Faciaya ramak kala: 'O bizim kahramanımız' Muhammed Refik

Muhammed Refik saldırganın üstüne atlayarak etkisiz hale getirdi.
Muhammed Refik saldırganın üstüne atlayarak etkisiz hale getirdi.

● Norveç'in Barum şehrinde Afganlara ait El-Nur İslam Merkezi Camisi’ne geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen silahlı saldırı sonrası saldırgan hakkında terör soruşturması başlatıldı.

● Terör saldırısı sırasında olay yerinde olan 65 yaşındaki Afganistan vatandaşı Muhammed Refik, şüphelinin üzerine atlayarak olası bir facianın önüne geçti.

Norveç polisi, katliamı önleyen ve bir kişinin yaralanmasıyla atlatılan terör eyleminin 65 yaşındaki Muhammed Refik'in müdahalesi nedeniyle ucuz atlatıldığını ve Muhammed Refik'i kahraman ilan ettiğini duyurdu.

Norveç'in Barum şehrinde Afganlara ait El-Nur İslam Merkezi Camisi'ne düzenlenen saldırıya ilişkin gözaltına alınan 21 yaşındaki Norveçli Philip Manshaus, "cinayet" ve "terör saldırısı" suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı.

Başkent Oslo'da mahkemeye çıkartılan ve ilk kez görüntülenen Manshaus'un suratındaki morluklar ve şişlikler dikkati çekti.

Terörist Manshaus, 17 yaşındaki üvey kız kardeşini öldürdükten sonra Barum şehrinde bulunan El-Nur İslam Merkezi Camisi'ne terör saldırısı gerçekleştirdi.

Teröristin yüzü ve boynundaki morluklar dikkati çekti.
Teröristin yüzü ve boynundaki morluklar dikkati çekti.

Norveç'in 'kahramanı' Muhammed Refik

Norveç polisi, olası bir katliamı önleyen 65 yaşındaki Afganistan vatandaşı Mohammad Rafique'i kahraman ilan ettiğini duyurdu.

21 yaşındaki teröristi etkisiz hale getirerek olası bir katliamı da engelleyen Refik'e Norveç polis teşkilatı teşekkür etti.

Norveç Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Refik'e saldırgana karşı korkusuzca durduğu ve eylemine izin vermediği için teşekkür edildi.

Sarılarak engelledi

Norveç'in VG gazetesine açıklamada bulunan Refik, saldırgana sarılarak ateş etmesini engellediğini söyledi.

Saldırganın parmağını gözüne soktuğunu, kendisine yumruk attığını kaydeden Refik, saldırganın elinde biri av tüfeği olmak üzere iki silah bulunduğunu ve eline vurarak silahları yere düşürmesini sağladığını ifade etti.

Mahkemeye çıkarılan teröristin yüz ve boyun kısmındaki morluklar dikkati çekmişti.

Muhammed Refik, cami saldırganını etkisiz hale getirerek polise teslim etti.
Muhammed Refik, cami saldırganını etkisiz hale getirerek polise teslim etti.

Norveç saldırganı kimdir?

Norveç basını, saldırganın, 21 yaşında Philip Manshaus adında Norveçli "ırkçı terörist" olduğunu yazdı.

Oslo'da öğrenci olduğu belirtilen şüphelinin saldırıyı gerçekleştirmeden önce sosyal medya hesabından "Irksal savaşı gerçek hayata taşımalıyız." ifadelerini kullandığı ve Yeni Zelanda'da iki camiye saldıran ve 50 kişiyi katleden Brenton Tarrant tarafından seçildiğini vurguladığı öne sürüldü.

65 yaşındaki Muhammed Refik'in 21 yaşındaki saldırganı etkisiz hale getirmesi sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Mahkemede gözünün altındaki morluklar, boynundaki yaralar teröristin ifadesini verdiği sırada gülümsemesi ve hakkındaki suçlamaları reddetmesi dikkati çekti.

Savcı, saldırgan hakkında tutukluluk süresinin dört hafta daha uzatılmasını; saldırganın, ziyaretçiler ile görüşmesi ve medyaya erişiminin engellenmesini istedi.

Saldırı düzenlenen cami böyle görüntülenmişti.
Saldırı düzenlenen cami böyle görüntülenmişti.

Kalın'dan 'iyilik' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Norveçlilerin ırkçılık ve aşırılıkçılık ile mücadelesiyle ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Norveçliler, ülkelerinde ırkçılığa ve şiddet içeren aşırılıkçılıkla nasıl mücadele edileceğine iyi bir örnek veriyor. Saldırıdan sonra camiye giderler, Müslüman topluluğu ile omuz omuza durup birbirlerini kucaklarlar. İyilik, sonunda kötülüğü yenecek” ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı Kerim okuyordu

BBC'ye konuşan görgü tanıklarından Irfan Mushtaq "Adam kapıdan içeri girdiğinde kahramanımız çok hızlı davrandı. Oturmuş Kur'an okuyordu. Ayağa kalkıp teröristin üzerine doğru ilerlemeye başladı. O sırada terörist ateş açmaya devam ediyordu. Muhammed, müdahale edip silahın yere düşmesini sağladı" dedi.

Camiden içeri girer girmez ateş açmaya başladığı öğrenilen teröristin üstüne korkusuzca giden Muhammed Refik, saldırgana sol tarafından sarıldı ve yere düşürdükten sonra aralarında boğuşma yaşandı.

'Üzerinde kurşun geçirmez yelek vardı'

Norveç basınında yer alan haberlere göre, teröristin ABD'nin El Paso ve Yeni Zelanda'nın Christchurch kentlerinde düzenlenen terör eylemlerinden etkilendiğini yazdı.

Öte yandan teröristin caminin kapısını kırdığı ve üzerinde kurşun geçirmez yelek olduğu tespit edilmişti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >