Facebook'ta yeni skandal: Kullanıcı verileri cihaz üreticileriyle de paylaşılmış!

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Facebook'un, 10 sene boyunca Apple, HTC ve Amazon gibi dev şirketlerle veri paylaştığı ortaya çıktı. Yani sosyal medya devi yeni bir skandalla daha karşı karşıya! Tüm detaylar haberimizde:

Cambridge Analytica skandalının gün yüzüne çıkmasının üzerinden yaklaşık 1.5 ay geçti. Şirket CEO'su Mark Zuckerberg, mahkemede karşılaştığı yüzlerce sorudan sonra uslu çocuk rolüne bürünmüş olsa da (Bill Gates'in mahkeme sürecinde Zuckerberg'in kendisini savunmasını beğenmesi de etkenlerden biri) aslında sanıldığı kadar masum değil. Yeni ortaya çıkan veri sızıntısı haberleri bunu bir kez daha doğrular nitelikte.

Bu kez New York Times açığa çıkardı

New York Times'ın ortaya çıkarttığı skandal, kullanıcı verilerinin Apple ve Samsung başta olmak üzere birçok farklı 'cihaz üreticisiyle' paylaşıldığını gösteriyor. Facebook, yaptığı anlaşmalarla, 2008 yılından bu yana (10 yıldır!) kullanıcı verilerini az önce bahsettiğimiz dev şirketlerle paylaşıyor.

Kurulduktan 4 yıl sonra (2004 - 2008 arası kullanıcı sayısı yetersizdi; üstelik paylaşacak - en azından şimdiki kadar - veri de yoktu; o yüzden ilk 4 yılı es geçmişler.) verileri paylaşmaya başlayan Facebook; Apple, Samsung, HTC, BlackBerry, Microsoft ve Amazon ile toplamda 60 anlaşma gerçekleştirmiş. Yapılan anlaşmalarda kullanıcıların eğitim durumu, desteklediği siyasi parti, ilişkin ve inanç durumları dev şirketlere sızdırılmış. Böylece tek bir cihazdan bile 295 bin kullanıcının verilerine erişilmiş.

Facebook'tan iki maddelik 'özet savunma'

Facebook, kısmen haksız olduğunu kabul etmiş olsa da yine - her zaman olduğu gibi - savunmasını yapıyor. Facebook yöneticilerinin ve basın danışmanları konuyla alakalı olarak iki maddeyle savunma yapmayı tercih ediyor, ki aslında ikisi de bahane edilecek şeyler değil. Peki ama nedir bunlar?

Birincisi, Google Play ya da App Store gibi uygulama mağazalarının olmaması. Facebook, Twitter ve YouTube gibi platformların yeterli cihaz üreticileriyle birlikte çalışmak zorunda olduğunu belirtiyor. Hatta imzalanan 60 anlaşmanın uygulama mağazalarının çıkmasıyla birlikte 22 anlaşmaya düştüğü belirtiliyor. Daha geniş kitlelere erişilecek diye kullanıcı verileri hiçe sayılmasının kabul edilebilir bir durumu yok.

İkinci savunma birincisine oranla daha garip. Veriler sızdırılırken kullanıcılar arasından, fotoğraf veya diğer bilgilerini arkadaşlarıyla paylaşan kişilerin seçildiği belirtiliyor. Facebookkullanıp arkadaşlarıyla fotoğraf / gönderi ya da benzer bir paylaşımda bulunmayan var mı?

Sonuç olarak yeni soruşturma kapıda. Tabii bu noktada adı geçen cihaz üreticilerinin de başı belaya girebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >