Facebook, gelecek ay yeni tasarımı zorunlu hale getiriyor

Facebook
Facebook

Facebook, geçen sene duyurulan güncellenmiş site tasarımını Eylül itibariyle varsayılan olarak hayata geçiriyor.

Facebook Watch ve Gruplar'ın ön plana çıktığı yeni tasarım özellikle beyaz ağırlıklı. Ama isteyenler koyu modu da aktif edebiliyor.

Facebook, uzunca bir süredir yeni tasarımı test edip çeşitli değerlendirmeler yapıyor. Her zaman olduğu gibi de yeni özellikleri belirli bir kitleye açık şekilde deniyor. Gelinen son noktada ise herhangi bir tasarım ya da özellik tam anlamıyla oturduğunda tüm kullanıcılara açılıyor. Yıllardır alışılagelmiş klasik görünüm de bunlardan biri. Ama gelecek ay itibariyle bu tasarım geride kalıyor.

Şu anda isteyen kullanıcılar eski tasarım ya da yeni tasarım arasında geçiş yapabiliyor. Ancak önümüzdeki aydan itibaren geriye dönüş ortadan kalkıyor. Facebook Yardım Merkezi'nde de konuyla alakalı bir uyarı yer alıyor:

  • www.facebook.com'un görünüşünü güncelledik. Yeni Facebook.com'u kullanıyorsanız, geçici olarak klasik Facebook'a geçiş yapabilirsiniz. Eylül ayından itibaren, herkes yeni tasarımı kullanacaktır.
2019'daki F8 Geliştiriciler Konferansı'nda duyurulmuştu.

Geçen sene F8 Geliştiriciler Konferansı'nda duyurulan yeni tasarım, masaüstünde Eylül'den itibaren zorunlu hale geliyor.
Geçen sene F8 Geliştiriciler Konferansı'nda duyurulan yeni tasarım, masaüstünde Eylül'den itibaren zorunlu hale geliyor.

Geçen sene Mayıs'ta düzenlenen F8 Geliştiriciler Konferansı kapsamında duyurulan yeni tasarım özellikle mobil uygulama tarafında hızlı bir geçişle tamamlanmıştı.

Yani hem Android hem de iOS için yeni tasarıma hızlıca geçilmişti. Masaüstündeki tasarım değişikliği için de Mart 2020 beklendi.

Şimdi de masaüstündeki tasarım tam anlamıyla hayata geçiriliyor ve geriye dönüş engelleniyor.

Yeni tasarım çoğunlukla beyaz ağırlıklı. Ama isterseniz koyu modu da aktif edebilirsiniz.
Yeni tasarım çoğunlukla beyaz ağırlıklı. Ama isterseniz koyu modu da aktif edebilirsiniz.

Yeni tasarımda ne hedefleniyor?

Facebook'un yeni tasarımının hedefi aslında daha sade, yalın ve olabildiğince temiz bir görünüm sunmak. Gereksiz detaylar ortadan kaldırılarak daha minimalist bir yapı sunuluyor. Her ne kadar beyaz alanın yoğunluğu artsa da isteyen kullanıcılar karanlık mod desteği sayesinde masaüstü sürümü de koyu olarak kullanabiliyor.

Hangi detaylar ön plana çıkıyor?

İlk göze çarpan ayrıntıların başında Watch, Gaming ve Marketplace'ın artık daha da göz önüne yerleştirilmesi geliyor. Benzer durum Gruplar için de geçerli. Facebook aslında son birkaç yıldır kaybettiği aktif kullanıcıları bir şekilde ufak ufak gruplar aracılığıyla canlandırmak istiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >