Facebook'un temsilci kararı Instagram'ı da kapsıyor mu?

Arşiv
Arşiv

Facebook Inc. Türkiye'ye temsilcilik açmaya karar verdiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "Nitekim Türkiye'deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook'a güveniyor" ifadesi kullanıldı. Facebook bu kararla topluluk kurallarında bir değişikliğe gitmeyeceğini bildirdi. Karar, Facebook'un sahibi olduğu Instagram'ı da kapsıyor.

Türkiye'de yasal temsilcilik açmaya karar veren sosyal platformlarının arasında Facebook da eklendi.

Bu karar, Facebook'un sahibi olduğu Instagram'ı da kapsıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Facebook ve Instagram da 1 Ekim 2020'de yürürlüğe giren 7253 sayılı Kanuna uyarak ülkemizde temsilcilik açacaklarını bildirdiler. Temsilcilerini bildirmeyen Twitter ve diğer ağlardan da benzer ve güzel bir haber bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Temsilcilik açmayan platformlara 5 aşamalı yaptırım uygulanması öngörülüyor. Periscope, Twitter ve Pinterest henüz temsilcilik açmayan dijital platformlar arasında.

5 aşamalı yaptırım neleri içeriyor?

Türkiye'de 1 Ekim 2020'de İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesi ile Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların, en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleme zorunluluğu getirilmişti.

Yasa kapsamında Türkiye'de temsilcilik açmayan platformlara 5 aşamalı yaptırım getirilmesi kararlaştırılmıştı. Bu çerçevede temsilcilik açmayan sosyal medya platformlarına ilk aşama olarak 10 milyon TL, ikinci aşamada da 30 milyon TL para cezası uygulandı.

Verilen 30 günlük ceza süresinin bitmesinin ardından hala temsilcilik açmayan sosyal medya platformları için ise reklam yasakları gelecek.

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >