Facebook ve Instagram sahte haberleri işaretlemeye başlıyor

Facebook
Facebook

● Facebook, gelecek sene ABD'deki Başkanlık seçimi öncesinde sahte içerikleri engellemek için yatırımlara devam ediyor.

● Son 1 yıldır çalışmalar yapan Facebook, viral haline gelebilecek her türlü sahte içeriği doğrudan platform içinde işaretleyecek. Ayrıntılar haberimizde:

Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağlar, herhangi bir gönderi ya da içeriğin çok hızlı şekilde milyonlarca kişiye ulaşmasını sağlıyor. Durum böyle olunca çeşitli yöntemlerle hazırlanan sahte fotoğraf ya da videolar, seçimleri bile etkileyebilme potansiyeline sahip oluyor.

Bahsettiğimiz her üç platform da aslında bu tarz durumlar için önlem almaya başlamış durumda. Çeşitli hesaplar kapatılıyor, siyasi reklamlar engelleniyor ve bu yöndeki çalışmalar sınırlandırılıyor.

Sahte haber, fotoğraf ya da videoların medyaya duyulan güvenin azalmasındaki rolü çok fazla. Tüm bunlardan dolayı Facebook, 2020 ABD Başkanlık seçimlerine hazırlık amacıyla 1 yıla yakın süredir yanlış bilgilendirme konusundaki politikalarını güncelleyerek 'demokratik süreci korumak için' bir dizi araç yayınladı.

Facebook ve Instagram, sahte içerikleri doğrudan platform üzerinde işaretleyecek.
Facebook ve Instagram, sahte içerikleri doğrudan platform üzerinde işaretleyecek.

Facebook sahte yayınları ve devlet tarafından kontrol edilen medya organlarını açıkça etkileyecek ve insanların platformdan gördükleri bilgileri anlamalarına yardımcı olmak için medya okuryazarlığı projelerine 2 milyon dolar yatırım yapacak.

Gelecek ay hayata geçecek olan sistem, Facebook ve Instagram'da yayınlanan ve üçüncü taraf bir kontrolcü tarafından yanlış ya da kısmen yanlış olarak derecelendirilecek içerikler, kullanıcıların karşısına işaretlenmiş şekilde çıkacak.

Facebook aslında bu anlamda 2016'dan beri yeni tehditleri daha iyi anlamak, açıkları kapatmak ve viral haline gelen yanlış bilgilendirmeyi önlemek için sahte hesapların yayılmasını azaltmak için önemli yatırımlar yapıyor.

Oxford Internet Institute tarafından yapılan bir araştırma, 2017'den bu yana organize sosyal medya manipülasyonunun önemli oranda arttığını gösteriyor. Hatta çevrimiçipropaganda küresel ölçekteki en az 70 ülkede son iki senede ikiye katlanmış.

Hem Facebook hem de diğer platformlarda konuya ilişkin yatırımlar devam edecek gibi görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >