Facebook, Coronavirüs tedavisi reklamlarını engellemeye başladı

Facebook
Facebook

Facebook, Coronavirüs salgınına atıfta bulunan reklamları engelliyor.

Coronavirüs tedavisi ya da Coronavirüs engelleme şeklinde geçen reklamların tamamı ortadan kaldırılıyor.

Diğer teknoloji platformları gibi Facebook da yanlış bilgilerin hızlıca yayılmasını önlemek istiyor.

Şirket ayrıca insanları riske atarsa Coronavirüs hakkındaki gönderiler konusunda da daha sıkı bir politikaya geçiş yapılacağını duyurdu.

Başta Facebook, Twitter ve Instagram olmak üzere birçok platform sahtehaberlerinhızlıyayılmasını engellemek istiyor. Bu noktada özellikle 'deepfake' teknolojisi konusunda atılan önemli adımlar var. Artık 'eğlence' amacı dışındaki deepfakevideolar çoğunlukla platformdan kaldırılıyor. Benzer durum Coronavirüs için de geçerli. Çünkü sosyal ağlar sahte bilgilerin geniş bir kitleye ulaşıp panikoluşturmasını istemiyor.

Facebook'un yanı sıra diğer platformların da benzer önlemler alması şart.
Facebook'un yanı sıra diğer platformların da benzer önlemler alması şart.

Elbette yalnızca sahte bilgiler içeren gönderi, fotoğraf ya da videoları temizlemek yeterli değil. Buna ek olarak insanları yönlendirebilecek reklamlarında engellenmesi gerekiyor. Facebook'un son hamlesi, Coronavirüsreklamlarının engellenmesini sağlıyor. Platform kısaca bu reklamları görenlerin paniğe kapılmasını istemiyor.

Facebook'tan yapılan tam açıklama şu şekilde:

    Coronavirüs konusunda insanları paniğe sevk edecek reklamlara izin vermiyoruz. Coronavirüs tedavisi şeklinde geçen reklamlar artık Facebook'ta gösterilmeyecek. Aynı durum Marketplace gibi platformlar için de geçerli.

Geçtiğimiz dönemlerde farklı hususlar için de benzer kararlar alınmıştı. Ama ne yazık ki reklam türünün değiştirilmesi ve farklı hale getirilmesiyle Facebook filtresinden geçmişti. Bu kez Coronavirüs çok ciddi bir hızla yayılmaya devam ederken Facebook'un daha sıkı önlemler alması gerekiyor.

YouTube ne yapmıştı?

Önlemleri yalnızca Facebook almıyor. Buna ek olarak geçtiğimiz günlerde YouTube, Coronavirüs sebebiyle insanları kandıran ve videolara tıklayıp para kazanmasına sebep olan videolardaki reklam gelirlerini kaldırdı. Yani artık YouTube'taki içerik üreticiler Coronavirüsiçeriklerinden gelir elde edemiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >