen birçok kullanıcı FaceApp'in güvenliği konusunda güçlü tereddütlere sahip.

FaceApp, yalnızca kullanıcıları değil; kullanıcıların tercihleri doğrultusunda 'ünlü isimleri' de yaşlı halleriyle buluşturuyor.
FaceApp, yalnızca kullanıcıları değil; kullanıcıların tercihleri doğrultusunda 'ünlü isimleri' de yaşlı halleriyle buluşturuyor.

FaceApp konusundaki tereddütlerin son muhatabı ABD'li senatör Chuck Schumer oldu. Schumer'in FBI Direktörü Christopher Wray'e yönelik yaptığı 'FaceApp'i soruşturun' çağrısı, ABD'nin FaceApp'e karşı bakışını da net olarak ortaya koyuyor. Senatör Schumer, kaleme aldığı mektupta FaceApp'in Rusya merkezli olmasının kullanıcı verilerini Rushükümetiyle paylaşıp paylaşmadığı konusunda soru işaretleri meydana getirdiğinin altını çizdi. Bundan tam 2.5 yıl önce geliştirilmiş olmasına karşın son günlerde ünlü isimlerin kullanmasıyla güçlenen uygulama, ABD'li senatörlerin kuşkularını da büyük ölçüde artırdı.

Veriler 'Rus hükümetine' mi gidiyor?

Kullanımda olan tüm uygulama mağazalarında 'indirilebilir durumda' olan FaceApp'te bulunan filtrelerle, kullanıcılar kendilerini hızlı biçimde yaşlandırıp gençleştirebiliyor. Hollywoodyıldızlarınabenzemelerinisağlayacakeklentilere de kolayca ulaşabilen kullanıcılar, ilk üç gün ücretsiz olarak kullanılabilen uygulamada vakit geçirmekten büyük keyif alıyor.

FaceApp, günlük ortalama 800.000 indirmeye sahip. Hemen her akıllı telefonda FaceApp'e rastlayabiliyoruz.
FaceApp, günlük ortalama 800.000 indirmeye sahip. Hemen her akıllı telefonda FaceApp'e rastlayabiliyoruz.

FaceApp'in tüm bu değişiklik ve keyifli süreçlere imkan sağlamak için kullanıcılardan talep ettiği izinler ise inanılmaz bir 'kabul listesi' olarak karşımızda yer alıyor. Çok sayıda farklı erişim iznine onay veren kullanıcılar, kullanıcı adı ve isimleriyle birlikte cihazların iç dinamiklerini de FaceApp'e armağan etmiş oluyor. ABD'li senatörler, FaceApp'in kullanıcılardan topladığı tüm veriyi Rus hükümetiyle paylaşmasından şüpheleniyor. Senatör Schumer'in mektubunda vurgulanan ve uygulamanın ulusal güvenlik ve gizlilik konusunda problemli süreçlerine değinen ifadeler, FaceApp'in gelecekte büyük bir soruşturmadan geçebileceğine delalet oluşturuyor.

ABD'li senatör Chuck Schumer.
ABD'li senatör Chuck Schumer.

Mektup boyunca FaceApp Genel Merkezi'nin St. Petersburg'da olduğunun ısrarla altını çizen Senatör Schumer, 'Merkezinin yeri, şirketin ABD vatandaşlarının bilgilerini yabancı hükümetlerle nerede ve nasıl paylaştığı konusunda soru işaretleri oluşturuyor' yorumuyla FaceApp'e güvenmediklerini net olarak vurgulamaktan kaçınmıyor. 'FBI'dan milyonlarca Amerikalının FaceApp'e yüklediği kişisel verilerin Rus hükümetinin yahut Rus hükümetine bağlı kurumların eline geçip geçmediğini araştırmasını istiyorum' diyerek sonlandırılan mektup, FBI'ın FaceApp'e yönelik hızlı adımlar atması beklentisinin de dışavurumu konumunda.

'Ruslar geliştirdiği için riskli!'

Schumer, uygulamanın insanların fotoğrafları üzerinde farklı dönüşümler yapmalarına izin verdiğini, bunun risk taşıdığını, çünkü FaceApp'in Ruslar tarafından geliştirildiğini söyledi. Schumer ayrıca, ABDvatandaşlarının hassas kişisel bilgilerinin ABD'ye yönelik siber düşmanlıklarla aktif olarak ilgilenen yabancı bir güç için alınmış olabileceğini düşündüklerini de sözlerine ekledi. FaceApp ise resimlerin 48 saat içinde sistemlerinden silindiğini, ayrıca kullanıcı bilgilerini üçüncü taraflara satmadıklarını ya da onlarla paylaşmadıklarını söyledi.

FBI Başkanı'nın konuya yaklaşımı merakla bekleniyor.
FBI Başkanı'nın konuya yaklaşımı merakla bekleniyor.

FaceApp CEO'su Yaroslav Goncharov, girişimin Ar-Ge ekibi Rusya'da bulunsa bile kullanıcı verilerinin Rusya'ya aktarılmadığını sözlerine ekledi. Yine de şirketin gizlilik politikasının GDPR uyumlu görünmediğini ve kişilerin kendi verilerinin silinmesini istemek için basit bir yol olmadığını da belirtmekte fayda var.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >